Leder

Underligt, at Brexit lokker Messerschmidt og DF mod EU’s udgang

Ved at bruge ordet ’taber’ om nogen, man er politisk uenig med, afslører Messerschmidt sig som elev af Donald Trump.

Ved at bruge ordet ’taber’ om nogen, man er politisk uenig med, afslører Messerschmidt sig som elev af Donald Trump.

Cicilie S. Andersen

12. juli 2017

En »taberklub«. Det er, hvad EU er. Den besked afleverer Dansk Folkepartis Europa-parlamentariker Morten Messerschmidt i mandagens udgave af dagbladet Børsen. Messerschmidt siger til avisen:

»Når Storbritannien er kommet ud af EU, og røgen har lagt sig, så ved vi, hvad alternativet er til EU-samarbejdet. Så kan man spørge, om alternativet ikke ville være mere attraktivt end at blive i den taberklub, som EU er.«

Ved at bruge ordet »taber« om nogen, man er politisk uenig med, afslører Messerschmidt sig som elev af Donald Trump. Derudover er det både højrøvet og nedladende at sætte ordet »taberklub« på verdens største økonomiske og politiske fællesskab mellem demokratiske lande.

Lidt overraskende kalder DF’s næstformand og udenrigsordfører, Søren Espersen, Morten Messerschmidts udtalelser »lige efter bogen«. Overraskende, fordi Dansk Folkeparti hidtil har gjort sig store anstrengelser for at sløre, om partiet virkelig vil have Danmark ud af EU.

Forud for EU-parlamentsvalget i maj 2014 erklærede Messerschmidt til mediet Ræson: »DF’s linje er fuldstændig klar. Vi mener, at vi skal blive i EU.«

Udenrigsminister Anders Samuelsen er ikke så bekymret for et EU i flere hastigheder. Vi skal bare holde os tæt til dem, vi klassisk samarbejder med. Også briterne. Her taler han med briternes udenrigsminister Boris Johnson.
Læs også

Påmindet om, at der på partiets hjemmeside står »DF er modstander af EU«, svarede Messerschmidt: »Ja, men det betyder jo ikke, at man vil ud.« Han tilføjede: »Jeg har tegnet partiets EU-politik siden 2005, og i den tid har det i hvert fald ligget klart, at det ikke var en udmeldelse, der var på programmet.«

Men klart er det altså nu – og »lige efter bogen« – at vi skal ud af »taberklubben«. Med i billedet hører, at partistifter Pia Kjærsgaard igennem årene har slået knuder på sig selv, så hun på én gang kunne høste fordel af at fremstå som »skeptiker« og som »modstander«.

Underligt er det, at Brexit lokker Messerschmidt mod udgangen. For omverdenen fremstår det stadigt tydeligere, at briterne ubesindigt har slynget sig op på en sliske, hvorfra de rutsjer på rumpe og albuer ud af det europæiske fællesskab. Og at landingen kan blive ganske drøj.

Det er på nuværende tidspunkt ikke til at overskue, hvad Brexit-forhandlingernes mest fordelagtige udfald vil være for Europa. I den bedste af alle verdener burde Brexit-forhandlingerne føre til lutter vindere. Skulle det ikke blive tilfældet, er det dumdristigt at regne med, at taberen bliver EU. dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Morten Messerschmidts kanonvalg til EP i 2014 trak i alt 4 mandater til Dansk Folkeparti i EP - og alle 4 bliver p.t. undersøgt af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig, OLAF er den franske forkortelse. Mistanken er svindel omkring MELD & FELD samt svindel med de såkaldt blyantspenge.

Morten Messerschmidt gør sig blot klar til det tidspunkt anklagen bliver rejst.
Det samme gælder Søren Espersen, der var næstformand i FELD.

Anne Eriksen, Poul Solrart Sørensen, Vibeke Hansen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Det med 'taberklub' er da den rene projektion af Dansk Folkeparti.

Poul Solrart Sørensen, Vibeke Hansen, Ole Frank, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Typisk DF - spekulerer i - og lefler for - stemninger i folkedybet. Vi toner først rent flag, når vi føler os sikre på, at vi har en vindersag! Politisk opportunisme af værste skuffe!

