Leder

Saml ind værdigt og gennemskueligt, tak

1. august 2017

Gud elsker en glad giver. Det skriver bibelske Paulus i sit Andet Brev til Korintherne. Paulus forklarer nærmere: »Enhver skal give, som han har hjerte til – ikke vrangvilligt eller under pres.«

Og danskere har masser af hjerte til at give. Kristeligt Dagblad oplyste forleden, at indsamlinger blomstrer på de sociale medier og netsider. Alt fra en indsamling til »Bikers United mod voldtægt« til projekter for gadebørn i Indien.

Bare på hjemmesiden Caremaker.dk, der er oprettet for at »gøre det super nemt at lave online-indsamlinger«, optræder over 7.000 af slagsen. Blandt de for tiden mest succesrige er »Kan du hjælpe med 50 kr.?« Den har appellen: »Min elskede mor har fået konstateret aggressiv kræft. Hjælp mig med at samle ind, så min mor kan få behandling i udlandet og blive rask« – underskrevet af datteren Annika på ti år.

Annikas appel har indtil nu indbragt 144.300 kr. Målet er 500.000, og indsamlingen løber endnu 309 dage. Caremaker.dk oplyser under sine »Handelsbetingelser«, at virksomheden beregner sig et »servicegebyr på 8,75 procent af det indsamlede beløb« og »et faktisk gebyr pr. transaktion. P.t. er gebyret 5 procent af det donerede beløb pr. transaktion for betalingskort«.

Endvidere beregner Caremaker.dk sig »et udbetalingsgebyr på kr. 75, som fratrækkes det indsamlede beløb.« Hjemmesiden indsamler i Danmark årligt mellem fire og fem millioner kr.

Således er det ikke bare giveren og modtageren, der kan glæde sig, men også formidleren.

Et skår i glæden kan det imidlertid volde, at en stor del af de indsamlinger, der foregår i landet, er ulovlige.

Siden 2014 har det været et lovkrav, at indsamlinger – to uger inden de iværksættes – skal anmeldes til det statslige Indsamlingsnævn, som også skal tilsendes et gebyr på 1.000. kr. og et regnskab, når indsamlingen er afsluttet. Dette nævn har indtil nu registreret 1.500 indsamlinger. Det stemmer ilde med de 7.000, som bare Caremaker.dk har formidlet, hvoraf de 90 procent efter virksomhedens oplysninger er foretaget i Danmark.

Om denne tallenes uoverensstemmelse siger formanden for Indsamlingsnævnet, retspræsident ved Byretten i Aalborg, Christian Lundblad, til Kristeligt Dagblad:

»Der finder et langt større antal indsamlinger sted end det, der indberettes til os. Men da man lavede loven, havde man ikke forestillet sig, at mange ville samle penge ind via de sociale medier.«

Nævnsformanden anslår, at mellem 75 og 90 procent af alle stedfindende indsamlinger foregår uden den lovkrævede anmeldelse. Kun i en snes tilfælde har Indsamlingsnævnet foretaget politianmeldelse. De har typisk ført til bøder i størrelsesordenen 3.000 kr.

Nævnets mangelfulde håndhævelse af reglerne har sammenhæng med, at nævnets sekretariat er kommanderet fra København til Viborg – som et led i regeringens udflytning af offentlige myndigheder.

Indsamlingsnævnets udflytning har betydet, at alle medarbejdere på nær sekretariatslederen er blevet skiftet ud. Måske bør nogen lave en indsamling til fordel for den statslige udflytnings ofre. De kan endda lave den ulovligt uden nævneværdig risiko for retsforfølgelse.

Bør der overhovedet være regler? Direktøren for Caremaker.dk, Mike Nielsen, fnyser til Kristeligt Dagblad: »Vi synes, at reglen om, at man skal anmelde indsamlinger, er helt ude i hampen. Det giver ikke nogen mening, at man som privat forbruger skal betale 1.000 kr. i gebyr og vente 14 dage for at få besked på, om man kan gennemføre sin indsamling. Mange gange opretter folk jo en indsamling, fordi de mangler penge til noget, dels fordi de er under et tidspres.«

Jo tak, men hvis ikke der er regler, og hvis ikke reglerne overholdes, åbner der sig et vildt marked for fup, bedrag og udnyttelse af medmenneskers godtroenhed. Der er behov for, at Folketinget ser meget kritisk på udviklingen og sikrer, at regelsættet også tager højde for nettet og de sociale medier – og at der sættes de nødvendige kræfter ind på at få dem overholdt.

Det skulle nødigt blive sådan, at Gud griner ad den glade giver. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu