Leder

Verden efter pax americana

Debat
7. juli 2017

Efter måneders frygt og bæven for voldelige demonstranter er den verdensåbne havneby Hamborg i disse dage vært for G20-forummet bestående af verdens 19 største nationaløkonomier plus EU.

At dette G20-møde er »så vigtigt som aldrig før«, har værtinden Angela Merkel i sandhed ret i. Det skyldes ikke kun topmødets presserende hovedpunkter som frihandel, klima og Afrika.

Det skyldes også, at Hamborg-mødet vil give os et – formentligt foruroligende – indblik i de globale styrkeforhold efter pax americana.

Selv under det kinesiske værtskab i 2016 stod G20 stadig halvvejs i skyggen af G7, der kun tæller de gamle vestlige industrinationer uden bl.a. Kina, Indien og Brasilien. Siden da har Donald Trump gjort Vesten nervøs med sine forbehold over for NATO og bragt det meste af verden mod sig ved at droppe klimaaftalen fra Paris.

I sin protektionistiske selvdestruktion og i opgøret med Den Transpacifiske Handelsaftale, TPP, har USA samtidig åbnet et asiatisk vakuum, som netop Kina hellere end gerne boltrer sig i.

I en optimistisk udlægning kan G20 i år afløse G7 som verdens vigtigste multilaterale forum for handel og bæredygtighed. Det ville afspejle et nybrud i de globale magtforhold, hvor der med global effekt kan smedes store klima- og handelsalliancer – til nøds uden om lande som USA.

Den mere realistiske udlægning er, at vi ved G20 vil opleve knaldhårde nationale kampe for egne interesser, som vil få multilateralismen til at tabe endnu mere styrke til fordel for stadig flere bilaterale aftaler, hvor de stærkeste sætter sig igennem.

I denne udvikling giver Kina den gerne som frihandelens ny forkæmper og som den ny klimabeskytter nr. 1, selv om riget i midten lader reformer af statsejede virksomheder vente på sig, fortsætter med konkurrenceforvridende subsidier og – ved siden af de rekordstore vedvarende energier – booster det globale kulforbrug.

Hvis vi ikke fattede det efter sidste års G20-møde i Hangzhou i Kina, vil vi med mødet i Hamborg erkende, at Kina definitivt ikke længere er en brik i vores globalisering. Kina er selv godt i gang med at sætte spillereglerne for globaliseringen.

Den udvikling tackler de tyske værter klogt med en offensiv Kina-strategi. Men det er tvivlsomt, om Angela Merkel kan få opfyldt sit egentlige G20-håb: at styrke de multilaterale dialoger og forpligtende aftaler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Længe frygtede og bævede vi for voldelige demonstranter. Vi de verdensåbne. Hvor får journalister den slags fra?