Leder

Den løbske husleje bør bremses af mere almennyttigt boligbyggeri

Debat
21. juli 2017

Huslejen stiger hurtigere end havregrynene. Det konstaterer DR på baggrund af en aktuel opgørelse fra Danmarks Statistik. Den gennemsnitlige husleje i Danmark er steget med 30 procent over de seneste ti år, mens de almindelige priser kun er steget med 17 procent. En pakke havregryn, der kostede ti kr. i 2008, kan i dag fås for 11,7 kr. En månedlig husleje på 10.000 kr. i 2008 er steget til 13.000.

Der er mange forklaringer på lejens løbskløb. Helt enkelt er der en vældig efterspørgsel på lejeboliger i de større byer. Øget efterspørgsel presser prisen op, hvis ikke udbuddet følger med.

Markedsmekanismerne er forvredet på det danske lejemarked. Frem til Anden Verdenskrig var der fri lejefastsættelse. Som led i krigslovgivningen blev der i 1939 indført regulering af huslejestørrelsen, og den er aldrig blevet ophævet igen, men derimod endeløst ændret. I dag er lejen fri for bygninger opført efter 1991 og for renoverede ejendomme.

Det sidste øger påhitsomheden hos dem, der professionelt opkøber udlejningsejendomme. Det er der mange udenlandske investorer, der gør i disse år. I de stadigt regulerede lejeboliger er det for boligsøgende en fordel at kende nogen, der kender en ejendomsadministrator. I mange tilfælde er lejeforskelle mellem i øvrigt ens lejemål kun gådefuldt og historisk begrundet.

Vejen frem mod overkommelige huslejer for jævne indkomster er almennyttigt boligbyggeri. Efter loven kan en kommune forlange, at 25 procent af nye boliger inden for en lokalplans område opføres som almennyttige.

I et interview i torsdagens udgave af denne avis erklærer den tidligere københavnske S-overborgmester, nuværende adm. direktør i det statsligt-kommunale udviklingsselskab By & Havn, Jens Kramer Mikkelsen, sig som stor tilhænger af, at kommunerne udnytter denne ret.

Og det er godt, hvis de gør det. Men det er jo ikke nok, at kommunerne forlanger 25 procent almennyttige boliger. Der skal også være en økonomi i at opføre dem. Her har Folketinget gennem de seneste årtier begrænset det offentliges råderum til at skyde midler ind.

Hvis ikke Danmark ønsker, at dets større byer kun er til at bo i for velhavere, bør både stat og kommune ud fra en langsigtet interesse i social ligevægt yde større støtte til almennyttige lejeboliger med en husleje, som også jævne indkomster kan formå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her