Leder

Nødvendigt sammenstød på vej

Debat
28. juli 2017

En kulmination i sagen mellem Polen og EU er nært forestående. EU-Kommissionen besluttede onsdag at starte en retssag imod den polske regering, så snart den har offentliggjort en allerede vedtaget lov, som Kommissionen mener vil underminere det polske retssystems uafhængighed.

I alt er der tale om fire kritisable love, og Kommissionen giver nu landet én måned til at »adressere disse problemer« – det på trods af, at præsident Andrzej Duda allerede har nedlagt veto imod to af dem.

Det er imidlertid ikke nok, mener Kommissionen, som erklærer, at den agter »omgående at igangsætte Artikel 7-proceduren«, hvis den polske regering begynder at »fyre eller tvinge højesteretsdommere til at træde tilbage«. Artikel 7-proceduren er en alvorlig advarsel til et medlemsland, der vurderes ikke at overholde EU’s kerneværdier, og kan i sidste instans føre til sanktioner og suspendering af landets stemmeret.

Bag den for EU klare advarsel ligger imidlertid en ubehagelig virkelighed – nemlig at Ungarns premierminister, Viktor Orban, allerede klart har sagt, at han vil nedlægge veto imod Artikel 7-sanktioner. Dermed er der lagt op til et sammenstød internt i EU, med mindre den polske regering inden for en måned gør, hvad den ikke har gjort, siden Kommissionen i januar 2016 gav den en mulighed for at undgå en konfrontation om landets forfatningsdomstol og i stedet finde en løsning gennem dialog.

Ingen løsning er fundet, og den polske regering reagerede onsdag med at kalde Kommissionens udspil for »afpresning«. Derfor synes et sammenstød nu uundgåeligt.

Det øvrige EU kan nemlig med kun fire femtedele af landene i Ministerrådet aktivere Artikel 7-processen og udstede en formel advarsel til Polen. Iagttagere påpeger desuden, at de øvrige lande vil kunne gennemføre forslag om at skære i fundingen til Polen i det næste EU-budget frem for at iværksætte sanktioner.

Dette skridt vil i sig selv være historisk, da det vil være første gang, EU benytter paragraffen. Dermed vil der ikke være nogen vej tilbage for at tage den vigtige diskussion om, hvor grænsen går for overtrædelse af EU’s kerneværdier, og hvordan lande, der forsøger at udvande demokratiet i Europa, bedst håndteres.

Det er et helt nødvendigt første skridt, hvis EU skal vedblive med at bestå som den samlede enhed, den nu er, og for hele projektets troværdighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Det er i sandhed spændende, hvilke følger det får, at EU-kommissionen fastholder kravene til Polen om, banalt sagt, at respektere den forfatning, landet selv har tiltrådt - med åbne øjne - og fastholde den demokratiske styrefor,m der er grundlag for det europæiske samarbejde i EU.

Til selve lederen har jeg dog en formel indsigelse. Kære Mette Rodgers. Vil du ikke godt prøve at OVERSÆTTE "funding" i stedet for bare at kursivere og tilføje et "-en"? I Danmark er "Funding" et navn (en journalist ved TV2), mens det på engelsk (bl.a.) er "bevilling", "finansiering", og i EU-sammenhæng er det nærmeste vel "EU-overførsler".

Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg og Toke Andersen anbefalede denne kommentar