Leder

Sundhedsplatform ødelægger registre

Debat
4. juli 2017

Stor forvirring og lavere produktivitet har været hovedhistorierne siden Region Hovedstaden sidste år indførte den såkaldte Sundhedsplatform. Mandag kunne Politiken så fortælle om kræftpatienter, som venter for længe, før de kommer i behandling, samt om store problemer med overførelse af data fra hospitalerne til Landspatientregistret.

Det sidste kan lyde mindre væsentligt, men det er her, den største skandale ved det nye system meget vel kan vise sig at ligge. Lige nu er der hver dag vigtige data fra hovedstadens hospitaler, som ikke kommer videre i systemet til det nationale register.

Som Information tidligere har beskrevet, har vi i Danmark de bedste sundhedsregistre i verden. Registre, som brugt korrekt kan give banebrydende forskningsresultater og redde menneskeliv. Fordi vi danskere velvilligt lader os registrere, når vi går til lægen, bliver indlagt og køber medicin, kan forskere lave store registerstudier på hele befolkningen.

Registrene er blandt andet blevet brugt til at påvise en sammenhæng mellem bestemte typer af p-piller og blodpropper samt til at afkræfte teorien om, at der skulle være en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme.

Metoden er relativt simpel: Man ved, hvilke danskere der har fået en bestemt pille eller vaccine, og kan sammenholde disses sygdomsforløb med de danskere, der ikke har fået medicinen.

Når der pludselig mangler data fra flere af landets store hospitaler fra 2016 og 2017 i databasen, bliver sådanne forskningsprojekter afgørende forringet. Borgere kan være behandlet, uden at det er blevet registeret korrekt. Når Region Sjælland til efteråret kommer med i Sundhedsplatformen, er det data fra næsten halvdelen af befolkningen, der potentielt er problemer med.

Sundhedsplatformen er lavet af det amerikanske firma Epic, og i USA har man ikke et nationalt register, der skal indberettes til – derfor er systemet ikke gearet til det. Men regionerne bliver nødt til at finde en løsning på problemet og gøre det hurtigt. Og selvom det næppe er realistisk, bør der blive afsat penge til at efterregistrere de mange data, som lige nu står til at gå tabt.

De danske registre er en guldgrube. Dem har vi ikke råd til at ødelægge på grund af endnu et problematisk offentligt it-system.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her