Leder

’Fordi politiet ikke gider overholde reglerne’ er ingen grund til at gøre ulovlig overvågning lovlig

Ved grænseovergange, færgeruter, motorveje og andre trafikale knudepunkter står der rundt om i Danmark 106 kameraer, som registrerer de forbikørende bilers nummerplader.

Ved grænseovergange, færgeruter, motorveje og andre trafikale knudepunkter står der rundt om i Danmark 106 kameraer, som registrerer de forbikørende bilers nummerplader.

Ole Frederiksen

Debat
28. juli 2017

Nummerpladegenkendelse lyder umiddelbart uskyldigt. Det er smart, at politiet ved hjælp af moderne teknologi eksempelvis får besked om, hvor en stjålet bil befinder sig. Og der er jo ikke tale om, at folks private telefonsamtaler bliver aflyttet, eller at de bliver filmet i kompromitterende situationer.

Men realiteten er, at Rigspolitiet med en systematisk affotografering af nummerplader rundt omkring i landet har iværksat en omfattende overvågning af alle danskere med bil. Politiet kan således følge dig tæt, når du bevæger dig rundt i landet, og det foregår alt sammen, uden at du ved, hvor og hvornår du bliver registreret.

For at sikre, at staten ikke opbygger et større lager af oplysninger om uskyldige borgeres færden, er reglerne indrettet sådan, at politiet i udgangspunktet kun må gemme data fra overvågningen, hvis nummerpladen giver et såkaldt hit i deres database. Det kan være, hvis en bil tilhører en efterlyst kriminel, eller hvis bilen er meldt stjålet. Er det ikke tilfældet, skal oplysningerne som udgangspunkt slettes straks eller senest inden for 24 timer.

Som beskrevet i Information gemmer Rigspolitiet ikke desto mindre oplysninger om alle forbipasserende borgere i 30 dage. Også selv om folk ikke er mistænkt for noget som helst. Med andre ord vedligeholder politiet en omfattende database med oplysninger, der viser, hvor aldeles uskyldige borgere har opholdt sig inden for den seneste måned.

Politiet henholder sig til en undtagelsesbestemmelse, der giver mulighed for at lagre oplysningerne i 30 dage, hvis det sker som led i en »målrettet politiindsats«, som er »tidsmæssigt og geografisk afgrænset«.

Meget kreativt er politiet nemlig nået frem til, at det falder inden for undtagelsesbestemmelsen, at indsatsen er geografisk begrænset til alle landets politikredse, eller med andre ord hele landet, og at den foreløbig er tidsmæssigt begrænset til at vare året ud – hvorefter man kan forestille sig, at politiet vil iværksætte en ny »målrettet politiindsats«.

Det er en åbenlyst urimelig fortolkning af reglerne. Og det er ikke så lidt vovet af Rigspolitiet, at de forsøger at omgå de regler, som er blevet indskærpet af Datatilsynet.

Oprindelig ønskede politiet at gemme oplysninger om alle registrerede borgere i en måned, også selv om de berørte personer ikke var mistænkt for noget. Men Datatilsynet skred ind og gjorde klart, at oplysningerne i udgangspunktet kun måtte gemmes, hvis en nummerplade gav et hit i politiets database. Og kun i forbindelse med de målrettede indsatser måtte politiet gemme oplysninger om borgere, der ikke er mistænkt for noget.

Alligevel har politiet altså skabt en situation, hvor alle registreringer fra deres stationære kameraer rundt omkring i landet lagres i en måned. Det er sket ved at fortolke reglerne så kreativt, at professor i persondataret Peter Blume er nået frem til den »umiddelbare vurdering«, at fortolkningen »ikke er inden for skiven«, som han har sagt til Information.

Som medlem af Datatilsynets øverste organ, Datarådet, var Peter Blume i 2015 med til at udarbejde tilsynets udtalelse om politiets praksis. Og som han sagde i tirsdagens Information: »I Datarådet går vi ud fra, at når vi træffer en afgørelse, så bliver den overholdt – specielt af offentlige myndigheder. Men det her virker mere vidtgående, end det var meningen.«

Man skulle tro, at afsløringen af politiets dubiøse praksis ville vække politisk kritik. Det skete også, men kun til dels. Enhedslisten og Liberal Alliance har kritiseret politiet, og særlig interessant er det, at regeringspartiet Liberal Alliance har krævet en redegørelse fra Justitsministeriet. Men ordførere fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre har derimod spekuleret i, at reglerne jo kan ændres, så politiet uden juridiske problemer kan gemme alle registreringer i en måned.