Poul Solrart Sørensen, Nette Skov, Vibeke Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

"Taberklub og Rotterede"! DF forstår sandelig at ytre sig, så en femteklasseselev gider høre efter. Den barnlige trods fornægter sig sandelig heller ikke, nu hvor han er blevet offer for forfølgelse fra EU. Selvfølgelig på grund af hans højrefløjsnationalistiake meninger. Når DF til deres store forbavselse bliver konfronteret med deres hykleri og dratter ned af den omhyggeligt konstruerede piedestal, er det ikke dem, der er noget galt med, så er de ofre for taberklubber, rottereder og forfølgelse. Messerschmidt vendte lige 180 grader på EU medlemsskabet. Han burde spørge sig selv, om det faktisk er S, der har flyttet sig, eller om ikke DF selv sørger for at pendulet svinger derhen, hvor de får flest stemmer. I min optik er han ikka andet end en selvoptaget fantast, der gang på gang går i selvsving i fryd over alle de "begavede ord" han flittigt fodre os med. Kejserens nye klæder er ikke skrevet forgæves, nogen burde forære ham eventyret.

Hans Jørn Storgaard Andersen, Christoffer Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kenneth Jacobsen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
John Christensen

"Det er på nuværende tidspunkt ikke til at overskue, hvad Brexit-forhandlingernes mest fordelagtige udfald vil være for Europa. I den bedste af alle verdener burde Brexit-forhandlingerne føre til lutter vindere. Skulle det ikke blive tilfældet, er det dumdristigt at regne med, at taberen bliver EU". dr
Således skriver David Rehling

Helt ærligt og uden noget pis - hvorfor regner David Rehling med at EU ikke taber?
Enhver reel analyse af unionens konstruktion viser at fundamentet er svækket, og hytten kan brase når som helst.

Du er i bedste fald - ude i noget ønsketænkning David Rehling.
Hele avisen er "åh så EU-begejstret", desværre!

Hans Jørn Storgaard Andersen

John Christensen skriver ... Enhver reel analyse af unionens konstruktion viser at fundamentet er svækket, og hytten kan brase når som helst.

Så er det jeg spørger: Hvilken reel analyse fabulerer du om?

Englands udtræden af EU er kompliceret, og den kan føre til mange ting - især for England. Det var en snæver afgørelse - og den anden halvdel af England vil næppe sidde stille og se nationen lide enorme tab.

Det er økonomien, for pokker, der er reel. Ikke "analyser", som du antyder.

En klub består af medlemmerne. I EU overlader de deres demokratiske suverænitet til det overnationale EU. De er taberne. Altså en TABERKLUB.
Måske englænderne taber økonomisk set. Men de vinder menneskeligt og demokratisk.
Hvad med os - hvad med Danmark. Skal vi fortsætte som underdanig taber ?

Hans Jørn Storgaard Andersen

Leo Nygaard: Og du taler om en taberklub - hvilke regnekunstner får dig til at skrive således?
Du snakker jo, som om vi levede i forrige århundrede i et sogn, hvor du påstod, at man afgav suverænitet til nabosognet eller overøvrigheden eller hvad?

Dit "underdanige" har intet med danskheden at gøre.

Jeg fatter ikke, hvordan nogen kan lave regnestykker på denne måde. Hvor var vi i denne verden, hvis vi ikke havde respekt for vore naboer - og lærte at samarbejde med dem over grænserne - eller sogneskellet ;-)

Storgaard - det er ikke regnestykker for regnedrenge - som dig åbenbart.
Jeg taler om demokrati og selvbestemmelse.
Jeg er stor tilhænger af samarbejde og samhandel - med hele verden, og mellem to frie nationer.
Sogneskellet ! Det var dengang kongen var enevældig og du med velbehag ville se på bonden på træhesten. :-)

Hans Jørn Storgaard Andersen

Pjat med dig, Leo Nygaard.
Min mor lærte mig, hvordan man lukkede leddet for Herredsfogeden!
For vi kommer som flertallet af borgere i Danmark fra fæstebønder.

Demokrati reklamerer du så for. Savner du ikke det i den store verden, især når vi snakker før EU-tiden? Vi sloges jo, endog med vore svenske brødre, tyskere, englændere m.fl.

Er det sandsynligt nu, hvor vi har fået åbnet grænserne og kan bevæge os frit i Europa?

Nej vel?

Så kommer du til selvbestemmelsen. Tror du ikke, at alle 500 mio. EU-borgere hylder det princip?

