Leder

Til samfundets bedste …

Gid regeringen dog ville lade sig inspirere af Paris og konkludere, som Macron-regeringens minister for grøn omstilling, Nicolas Hulot, netop har gjort: Ikke én ny fransk licens til olie- og gas-efterforskning vil blive givet

Jo Roettger

5. juli 2017

»Der ligger fortsat et stort potentiale af olie og gas i vores undergrund, som bør udnyttes til samfundets bedste i den kommende årrække.«

Sådan lyder første sætning i den strategi for olie- og gasudvinding i Nordsøen, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i går offentliggjorde.

’Til samfundets bedste’? Ifølge strategien er der et tilbageværende Nordsø-potentiale af olie og gas svarende til tre milliarder tønder olie. Bliver det hele udvundet og afbrændt, vil det tilføre den globale atmosfære omkring 1,3 milliarder ton CO2, svarende til 27 gange Danmarks årlige CO2-udledning på dagens niveau. Er det ’til samfundets bedste’?

Forleden offentliggjorde 68 af verdens fremtrædende klimaforskere, politikere, erhvervsledere og investorer en fælles appel i det ansete tidsskrift Nature, som under overskriften ’Three years to safeguard our climate’ advarede om, at en global udledning af CO2 på dagens niveau i bare tre år mere vil gøre det nærmest umuligt at overholde Paris-aftalens mål om at bremse den globale opvarmning et godt stykke under to grader.

Appellen forklarer, at hvis udledningerne fortsætter som nu, så kan det globale CO2-budget – den mængde, atmosfæren kan tåle inden for rammerne af Paris-aftalen – være overskredet om 15 år, hvorefter enhver brug af fossil energi på kloden skal ophøre øjeblikkeligt.

Det er ikke engang sjovt, hvis man i det herrens år 2017 kan lave sådan en rapport, hvor klima end ikke nævnes, siger Connie Hedegaard med henvisning til regeringens nye strategi for Nordsøen.
Læs også

En urealistisk situation, hvorfor det ifølge appellens underskrivere er nødvendigt straks at begynde at nedbringe de årlige CO2-udledninger i dramatisk takt. Budskabet svarer til det kendte fra FN’s klimapanel, IPCC, om, at i størrelsesordenen 80 pct. af de kendte fossile reserver bør forblive urørt i undergrunden.

Det er i den kontekst, regeringen nu vil have Folketinget til at godkende en strategi for fortsat oppumpning af olie og gas fra Nordsøen til sidste kommercielle dråbe, forstår man. Lars Christian Lilleholt har i sammenhængen lagt sin klimaministerkasket på hylden og optræder alene som forsynings- og energiminister.

Den ny strategi, der er udarbejdet i et samarbejde mellem regeringen og brancheorganisationen Olie Gas Danmark – som har Mærsk Oil som formand – rummer ikke én gang ordene ’CO2’, ’klimaændringer’ eller ’Paris-aftale’.

’Samfundet’ er ifølge strategien og regeringen alene noget, der handler om skatteindtægter, forsyningssikkerhed og beskæftigelse. At klimaændringer, der får havene til at stige og vejret til at gå amok, fører til stadig mere omfattende skader, omvæltninger og omkostninger, har tilsyneladende ikke noget med ’samfundet’ at gøre.

Med den nye aftale sikres det, at Tyra-feltet, der behandler 90 procent af al dansk gas fra Nordsøen, bliver totalrenoveret
Læs også

Regeringens skizofreni illustreres jævnligt. Som da man forringede afgiftsreglerne for elbiler og fik salget af de grønne køretøjer, som Lilleholt angiveligt gerne vil have flere af, til at kollapse. Eller som da ministeren for nylig varslede sin tilladelse til det hollandske selskab Nail Petroleum til 30 års olie- og gasefterforskning på Lolland-Falster, uberørt af indsigelser fra lokale kommunalpolitikere lige fra Venstre over Alternativet til Enhedslisten – vel også en slags repræsentanter for ’samfundet’.

Eller som da Lilleholts kollega, transportminister Ole Birk Olesen (LA), mandag præsenterede regeringens ny luftfartsstrategi og bebudede lavere lufthavnsafgifter for at bringe mere vækst til den klimabelastende luftfartsbranche.

»Klimaudfordringer hører under klima- og forsyningsministeren (…) Det her er en strategi for et erhverv og erhvervets kunder,« sagde ministeren til fagbladet Ingeniøren, da han blev spurgt om klimaperspektivet. Heller ikke i luftfartsstrategien kan man finde ord som ’CO2’, ’klima’ eller ’Paris-aftale’.

»Den danske olie- og gasproduktion står i disse år ved en korsvej,« hedder det helt korrekt i Nordsø-strategien. Der skal »foretages en række afgørende beslutninger,« konstater man – og lægger straks op til at træffe de forkerte: dem, der kolliderer med den Paris-aftale, som både statsministeren og klimaministeren for nylig har forsvaret passioneret.

Gid regeringen dog ville lade sig inspirere af Paris og konkludere, som Macron-regeringens minister for grøn omstilling, Nicolas Hulot, netop har gjort: Ikke én ny fransk licens til olie- og gas-efterforskning vil blive givet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dina Hald
  • Jes Enevoldsen
  • Niels Duus Nielsen
  • Kurt Nielsen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Johannes Lund
Dina Hald, Jes Enevoldsen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Johannes Lund anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Gylleregeringens politik afviger slet ikke fra Donald Trumps America First. I begge tilfælde er det vennetjenester, knæfald for lobbyister, og et desperat behov for råderum til skattelettelser, kravet fra LA. Det eneste parti i regeringen der påstår at have en miljøpolitik, de Konservative, har stillet sig tilfreds med strengere straffe.
Socialdemokratiet har sat kursen mod at genskrive fortiden, og derigennem retfærdiggøre deres politik på indvandrings/flygtningeområdet. Men det virker ikke. Det er ligesom at prøve at køre i bakgear efter ulykken er indtruffet.
Jeg ved ikke hvad Socialdemokratiets miljøpolitik er, ligesom jeg heller ikke aner hvad deres politik på sundhed, velfærd, ulighed er.

Mads Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Fordi vores land er kontrolleret af de transnationale olie, gas og nukleare kartel. Det er en del lande. Ejerne er præcis de samme som i det militær industrielle kompleks. Bare spørg AFR. Han arbejder for dem.

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Gaderummet Regnbuen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Der er ingen som tager problemet alvorlig. Ingen. Så hvorfor skulle jeg som almindelig borger dog gøre det? Bare brug løs og nyd livet og jubel med over milliard kronerne fra Nordsøen. Mennesket står ved en milepæl til fremtiden for menneskeligheden. Går den, så går den. Hvis ikke. Thjaaa... Mere er der vel ikke at sige om det.