At lige netop politiet bøjer juraen til det yderste og nok også lidt længere i et forsøg på at overvåge så mange borgere som muligt, er i sig selv dybt bekymrende.

Og lige så bekymrende er det, at reaktionen fra Folketingets tre største partier ikke er at kritisere politiet og kræve yderligere oplysninger om sagen, men at åbne for at ændre reglerne, så potentielle ulovligheder bliver gjort lovlige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Ulrik Hansen

Ja, det er trist at det er kommet dertil. Jeg har dog ikke noget at skjule - og dog? Overvågning kan ændre min adfærd. Vi har jo alle vores små lovlige hemmeligheder. I øvrigt kører den her kommentar gennem en VPN.

Dorte Sørensen

Alle der bruger deres mobil mv. er da overvåget. I denne sammenhæng er det kun bilen og ikke personerne, der overvåges. Derudover må DF klappe i deres små hænder, da det hjælper dem med deres krav om grænsekontrol.

I mine øjne bør , der arbejdes hårdt på at få nogle rigtige kontrolmuligheder med dem der overvåger os. Den kontrol som Folketinget har med PET er meget løsagtig og næsten alt kan nægtes oplyst - kontrolnævnet i Folketinget består desuden af få medlemmer, der ikke må videre give oplysningerne til andre, så partierne kan udarbejde tiltag for at forbedre forskellige situationer - bare et eksempel.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Susanne Andersen og Peter Traasdahl Staal anbefalede denne kommentar
Peter Traasdahl Staal

Det er lidt sjovt at vi alle accepterer de store multinationale selskabers (Google, Facebook etc.) totale overvågning af vores fulde gøren - inklusive færden i trafik.. en overvågning og indsamling af oplysninger, der får Stasi til at ligne en flok amatører, mens nummerpladeregistrering i den danske trafik, der slettes efterfølgende får folk op af stolene. Jeg er fuldt med på, at den slags selvfølgelig skal overholde gældende lovgivning og praksis rettes til, hvis den ikke gør.

Eva Schwanenflügel, Thomas Krag, Christoffer Pedersen, Ole Frank, Susanne Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Tag en cykel hvis du ikke vil overvåges. Det er også bedre for miljøet og helbredet.

Eva Schwanenflügel, Lasse Reinholt, Peter Traasdahl Staal , Christoffer Pedersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det virker meget som ligegyldighed inde fra Osteklokken.

niels astrup

Lad mig lige gøre det heelt klart: Danmarks billister har kostet flere, mange flere, liv end Den røde Hær, Wehrmacht, Islamisk Stat og Inkvisitionen - tilsammen!

Mon ikke hver eneste dansker har kendt et fuldkommen sagesløst menneske, som er blevet dræbt af en spritbillist, mejet ned i et højresving, eller dræbt på grund af for høj fart. Andre dør for tidligt af den luftforurening, bilerne skaber. For slet ikke at tale om livskvaliteten i vores byer.

En dystopi,, der starter med - "først kom de efter Audierne...." lader mig fuldkommen kold.

jens peter hansen

De døde vist 20 mio. alene i Sovjet. Det er vel 4 gange DK's indbyggertal. Overdrivelse fremmer fakenews..

Christoffer Pedersen, Erik Karlsen og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Jens peter - vi snakker Danmark. Hvor mange danskere blev ofre for Den røde Hær - bombardementerne af Bornholm inkluderet?

Jens Winther

Der er kun én ting, der tæller - alt andet er ligegyldigt: Det er helt og aldeles uacceptabelt, at rigspolitiet ikke overholder gældende lovgivning!

Rigspolitiets ulovlige praksis skal stoppes aldeles omgående, og de politichefer, der har opfundet eller godkendt ulovlighederne, bør fyres lodret. Hvis ikke det snart får konsekvenser, når det afsløres, at politiet gang på gang bevidst tilsidesætter lovgivningen, forsvinder den sidste rest af tillid til retshåndhævelsen i vort samfund. Det er chokerende, at politiets moral og etik er så ringe.

Lars Bo Jensen, Jacob Mathiasen, Susanne Andersen, Thomas Petersen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Inkvisitionen kom aldrig til Danmark, Den Røde Hær kun et smut, Værnemagten et par timer i kamp og IS mest kendt som noget vi guffer i os om sommeren, så helt ærlig hvor bøvet en sammenligning ønsker man at lancere.

Eva Schwanenflügel

Som Dorte Sørensen så rigtigt siger, er vi alle hele tiden overvåget via vores mobiltelefon.
Men hvorfor synes Rigspolitiet så det er så interessant at gemme nummerpladerne? Hvad kan det bruges til af politiet, når nu mobilerne afslører alt? Thats the question.
Og i øvrigt, at politiet vælger at bøje loven er både umoralsk, men især vækker det mistillid til etaten.

Susanne Andersen, Egon Stich og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Per Ulrik Hansen
Selvom du kører VPN, forhindrer det ikke at du kan spores via mobilmaster og GPS.

Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflügel
Tja - "overvåget" lyder som om der sidder en skummel mand og holder øje hele tiden. Mastedata, som viser hvilke telefonnumre der har ringet/sms/brugt data, bliver kun brugt hvis der er en bestemt telefon man ("man"=politiet) ønsker at vide noget om, typisk hvis en person er mistænkt for en forbrydelse, hvor oplysninger om hvor mobilen befandt sig kan hjælpe med opklaringen. Det kræver en dommerkendelse før politiet får de ønskede oplysninger.
Nummerpladerne ?
Det hænger mæske sammen med mange fra østeuropa rejser ind i landet selv om de er udvist. Og så er der også trafik til østeuropa med biler, som transporterer tyvekoster, alt fra mobiltelefoner til gravemaskiner. Og ellers har jeg også svært ved at se fidusen i at opbevare data gennem længere tid. Nu er en måned så ret kort tid. Og de eksperter som udtaler sig, siger heller ikke det er ulovligt, kun at de mener det er på grænsen osv.
Jeg lyder sikkert Stasi agtig når jeg siger jeg ser flere fordele end ulemper ved registrering af bilers nrplader og overvågningskameraer.
Et aktuelt eksempel hvor det måske KUNNE have hjulpet er den tragiske mordsag med Emilie Meng. Vidner har set en hvis varevogn i området hun forsvandt. Her ville det ikke fornærme mig eller min retsbevidsthed hvis der havde været kameraer eller nummerpladescannere i nærheden.
Det var bere et gæt og måske ved politiet ikke selv HVAD de egentlig vil med oplysningerne når de der har slået ud med efterlysning, mangelende forsikring etc er gemt særligt.

Poul Sørensen

Hvis det er en god ide så er det da bare og få gjort det lovligt....der kan da ikke være noget at tænke over...
-Personligt syntes jeg vi skal have overvågning ved alle ind/udfaldsveje og at politiet må gemme overvågningen i et år, men til gengæld skal der være skrappe krav for hvem der kan tilgå overvågningen og disse regeler SKAL holdes.

Problemet er at den udøvende magt systematisk bryder de love, som den er skabt til at håndhæve og at den lovgivende magt billigere stiltiende!
Min tillid til begge instanser er snart på nulpunktet, og der er ikke langt til at man selv, efter forgodtbefindende, udvælger/fravælger de love og regler man overholder.
- altså retssamfundets kollaps og det der følger

Susanne Andersen, Lars Bo Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Forskellen på f.eks. googles overvågning og staten - er at stater har en umådelig lang historie for ikke at være deres ansvar voksent. Og når de samtidigt har tøjlerne til voldsmonopolet så kan det gå meget galt. Desuden er google frivilligt - det er det slet ikke i samme grad, hvad angår at tage på arbejde i sin bil f.eks..

Der kommer næppe til at stå nogle betjente fra google.com, som vil forfølge dig p.g.a. dit eller dat, sætte dig i "futtog" og tvinge dig til at besørge i dine bukser.

Hvem havde f.eks. forudset det totale knæfald overfor Kina jvf. Tibetsagen? Det er et klokkeklart eksempel på at når nok penge presser sig på så er demokrati, overbevisning, retfærdighed, befolkningen og dennes rettigheder, lovgivning - alt sammen noget sekundært.

Det er den samme stat vi skal stole ubetinget på i alle andre henseender? Det kræver da en mindre hjerneskade at være så naiv??