Leder

Afrikansk migration til Europa er ikke noget, vi kan fravælge – det er et vilkår

4. august 2017

Sommeren er sæson for snuptagsløsninger. Ligesom sidste år gerne enkle greb, der kan holde migranter ude.

De seneste dage har danske politikere opsendt balloner med to typer snuptagsløsninger. Dels en gentagelse af tidligere ideer om en økonomisk belønning til afrikanske stater, der modtager afviste asylsøgere og illegale immigranter fra landet. Dels igen et forslag om EU-lejre i Nordafrika, hvor forfulgte afrikanere kan søge asyl.

Forslagene var affødt af Dagbladet Politikens interview med Gerhard Knaus, angiveligt manden, der fandt på EU’s aftale med Tyrkiet om at modtage returnerede migranter. Han har nu gjort sig tanker om Afrika.

Knaus foreslog imidlertid hverken betaling eller EU-lejre. I stedet havde han en ny vinkel på emnet: Hjemsendelse er nøglen til at bremse migranterne. De skal »tro på, at deres oprindelseslande vil tage dem tilbage, hvis de får afvist ophold i EU«. Ergo skal EU have nogle nagelfaste aftaler med oprindelseslande som for eksempel Nigeria, der er hovedleverandør af migranter til EU.

Læs også

Knaus tilbød desuden en erkendelse af, at en sådan aftale skal tilgodese interesser på begge sider af Middelhavet – noget for noget: »Hvis de tager alle deres borgere tilbage fra en bestemt dato, så tilbyder vi adgang på en ordnet måde for en vis gruppe mennesker hvert år for de næste måske fem år. Det kunne virke hurtigt. Og det ville ikke forvandle Europa til et fort.«

Et sådant kvotesystem tilgodeser afrikanske regeringers store interesse i at lade deres borgere rejse ud. Alene nigerianske migranter, inklusive de mange legale, sender omkring 150 milliarder kroner om året fra hele verden til deres slægtninge og landsbyer.

Pengestrømmen styrker værdien af den nigerianske valuta, er et tilskud til statens valutareserve og, vigtigst, har en kolossal virkning på lokalområders økonomi, fordi den går direkte til forbrugere, der hovedsagelig køber lokalt. Det er en økonomi, som den nigerianske stat ikke gør meget for at udvikle – opgaven er dermed reelt overladt til migranterne. De fleste er unge mænd: Migrationen er også en overtryksventil, der sikrer, at de mest initiativrige og rastløse forsvinder i stedet for at udfordre magthaverne.

Bemærkelsesværdigt er det også, at Knaus langer ud efter dem, som »er besat af tanken om at få transitlandene til at stoppe folk fra at flygte. De skeler ikke til, at det faktisk ikke rigtigt har fungeret nogen steder« – og han henviser til, at det vigtigste transitland, Libyen, i den overskuelige fremtid hverken »kan eller vil« standse transitten.

Bortset fra, at hans egen plan om, at transitlandet Tyrkiet effektivt stopper migranter, er bemærkningen præcis: Foreløbig ser det ud til, at EU-initiativer til grænse- og farvandskontrol ikke virker, men snarere ligner våben- og teknologihjælp til de mest brutale banditter i Libyen, Niger og Sudan.

Knaus’ ideer er ikke uden problemer, først og fremmest at de jo indirekte kræver, at de stakkels mennesker, især afrikanere, der har brug for asyl i Europa, stadig skal krydse Middelhavet. Ideelt set skulle deres asyl bevilges, før de tog på farlige rejser gennem Sahara og over Middelhavet.

Ingen er imidlertid endnu kommet med realistiske ideer til, hvor dette kunne ske. Socialdemokraten Peter Hummelgaards forslag om at oprette bevogtede lejre i den nordafrikanske ørken, hvortil EU skal tilbagesende afrikanere, for der at behandle ansøgninger, afhjælper ikke farerne og løser ikke Afrikas behov for migration.

V og S vil have asyllejre i Afrika med Tyrkiet-aftalen som forbillede. Eksperter mener, det vil kræve fælles EU-politik og en afskaffelse af retsforbeholdet, mens DF kalder det ’en bombe under asylsystemet’
Læs også

Økonomisk tilskud til afrikanske statsledere, der i forvejen meler egne kager og/eller undertrykker egne borgere, vil aldrig standse strømmen. De færreste af disse råder over et apparat, der kan gennemtvinge et stop for migration, og kun få vil have interesse deri; tværtimod kunne de lave en pengemaskine ved at lade endnu flere rejse og blive tilbagesendt.

Afrikansk migration til Europa er ikke noget, vi kan fravælge – det er et vilkår. Således vil det være, indtil afrikanske stater påtager sig opgaven at udvikle deres lande. I en så materielt ulige verden som den, vi lever i, vil migranter fra Afrika indtil da søge mod de rige lande lige så uomtvisteligt, som at vand løber nedad.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Ethelfeld
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Peter Knap
Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik holm hansen

Kære borgere i den rigeste del af verden skulle i have et ønske om at stoppe immigrationen fra 3 verdens lande skal der en del mere fornuft bedre fordelings politik til,og jeg taler klart om den lange bane .DF og Støjbergs protektionistiske strammerkurs er desværre kun med til at grave grøften dybere og dybere så jo før VI kommer igang des bedre.men offer vilje skal der til.Lavere levestandard ,vi skal være villige til at betale en bære dygtig pris til PRODUCENTERNE af varer fra de lande vor immigranterne kommer fra og samtidig sikre at multinationale selskaber eller andre handlende ikke stryger fortjenesten. Jeg ved det kan lade sig gøre , men er viljen til stede.......

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Kære borgere i den rigeste del af verden skulle i have et ønske om at stoppe immigrationen fra 3 verdens lande skal der en del mere fornuft bedre fordelings politik til,og jeg taler klart om den lange bane .DF og Støjbergs protektionistiske strammerkurs er desværre kun med til at grave grøften dybere og dybere så jo før VI kommer igang des bedre.men offer vilje skal der til.Lavere levestandard ,vi skal være villige til at betale en bære dygtig pris til PRODUCENTERNE af varer fra de lande vor immigranterne kommer fra og samtidig sikre at multinationale selskaber eller andre handlende ikke stryger fortjenesten. Jeg ved det kan lade sig gøre , men er viljen til stede.......

Michael Friis

Fint artikel der redegør for domicillands interesser men glemmer modtagerlandenes interesser. Hvad vil VI egentligt?
Vores uddannelsespolitik viser at vi gerne vil have rigtigt mange borgere får lange uddannelser og vores socialsystem og skattesystem kan desværre ikke motivere bunden af det danske samfund til at arbejde. Ergo har vi brug for indvandere til de opgaver herboende ikke vil udfører eller ikke er kvalificeret til.
I min ferie i udkantsdanmark så jeg mørke unge mænd der arbejdede som bager, graver og issælger. Alle job som lovligt ansatte.
Vores arbejdsmarked og vores demokrati kalder på disse mennesker.

Niels Johannesen

"Afrikansk migration til Europa er ikke noget, vi kan fravælge – det er et vilkår"

Det er godt nok ikke noget særlig begavet udgangspunkt for immigrationdebatten. Jeg kan godt garantere for at der ville være langt mere immigration fra Afrika hvis vi stod klar med opholdstilladelser til alle interesserede ved kajen i Tanger. Selvom der naturligvis altid vil være immigration i et eller andet omfang, så betyder det helt oplagt en hulens masse hvilke immigrationspolitik vi fører i Europa.