Men noget for noget, og du vil ikke give, kun fastholde ... sogneskellet og Herredsfogeden ;-)

Storgaard - Ja det var det sædvanlige argument FOR EU. Men lande, der ikke vil kriges, behøver ikke en kontrakt for at lade være.
Hvis jeg forstår dig ret : Tror du den nationale herredsfoged dukker op igen, hvis vi meldte os ud ? Det var ikke meget tillid til demokratiet her i landet (og i England).
Jeg vil give frihed, ikke lade EU-herredsfogederne styre biksen. Frihed og nærdemokrati er en forpligtelse. Samarbejde om det nødvendige er det der berettiger EU. Men sådan går det ikke. Derfor, nedbryd for at genopbygge.
I mellemtiden - ud af det planøkonomiske makværk - som salig Jens Kirk beskrev det i 1972.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Ved du hvad, Leo N?
Jeg orker ikke at bruge tid på at fremstille scenarier for Danmarks udmeldelse af EU.
Du har ikke noget relevant alternativ og kan højest håbe på at trække tingene i langdrag med mindre indflydelse, når vi forlader Europol, Euroen osv. osv.

Har du slet ikke respekt for det flertal, der værner om dansk deltagelse i EU siden 1972?

Jo, jeg er helt igennem demokrat. Det er jo det der er drivkraften.
Som du selv siger " Så kommer du til selvbestemmelsen. Tror du ikke, at alle 500 mio. EU-borgere hylder det princip?"

England kan - og derefter kan de være vores model.

Lars Bo Jensen

Hans Jørn Storgaard Andersen: "Demokrati reklamerer du så for. Savner du ikke det i den store verden, især når vi snakker før EU-tiden? Vi sloges jo, endog med vore svenske brødre, tyskere, englændere m.fl."

Det er altså et bizart argument, Sverige har ikke været i krig siden 1814, men det skyldes selvfølgelig EU som de blev medlem af i 1995.
Er det ikke snarere forsvarsalliancen Nato der er skyld i vi ikke længere bekriger hinanden, men nøjes med at angribe militært underlegne lande.

Hans Jørn Storgaard Andersen

England kan intet - andet end at træffe overilede beslutninger på følelser og fornemmelser, Leo N.
Hvordan i alverden kan du forestille dig, at de blev en model - for hvad dog??
Dumhed, ignorance, kedsommelighed og værre ting??

Vi skal videre efter et par år efter 2008 og en finanskrise, der vendte op og ned på faste værdier.
Europa er en vidunderlig opfindelse - især når man ikke bekriger hinanden.

Så modellen er samarbejde og åbenhed.
England lukker sig sammen, ja faktisk klapper de sammen på fortidens store bedrifter, der ikke kan gentager eller genbruges.

Bare en lille metafor: Hvornår tror du, englænderne lukker tunnellen under kanalen og "frigør" sig?

Hans Jørn : "Så modellen er samarbejde og åbenhed."
Netop, og ikke topstyring i alle detaljer (se den anden tråd).
Svar mig : Vil du gå ind for en demokratisk folkeafstemning om et Dexit - eller siger du som flertallet af partierne : Vi alene vide. Vælgerne er for dumme.
Din beskrivelse : " Dumhed, ignorance, kedsommelighed og værre ting "

Hans Jørn Storgaard Andersen

Hvordan kommer du på ideen om "topstyring i alle detaljer" af EU, Leo N.?

Hvordan kommer du overhovedet på tanken om en afstemning om udmelding af EU - når englænderne har vist de værste konsekvenser af en overilet beslutning?

Vælgerne er netop ikke for dumme, men du skal aldrig provokere dem med overflødige folkeafstemninger. Det var præcis den beskrivelse, jeg gav.

Det er næppe demokrati at stemme med følelserne og manglende information om virkeligheder.

Erik Bavngård Jensen

Hvis Messerschmidt er retur efter sin sygemelding, er der åbenbart en afgørende ekstremitet, der ikke har fået del i helbredelsesprocessen ...

René Arestrup

Det er sigende i sig selv, at det er et reaktionært nationalsocialistisk parti og en flok ansvarsløse, semi-totalitære revolutionsromantikere, der udgør aksen i den danske EU-modstand. Det bør mane til eftertanke hos alle jer EU-modstandere.

Hans Jørn - Du lyder ikke som en (social)demokrat, men som en socialist, der ønsker en stærk stat og et stærkt overnationalt EU. Skidt med, hvad folket mener. De må nøjes med folketingsvalgenes rød/blå magtkamp.
Vi kommer det ikke nærmere.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Er du socialdemokrat, Leo Nygaard?
Vi har højt til loftet, så der er plads til både Euro-samarbejde og et stærkere forsvar.

Men du repræsenterer "folket", at dømme efter dit skriv?!

Du kommer det næppe nærmere, før du afslører dine hensigter.
Reale af slagsen, tak.
DF eller EL, hvad skal det være?