Leder

Republikanerne kæmper mod ObamaCare i lange, lumre tordendage

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har bestemt, at senatsmedlemmerne værsgo’ har at forblive i tordentunge Washington D.C. i hvert fald de første to uger af det, der skulle have været deres ferie.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har bestemt, at senatsmedlemmerne værsgo’ har at forblive i tordentunge Washington D.C. i hvert fald de første to uger af det, der skulle have været deres ferie.

Ritzau Foto

Debat
27. juli 2017

Drøjt er det på denne årstid at opholde sig i den amerikanske hovedstad. Luften er lummer, sumplandet omkring byen dunster, tordenbyger bralrer ind hen under eftermiddagen. Forståeligt, at byens beboere ønsker sig bort, også Kongressens folkevalgte.

Senatsmedlemmerne bruger sædvanligvis august på at drage til hjemstaten for at forfriske sig hos familie og politiske støtter. Men i år bliver hård. Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har bestemt, at senatsmedlemmerne værsgo’ har at forblive i Washington D.C. i hvert fald de første to uger af det, der skulle have været deres ferie.

Nok opnåede den taktisk snu McConnell onsdag den sejr, at Senatet vedtog at åbne en debat om at afskaffe tidligere præsident Barack Obamas helbredsreform, ObamaCare. Men McConnells sejr var med hiv og sving. To af hans 52 medlemmer store republikanske flertal stemte nej sammen med alle 48 demokratiske medlemmer. Ved stemmeligheden blev ifølge forfatningen den republikanske vicepræsident Mike Pences stemme udslagsgivende.

Når McConnell overhovedet kunne få så mange republikanere med, skyldes det, at han over for sine partifæller har slået på, at et ja til en debat ikke er det samme som et ja til et bestemt forslag. At republikanerne er splittet, viste sig i den første afstemning under debatten. Her stemte ni republikanske senatorer imod partiets eget forslag om, hvad der skal sættes i stedet for ObamaCare.

De næste mange dage vil det hvirvle med forslag og modforslag. Den republikanske partiledelse håber mindst at kunne få gennemført »det magre forslag«, der kun ophæver dele af ObamaCare.

Det hører med i billedet, at dette »magre forslag« ifølge Senatets egne fagfolk vil skubbe 15 millioner amerikanere ud af helbredsdækning og forhøje præmierne for de tilbageblivende med 20 procent. Alt i alt er en sjettedel af den amerikanske samfundsøkonomi berørt af ObamaCare.

Millioner af menneskers liv og lykke er afhængig af sundhedslovgivningen. Man kan undre sig over den kynisme, som får Republikanerne til at skubbe dem i afgrunden. I den republikanske kalkule tæller det tilsyneladende mere at hævde, at partiet indfrier valgløfter og skaffer økonomisk rum til skattelettelser.

Særligt kynisk-hyklerisk kom den republikanske senator fra Arizona John McCain til at fremstå. Han er stadig mærket af sin nylige operation for en blodprop over venstre øje, og der venter ham omfattende operationer for den ondartede hjernesvulst, han har fået konstateret. McCains lægelige indgreb er betalt af amerikanske skatteydere gennem hans helbredsdækning som senator.

I sit indlæg kritiserede McCain, hvordan den republikanske partiledelse har søgt at tromle ObamaCare – uden høringer og uden at inddrage Demokraterne. McCain vil ikke stemme for nogen af de nu foreliggende ændringsforslag, bedyrede han.

Alligevel stemte McCain med partiledelsen for at åbne debatten, der muliggør de ændringer, han erklærede sig imod. Og hvis McCain var blevet hjemme på sit sygeleje, havde der ikke kunnet skaffes flertal for overhovedet at overveje en ophævelse af ObamaCare.

Uklart er det, om det lykkes Republikanerne at afskaffe ObamaCare på en måde, som Senat og Repræsentanternes Hus kan enes om. Udover en mulig markant sejr opnår Mitch McConnell en sidegevinst ved at udsætte sommerferien. Præsident Donald Trump bombarderer dagligt – fuldstændigt uhørt i amerikansk historie – sin egen justitsminister med kritik.

Trump signalerer, at han vil af med Jeff Sessions, som dog indtil nu har valgt at bide ydmygelserne i sig og erklære, at han bliver, »så længe, det er passende«. Får Trump skubbet Sessions væk, baner det vej for, at Trump kan udnævne en justitsminister, der kan styre den særlige anklager Robert Muellers undersøgelser af Trump-kampagnens samspil med Rusland.

Er Senatet taget på ferie, kan Trump udnævne en afløser for Sessions, uden det kræver Senatets godkendelse. Sessions er tidligere republikansk senator og populær blandt mange af sine gamle kolleger. At holde dem i byen som pressionsgruppe for Sessions og samtidigt afskære Trump fra frit at kunne udskifte Sessions kan indgå i McConnells motiver til at lade senatorerne forblive i Washingtons plagsomme vejrlig. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Beskrivelsen "kynisk-hyklerisk" er helt fejlplaceret i relation til, at John McCain stemmer for at åbne debatten om ObamaCare. Senatet skal kunne debattere det p.t. vigtigste spørgsmål i amerikansk politik.

Det er ikke kynisme. Det er en fuldstændig overbevisning om neoliberal sandhed. De er som dybt religiøs, der slår deres tabu overtrædende nabo ihjel, i blind rædsel for den straf, guderne vil sende over dem.
De tror ikke det sker, de ved det sker.
Og de neoliberal senatore ved, det er sandt, at offentlig sunhedsordninger gør systemet dyrt og besværligt, mens privat initiativ vil gøre det billigt og effektivt.
De ved det bare, det er ikke et spørgsmål om beviser.

Janus Agerbo, Susanne Andersen, Tue Romanow, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Trumps kommunikations-chef henviser til Lincolns kamp mod slaveriet. Det tog som bekendt også en del tid:

https://www.theguardian.com/us-news/2017/jul/27/trump-battle-obamacare-r...

Steffen Gliese

McCain stemte også for det først forelagte forslag. Han er nu i manges øjne afsløret som en gennemført hykler.

Torben Lindegaard

@Steffen Gliese

Jeg er ikke klar over hvilket forslag, du omtaler som først forelagte; men John McCain stemte altså -
som 1 ud af 3 republikanske senatorer - fredag morgen dansk tid NEJ til en delvis tilbagerulning af ObamaCare, hvorved forslaget blev forkastet i Senatet.

Så du har vist fået et eller andet galt i halsen natten til fredag.

https://jyllands-posten.dk/international/usa/ECE9750587/tre-republikaner...

Steffen Gliese.
Mccain stemte for en debat om sygesikring, men sagde også, at han ikke ville stemme for det foreliggende forslag. Derfor stemtet han ja til enfortsat debat og nej til en tilbagerulning af Obamacare og efterfølgende nej til en neddroslet tilbagerulning.
Han mener stadig, at Obamacare har indbygget nogle uheldige systemaer, der vil øge udgifterne til offentlig sygesikring væsentlig i de kommende år. Det er tilsyneladende korrekt, og derfor kan Trump læne sig tilbage og forvente, at systemet bryder sammen.
Det er politik, det er de riges legeplads. Lad de syge lide og folk have brug for flere job for at tjene tilbage og vejen og giv de rige velfortjente skattelettelse for deres slid med at skabe flere underbetalt job