Leder

Trump tror, at hans embede er et lovløst rum

I et opsigtsvækkende interview i New York Times torsdag overfuser præsident Donald Trump topfolkene i sit eget justitsministerium. Trumps raseri er fremkaldt af den igangværende undersøgelse af hans valgkamps muligvis ulovlige forbindelser til Putin-styret i Rusland.
I et opsigtsvækkende interview i New York Times torsdag overfuser præsident Donald Trump topfolkene i sit eget justitsministerium. Trumps raseri er fremkaldt af den igangværende undersøgelse af hans valgkamps muligvis ulovlige forbindelser til Putin-styret i Rusland.

Alex Brandon

Debat
22. juli 2017

I et opsigtsvækkende interview i New York Times torsdag overfuser præsident Donald Trump topfolkene i sit eget justitsministerium. Trumps raseri er fremkaldt af den igangværende undersøgelse af hans valgkamps muligvis ulovlige forbindelser til Putin-styret i Rusland.

Trump lufter sin irritation over vicejustitsminister Rod Rosenstein, der iværksatte den særlige Trump-Rusland-undersøgelse under ledelse af tidligere FBI-chef Robert Mueller.

Trumps bebrejdelse mod Rosenstein er, at han har gjort tjeneste hos anklagemyndigheden i Baltimore: »Der er meget få republikanere i Baltimore, hvis overhovedet nogen,« knurrer Trump.

Om Mueller siger Trump, at har har »interessekonflikter«, som Trump senere vil afsløre. Og at Trump mener, at Mueller overtræder sit mandat, hvis Mueller giver sig til at undersøge Trump-familiens økonomiske transaktioner.

En skidtspand hælder Trump også over James Comey, som Trump fyrede som FBI-direktør, da Comeys undersøgelser af Trumps Rusland-forbindelser blev for nærgående. Om Comey siger Trump nu: »Hans vidneudsagn er propfyldt af løgne.« Den fungerende FBI-chef, Andrew McCabe, beskylder Trump også for interessekonflikter.

Hårdest er Trumps kritik af justitsminister Jeff Sessions. Ham ville Trump aldrig have udnævnt, hvis Trump havde vidst, at Sessions ville trække sig fra ansvar for Rusland-undersøgelserne. At Sessions var nødt til at trække sig, fordi Sessions blev grebet i at fortie sine to møder med den russiske ambassadør for Senatet, ser Trump stort på.

Trump mener, at det er »ekstremt unfair«, at Sessions ikke beholdt sin styring af Rusland-anklagerne. Hvormed Trump må mene, at Sessions burde have beholdt ansvaret for at kunne styre anklagerne væk.

Et lovløst rum. Det mener Trump åbenbart, at præsidenten befinder sig i. Hvis han spærrer for Muellers undersøgelser, eller ligefrem fyrer Mueller, kaster Trump USA ud i en forfatningskrise – lige som præsident Nixon gjorde, da han i 1973 fyrede den særlige Watergate-anklager Archibald Cox.

Det bidrager til indtrykket af en lovløs præsident, at Washington Post torsdag kunne afsløre, at Trump har bedt sine advokater undersøge hans muligheder for at benåde sig selv, sin familie og sin stab for mulige forbrydelser i sammensværgelser med Rusland. En forhåndsbenådning kunne standse alle undersøgelser – hvis ikke USA’s højesteret afviser bananrepublikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Trump er ganske underholdende, men dybt tragisk for USA og for verden, man griner lidt og ryster på hovedet, men manden har altså flere millioner tilhængere i USA, som han har forført med sin on lineretorik og enfoldig manipulerende tale. Han er farlig for Verdens fred og sikkerhed, klima m.m.m.
Du er dum, du er ikke dum, han et godt menneske , han er ikke, verden deles op i sort og hvidt, hvad Trump og hans familie kan lide, samt hans rygklappere, og det modsatte. Nu har han fået en rædsom mand fra Wall street, som er en kopi af ham selv, så det skal nok blive morsomt, man gruer.
Håber de finder beviser for hans adfærd op til valget ikke var i orden, så han må for en rigsret og afgå. Jeg bryder mig ej heller om hans vicepræsident, men han kan nok styres af republikanerne, det kan Trump ikke.

Poul Sørensen

Jeg tror ikke man kan sige at Trump har forført mennesker når eksempelvis at 81% af evangilisterne stemte på Trump, så tror jeg det var fordi evangilisterne var forført allerede inden Trump begyndte på sit nonsens...
Når Polens katolikker stemmer en regering til magten, der tiltager sig udemokratiske rettigheder, så tror jeg også katolikkerne var forført på forhånd.
Philipinerne er også et strækt kristen katolsk land og de har også valgt en stærk mand.
Italien har også valgt og genvalgt en stræk mand Berlusconi , der så stort på deres grundlov. Det katolske Latin og Sydamerika har valgt og genvalgt stærke mænd til højre og venstre for midten.
Mon ikke også Ungarn har en stærk kirke med en masse magt.
- Efter min mening skal man være blind hvis man ikke kan se mønsteret. Den kristne ånd går ikke ind for velfærds samfundet den går ind for det religiøse samfund....:-(