Leder

At se Macron med Trump er som at se drenge prøve hinanden af i skolegården

Det er dygtigt læst af Macron, hvad der skal til for at lave forretninger med Trump

Christian Liewig

15. juli 2017

Vi kan kalde det Macron-metoden.

I modsætning til den høflige, afventende og lettere forskrækkede attitude, andre verdensledere som Angela Merkel har mødt Trump med, gik Frankrigs præsident direkte til sin amerikanske kollega fra deres første møde: Et hårdt håndtryk og en utvetydig kritik af USA’s udtræden af Paris-aftalen på et sprog, Trump forstod.

Men efter den første omgang pissen territorier af inviterede Macron Trump indenfor og gav ham i denne uge den store tur i Paris.

Macron har forstået, at det ikke kan blive for pompøst for Trump. Den fik hele armen med store militærparader – flere af slagsen endda – et besøg til Napoleons kejserlige grav og til sidst en stjernemiddag i Eiffeltårnet.

Og det virkede.

Trump kvitterede med joviale kommentarer om Macrons styrke og storartede evner som leder og den storartede, smukke og fredelige by Paris. De klappede konstant hinanden på skulderen, og på vej til Élyséepalæet spurgte Trump, om Macron ikke skulle med i ’The Beast’ – Trumps rullende fort af en bil i stål, titanium og skudsikre keramiske plader.

Det var som at være vidne til de hårde drengerøve i skolegården, der først skal sætte sig i respekt over for hinanden, før de kan blive venner, slå armen om den anden og fremvise, hvad de har af lir, så de kan bekræfte hinanden i, hvilke fandens karle de er.

»I aften skal vi have en middag mellem venner,« sagde Macron på deres fælles pressemøde, og det passede.

Det er dygtigt læst af Macron, hvad der skal til for at lave forretninger med Trump. Det er ikke fordi, mødet har kastet væsentlige politiske resultater af sig, men det har ikke skortet på positive hensigtserklæringer – selv om Paris-aftalen, som er det største stridspunkt imellem dem. Og hvis man ellers tror på, at personlig kemi betyder noget i international politik, har Macron spillet sine kort bedst muligt i forhold til et fremtidigt samarbejde.

Samme taktik brugte han i maj over for Ruslands Putin. Macron tog imod på Versailles og gav Putin den kejserlige behandling, han åbenlyst værdsætter. Samtidig kritiserede Macron i klart sprog på deres fælles pressemøde de russiske propagandanyheder og Ruslands brud på menneskerettighederne. De hårde drenge kan godt tåle at høre kritik, når bare de ved, at de bliver respekteret.

Det er en ekstrem realpolitisk tilgang til autoritære ledere. Vi glæder os til at se, hvad Macron faktisk får ud af den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Thorfinn Stainforth
  • Anne Eriksen
  • Holger Madsen
  • Eva Schwanenflügel
Jesper Eskelund, Thorfinn Stainforth, Anne Eriksen, Holger Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jakobs

Lige hvad Trump kan bruge; disse optrin bringes på FOX news mv. Trump får af Macron, hvad han mest af alt har brug for netop nu - og fremdeles: Statsmands aura!
Men det preller snart af som vand på en gås...

Som jeg løbende læser om Trump segmentets verdensopfattelse er det fløjtende ligegyldigt hvor besynderligt eller åbenlyst skadeligt/irrationelt Amerikas nyvalgte leder opfører sig.
Det vigtigste er at deres stemme (for en gangs skyld..) har fået indflydelse.
Størstedelen er formodentlig så vant med livets brutale vilkårlighed, at de intet underligt ser i at den ledende klasse nu også føler samme uforudsigelige vilkår.
Hvem det reelt gavner på sigt er (desværre..) irrelevant, så længe primitive macho adfærd lever op til egne idealer..

ole rasmussen

Vi er ved at tale europæisk politik ned på et plan hvor der kun er plads til anti proletarernes meninger.

Ja, og næste levende billede er Nethanyahu. De skal mindes la rafle du Vél d'Hiv fra juli 1942 hvor det fransk politi hjalp med at udpege og internere tusinde parisiske jøder. Godt og modigt valg som vil glæde Netanyahu.
Bagefter skal de vist snakke Palestina.
Måske får Emmanuel Macron en invitation til et genbesøg?
Så kunne de sammen i Israel mindes den Palestinesiske katastrofe, the "Nakba"?

Vibeke Rasmussen

Og hvad får Emmanuel Macron så ud af at spille med på denne skolegårdsopførsel, hvor "Min far kan tæve din", er blevet afløst af "Min er større end din"?

Som jeg opfatter Donald Trumps "indtog" i Paris, var det en 1-0 sejr til ham. Uden aktiv indsats eller den mindste smule sved på panden blev han hovedperson og -overskrift både før under og efter – herhjemme i høj grad repræsenteret ved DRs radio- og TV-Aviser, samt en lind strøm af Ritzautelegrammer: Yay, Donald Trump overværer parade i Paris! – og fik dermed helt gratis foræret den opmærksomhed, hans ego i dén grad angler efter og har behov for. Samtidig fik han gjort gengæld hvad angår det idiotiske håndtryks-stunt både over for den helt uskyldige Brigitte Trogneux, i forhold til hvem han også lige både i ord og gerning fik understreget sin sexisme, og over for Macron selv, mest spektakulært da Trump ved afskeden fik trukket Macron, som kæmpede for at vriste sig fri (og forgæves prøvede at skjule sin underlegenhed ved at vende ryggen til fotograferne!) ud af balance, mens han, Trump, krampagtigt holdt både Macron og dennes hustru i et jerngreb. 1-0 til Donald Trump, hvor frastødende og uværdige metoderne så end er. Men Macron har jo, desværre for ham, accepteret Trumps spilleregler.

Så Macrons indsats imponerer ikke mig. Hvad fik han ud af at forære Donald Trump al denne opmærksomhed? Et løfte om … 'tja, lad os nu se'? For Donald Trump eksisterer begreber som eksempelvis 'Quid pro quo' ikke, kun 'What's in it for me'.

Så har jeg langt mere respekt for Angela Merkel, som alene med sin mimik – fx både da Donald Trump ikke ville trykke hendes hånd, og senere da han til hendes overraskelse godt ville – uden de store armbevægelser eller -lægninger(!) understreger sin intellektuelle overlegenhed. Hun fortjener som politiker langt større respekt end disse to alfamale-konkurrenter. Der er værdigheden til forskel.