Leder

Kvindefodbold er en uopdaget guldgrube

Nadia Nadim under kampen mod Belgien som endte 1-0 til Danmark.

Nadia Nadim under kampen mod Belgien som endte 1-0 til Danmark.

Ritzau

20. juli 2017

Solen skinner, Danmark vinder – nu med kvinder!

Fodboldlandsholdet er kommet godt fra start til EM i Holland. Den svære kamp mod Belgien blev vundet 1-0 efter et tidligt hovedstødsmål fra Sanne Troelsgaard, der headede riposten fra Pernille Harders sylespidse frispark i kassen. Rød-hvide smæk til De Rode Duivels og tre point til stillingen.

Nu venter det store opgør mod de hollandske værter torsdag, som bliver sendt live på TV2 kl. 20:45. Public service, når det er bedst.

Både fodboldelskere og kvindesagsforkæmpere bør tage klaphatten på og se med. I årevis har potentielle megastjerner som Pernille Harder, Nadia Nadim og Katrine Veje driblet i skyggen af herrelandsholdet. Det bliver der – forhåbentlig – lavet om på nu.

Dansk kvindefodbold har de seneste år befundet sig i en fase, der minder om kvindehåndbolden i 1980’ere. Dengang sagde selv landstræneren Ole Eliassen, at »livet var for kort til kvindehåndbold«. Men efter målrettede investeringer i talentudviklingen blev vi som bekendt alle klogere.

OL-guld i Atlanta i 1996, EM-guld i Danmark samme år og VM-guld i Tyskland i 1997. Danmark elsker nu sine jernladies, og hvis fodboldkvinderne skal opnå samme position, er den mest direkte vej medaljer ved den igangværende slutrunde.

Misforstået er det til gengæld, når visse radikale politikere i denne uge har anklaget fodboldmænd for bevidst at holde kvinderne ude i kulden.

Danskerne er et folkefærd, der står op midt om natten for at se curlingkvinder kaste med sten og feje med koste. Vi er kønsblinde succespatrioter. 

Når Oddset og Hummel netop har lagt flotte sponsorater i kvindefodboldlandsholdet, som kan styrke deres træningsmuligheder, handler det ikke om, at de har formået at bryde en eller anden mandlig konspiration. Det skyldes snarere, at kvinderne vandt bronzemedaljer ved det sidste EM i 2013. Virksomhederne ser et potentielt marked, og dén bølge er værd at hjælpe på vej.

Med en skarpretters timing har DBU derfor offentliggjort konklusionerne fra sin stort anlagte kvindekommission. Målet er at styrke vilkårene for de 63.000 piger og kvinder, som spiller fodbold på klubniveau.

Den endelige rapport er først færdig i 2018, så der er endnu håb, men i sin nuværende form er anbefalingerne bløde og ufarlige. Kommissionen, som ledes af Helle Thorning-Schmidt, taler om behovet for en »kulturændring« og »en anden retorik«. Ja, go’daw – men hvor er pengene og de konkrete tiltag for at styrke talentudviklingen?

Læs også

DBU har i årevis haft gode fodboldtiltag på pigeniveau; Pigeraketten, Skolefodbold og Fodboldskolerne som et par eksempler. Problemet forbliver at fastholde de 13-14-årige i klubberne. En mulig løsning er at styrke seniorkvindernes vilkår, så teenagerne har nogen at se op til.

Det er symptomatisk for DBU's nuværende ligestillingspolitik, at når herrelandsholdet flyver fra Kastrup, bor de på Hilton, mens kvinderne bor på Comwell. Da kvinderne vandt bronzemedaljer til EM i 2013, modtog de 35.000 kr. i bonus, mens mændene får 600.000 kroner bare for at deltage ved en slutrunde.

Skævvridningen bør udjævnes, for modsat mændene er flere af kvinderne ikke fuldtidsprofessionelle. Derfor er de dybt afhængige af at blive kompenseret for tabt arbejdsfortjeneste for at kunne levere på banen.

På klubniveau bør DBU rette op på, at kun Brøndby IF og Fortuna Hjørring har tilladelse til at udstede spillerkontrakter. Det gør 3F Ligaen uinteressant, når to hold stjæler de øvrige klubbers talenter med kontrakter helt ned til 1.500 kr. om måneden.

Til sammenligning tjener en spiller på et midterhold i Norge tre gange så meget som en topspiller i Danmark. Og så får den norske spiller også betalt lejlighed og bil oven i hatten.

Læs også

Men i skævvridningen ligger også et håb: Når kvindefodbold kan være en guldgrube i Norge og Sverige, kan den selvfølgelig også blive det i Danmark. Hvis fire-fem visionære investorer smider penge i hver deres kvindeklub, kan Danmark på få år opbygge en konkurrencedygtig liga med en bred talentudvikling, der tiltrækker topspillere fra Europa og tilskuere på stadion. 

Og jo flere penge, kvindefodbold kan generere, jo bedre et produkt kan DBU og klubberne skabe. De Radikale kan med fordel gå forrest og lægge et sponsorat.

Livet er ikke for kort til kvindefodbold, men det er for kort til mandediskrimination og tomme floskler. Hvis DBU skaber rammerne, skal investorerne og publikum nok komme. Resten klarer kvinderne på banen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sebastian Stryhn Kjeldtoft

"Danskerne er et folkefærd, der står op midt om natten for at se curlingkvinder kaste med sten og feje med koste"

Yes - det gjorde vi.

