Leder

Er du en TV-feminist?

26. juli 2017

At se Game of Thrones og A Handmaid’s Tale kan gøre dig til feminist, uanset om det er hensigten eller ej.

I går spurgte vi på forsiden af avisen om en række aktuelle tv-serier og film såsom Game of Thrones, A Handmaids Tale og Wonder Woman er feministiske i kraft af deres mange stærke kvindelige figurer for så inde i avisen at konkludere, at spørgsmålet er mere interessant end svaret.

Den britiske professor i amerikansk litteratur Sarah Churchwell analyserer sig frem til, at alene det at forholde sig kritisk til portrætteringen af forholdet mellem kvinder og magt ikke ville være sket uden feminismen. For det er det feministiske perspektiv: At erkende og udfordre at magtstrukturer ikke er de samme for mænd og kvinder, og at adgangen til magt ikke er og ikke opnås på de samme præmisser.

Det velgørende ved den analyse er, at den levner plads til, at spørgsmålet kan besvares på mange forskellige måder, hvad der ellers ikke har været i de mange ophedede diskussioner om de fiktive fortællingers feminisme.

Ingen har patent på at kunne vurdere om noget er feministisk, for hvem skulle definere den målestok? Det tjener ikke nødvendigvis det feministiske perspektiv, at den ene bølge feminister diskuterer med den anden bølge feminister, hvad der er mest feministisk.

Overalt er der lige nu filmiske fortællinger om forholdet mellem kvinder og magt, fra ’The Handmaid’s Tale’ til ’Game of Thrones’. Om det nu skal ses som et udtryk for feminisme eller misogyni, er slet ikke pointen
Læs også

Samtidig kan feminismen ikke reduceres til et analytisk greb. Game of Thrones og A Handmaid’s Tales åbenlyse feministiske potentiale ligger ikke kun inden for fiktionens rammer. I sci-fi-dystopien A Handmaid’s Tale ledes staten af et pietistisk patriarkat, og sammen med resten af hendes rettigheder er magten over kvindens reproduktive organer taget fra hende.

Serien fik premiere i samme uge som et siden ikonisk billede blev taget af, at en gruppe mænd overværede, at den amerikanske præsident Donald Trump underskrev en lov, der forbød statsstøtte til internationale organisationer, der udførte eller informerede om abort. Parallellen var uafviselig.

Det kritiske potentiale i disse fiktive fortællinger ligger lige for. Igennem deres prisme kan vi diskutere langt mere, end hvorvidt heltinderne er feministiske forbilleder. Det er bare med at løfte blikket fra skærmen et øjeblik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bo Stefan Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Bo Stefan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer