Leder

EU må trække en grænse

Debat
24. juli 2017

»EU bygger på værdierne respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstatsprincippet og respekt for menneskerettighederne, herunder mindretallets rettigheder.« – Artikel 2 i EU-traktaten

Polen tog i denne uge endnu et skridt i autokratisk retning, da det regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) gennemtrumfede en lov, der fremover vil give det ret til at udnævne højesteretsdommere.

Det er den tredje lov inden for kort tid, der indskrænker det polske retssystems uafhængighed og – frygter kritikere som Amnesty International – retten til en retfærdig retssag.

Den nationalkonservative regering vedtog loven på trods af en direkte opfordring fra EU-Kommissionen om at udskyde lovændringen eller risikere sanktioner og fratagelse af stemmeretten.

Lige lidt hjalp det.

At den polske regering trodser EU-Kommissionen så åbenlyst på det værdigrundlag, unionen er opbygget omkring, er en direkte udfordring af unionens raison d’etre, og desværre ligger der i den seneste beslutning en tro på, at disse værdier kan forhandles og EU dermed ændres fundamentalt.

Polen er allerede i en såkaldt ’Law and Order’-dialog med EU efter en kontroversiel reform af landets forfatningsdomstol sidste år. Men frem for at løse dette problem har Polen trukket sig endnu længere væk fra konsensus. Det kommer efter lignende autokratiske tendenser i bl.a. Ungarn.

EU’s reaktion har været hæmmet af manglende redskaber til at konfrontere den foruroligende tendens. Kommissionen har mulighed for at aktivere EU-traktatens Artikel 7, indføre sanktioner og suspendere Polens stemmeret, eller at advare og indgå i dialog.

Mens det førstnævnte skridt er drastisk og næppe vil føre til en ændring af regeringens ageren, har dialog vist sig heller ikke at virke. Tværtimod ser det ud til at have givet illiberale ledere mod på at gå endnu længere.

Dette er en trussel ikke kun mod de unge demokratier, men mod hele EU, der risikerer at knække midt over, hvis der er uenighed om, hvilket fundament samarbejdet bygger på.

EU’s ledere må ikke længere sparke den svære problematik til hjørne, men trække en linje i sandet og en gang for alle slå fast, at de grundlæggende værdier ikke står til forhandling. Lige så vigtigt er det at udvikle flere og mere nuancerede redskaber til at håndtere fremtidige krisesituationer som den polske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Det kan ikke gå hurtigt nok, med at indføre sanktioner over for Polen.

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Jeg kan sagtens være enig med dig i, at EU bør "udvikle flere og mere nuancerede redskaber til at håndtere fremtidige krisesituationer som den polske." ... og ungarske, kunne man tilføje.

Men det forudsætter konsensus hele vejen rundt i de 28 lande -
og det sker selvfølgelig ikke.

Og Rina Ronja Kari ville protestere helt ubehersket over forøgede magtbeføjelser til EU bureaukraterne i Bruxelles - indblanding i medlemslandenes indre anliggender - Europas Forenede Stater .... fortsæt selv.

For slet ikke at tale om Søren Espersen & Søren Søndergaard ..... jamen altså.

Nu har præsidenten nedlagt veto mod retsreformen:
https://www.information.dk/telegram/2017/07/polsk-praesident-afviser-par...