For mit vedkommende stort set uden at fatte et kvæk af reglerne eller spillets finesser; men det var godt nok spændende, om de vandt.

Hvis det danske kvindelandshold i fodbold nu får succes, så bliver interessen da endnu større, alene fordi man har visse forudsætninger for at kunne sætte sig ind i spillet.

ingemaje lange

Når det hedder kvindefodbold, må det retteligen hedde mandefodbold. Eller dame- og herrefodbold.
Ellers tak for god artikel.

Kvindefodbold ér og bliver andenrangs fodbold, hvis man sammenligner med mandefodbold.

Uanset om man ligger i top eller bund af en andenrangsturnering, bliver spillet aldrig rigtigt interessant og aldrig en guldgrube, og derfor bliver lønningerne ikke som i de bedste rækker.

Kvinder og mænd ér, på trods af dette, 100% ligeværdige. Vi er bare ikke en ens - og gudskelov for det.

Anne Eriksen

Det er en hurtig konklusion - personligt er jeg ligeglad - gider ikke fodbold. Ens betyder bare lige rettigheder - ikke samme køn! - so calm down...

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor er der ikke et Kvinde - Tour.de France?
Med dejlige kyssemænd på podiet efter hver etape.
Det ville være skønt at se kvinderne med fråde om munden bestige L'Alpe d'Huez.

Torben Lindegaard

@Erik Jensen

Kvindefodbold er kun 2. rangs, hvis du sammenligner på tværs af kønnene - og det er ikke rimeligt.

Da håndboldpigerne vandt guld fulgte utallige fans med i kampene på TV, også selv om Kloge-Ågerne påstod, at et dansk 1. divisions herrehold kunne slå kvindelandsholdet - blæse være med det.

Vi er mange, der på TV følger Caroline Wozniacki overalt i verden med deraf følgende pudsige sendetider. Jeg kan da godt se forskel på mande- og kvindetennis; men det er glemt når 1. bold er slået.

Hvis det danske fodbold kvindelandshold begynder at vinde turneringer, så vil jeg helt sikkert følge lige så meget med som i mandelandsholdets indsats i Frankrig 1984 eller Mexico 1986 - for slet ikke at tale om Sverige 1992 !!

Knud Chr. Pedersen

Spillet kunne måske foregå mere på kvindernes egne præmisser med mindre baner og mindre mål. For ikke at snakke om en mindre bold. Dimensionerne af alt på en fodboldbane er designet til mænd, hvilket overalt giver nogle pudsigheder, når fodbold bliver spillet på drenge/pige niveau og junior og ynglinge niveau. Fodboldspillet burde kunne tilpasses de enkelte udøvere og bliver det allerede. Bare ikke på kvindernes elite niveau. Store baner, mål og bolde. Det bliver jo ikke nemmere for kvinderne at blive et publikumssport under de betingelser. I den verden er det mændene, der bestemmer. De er tydeligvis helt ligeglade.

Erik Karlsen

For nogle år siden så jeg en del fodbold i USA (ja, rigtig fodbold!) med kvindehold. Det slog mig, at deres teknik stort set var lige så god som mændenes, og at det kun var fysikken, der gjorde forskellen.
På samme måde i håndbold, hvor man også ser, at de tekniske finesser, som kvindelige topspillere indførte for flere år siden, også har fundet deres vej til de mandlige håndboldspillere. Men det var nu alligevel kvinderne, der kom først.
Tager man en helt anden sportsgren som marathonløb, er der mænd (ja, mænd!), der mener, at de bedste kvinder på et eller andet tidspunkt vil være hurtigere end de bedste mænd. Det er ikke mere end ca. 45 år siden, at kvinder var udelukket fra at deltage i langdistanceløb. Jeg nævner det med løbet på grund af indlægget med de mindre baner og mindre mål....

Torben Lindegaard

Jeg så i går det danske kvindelandshold slå Norge 1-0 - det kunne umuligt have været mere spændende.

Jeg har desværre ingen forudsætninger for at blive Informations nye Knud Lundberg; men med det forbehold taget, så så jeg altså ikke noget problem i bane- eller målstørrelsen.
Spillet bølgede rask frem og tilbage - og den danske målvogterske holdt flot buret rent.

Trond Meiring

Det hedder tøsefodbold!
Men tøserne er da ret så raske og charmerende at se til, der de løber efter bolden, sparker den væk, eller smider den ind på banen. Der er også mange rigtigt fine bolde at skue, af ægte, dansk læder, selvfølgelig, og ikke sådan noget plastikbras.

Plastik er noget helvedes lort!
(Arnold Schwarzenegger.)

Knud Chr. Pedersen

Nu er det med forskellige størrelser af både bane og bold jo ikke noget særsyn i idræt. Mænd i håndbold spiller med en større bold end kvinderne, og det vil være helt ok at gøre felterne større i mandehåndbold, der mest ligner fribrydning med bold når de 2 meter høje 120 kg tunge bamser tørner sammen. Større felter kunne give mere plads til håndbold. I nord amerikansk ishockey er banerne mindre end de europæiske. Så der er trods alt forskellige muligheder.