Leder

Brug pengene på visionære investeringer frem for ineffektive skattelettelser

16. august 2017

Efter sit spektakulære tilbagetog i forhold til topskat forsikrer regeringen, at der skam er skattelettelser på vej. Bare ikke af topskatten. Liberal Alliances partileder, udenrigsminister Anders Samuelsen, lover således, at der kommer »andre gode gaver op på bordet«, som han har sagt til Ritzau, nu hvor Dansk Folkeparti blokerer for at hæve topskattegrænsen.

Belært af erfaringen bør man ikke stole blindt på Anders Samuelsens løfter om skattelettelser. Vi taler immervæk om manden, der lovede at vælte regeringen, hvis han ikke kom igennem med sit krav om at sænke topskatten – men endte med at tage imod ministerposter til sig selv og partifæller til gengæld for at droppe kravet.

Og det var også udenrigsministeren, der fik skrevet ind i det nye regeringsgrundlag, at »færre skal betale topskat«. Hvilket færre altså ikke skal alligevel.

Men lad os alligevel tage løftet om de »andre gode gaver« for pålydende. Både Anders Samuelsen og De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, har talt om at lette skatten »i bunden«. Eftersom de borgerlige partier næppe vil lade folk på overførselsindkomst få del i skattelettelserne, vil løsningen formentlig i praksis blive at hæve beskæftigelsesfradraget.

Problemet er bare, at en sådan skattelettelse er en ineffektiv og meget dyr måde at øge arbejdsudbuddet på – sådan som regeringen, blandt andet i sit regeringsgrundlag, har sat sig for at gøre. Det konstaterede økonomer i tirsdagens Information.

Mest af alt vil en lettelse af skatten i bunden netop blive en gave til danskerne. Det er en gave, der kommer til at koste rigtig mange penge.

Og dermed gør regeringen lige netop det, som en række velanskrevne økonomer med professor Nina Smith i spidsen har advaret imod længe. Den bruger en masse penge på at forbedre arbejdsudbuddet marginalt i stedet for at investere dem i forskning, uddannelse og andre områder, der på længere sigt kan forbedre den danske produktivitet.

Samtidig har Liberal Alliance annonceret, at partiet er gået med til at fortsætte den såkaldte boligjobordning. Igen et tiltag, der mest af alt har karakter af en gave, som ifølge økonomer er aldeles uklog i en tid med stort set fuld beskæftigelse i byggebranchen.

Tilbage står billedet af en regering, der hævder at inkarnere den økonomiske fornuft, men i realiteten snarere synes at ignorere samfundsøkonomisk rationalitet for at købe stemmer med gaver til vælgerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Anker Sørensen
Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Ja, det er det ALLE borgerlige regeringer har gjort i hele dette århundrede:
Prøvet på at købe stemmer med gaver til vælgerne.
Håber vi snart gennemskuer det.

Toke Andersen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anton Geist

Det er rent ævl, at regeringen "bruger" penge på at give os skattelettelser -
det er for Pokker vores penge.

John Christensen

Skattelettelser er nedsættelse af bidraget til at holde samfundet igang - altså samfundsbidrag.

Mangler du i grunden noget, Torben Lindegaard?
Vil du bare hellere selv puge pengene sammen, end at bruge dem på samfundsmæssige ting/forhold?

Der er ikke lommer i det sidste sæt tøj, husk det ;-)

Dorte Sørensen

PS: Hvis der kommer skattelettelser så er det færre penge til fælleskassen og med LA og andre borgerlige ønsker så bliver der flere samfundsydelser "vi" skal selv betale for. Det kan meget let blive dyre for lavtlønnede end hvad et beskæftigelsesfradrag giver dem. Derudover er der alle udenfor arbejdsmarkedet tilbage på bagperronen - hvor disse ofte vil bruge det de får mere til forbrug mv. og disse penge går direkte ind i omløbet til de private erhvervsdrivende og tilbage til samfundskassen ved moms, punktafgifter osv.....

Torben Lindegaard

@John Christensen

Lad os nu holde til det principielle -
Staten "bruger" ikke penge, hvis skatteyderne får en skattelettelse.

Statens skatteprovenue bliver mindre; men det er noget helt andet.

Angående mine penge- & skatteforhold, tja....
Jeg er folkepensionist med kun al for rigelig sikkerhedsafstand op til den nuværende sats for topskat på ca ½ million, så hvordan de ellers strikker de potentielle skattelettelser sammen, så bliver jeg næppe beneficent - og i hvert fald ikke, hvis beskæftigelsesfradraget bliver øget.

Men det ændrer jo ikke på, at det er sprogforurening at kalde skattelettelser for et forbrug hos staten.

Toke Andersen

Noget af det mest absurde og bekymrende i den nuværende situation, er den lethed og naturlighed, hvormed politikere og meningsdannere - med logikken at det drypper på degnen når det regner på præsten - indrager yderst tvivlsomme og arbitrære dynamiske virkninger mellem skattepolitik, arbejdsmarked og samfundsøkonomien, i diskursen.

Man kan ofte høre de velbjergede, tilsyneladende i ramme alvor, argumentere for lettelser i topskatten, med henvisning til at disse finansierer sig selv; grundet større arbejdsindsats, eller at de øger arbejdsudbuddet, som om det var relevant.
Det er med disse falske og konstruerede argumenter, at forskellige regeringer, gennem de seneste 20-30 år, har beskåret topskatten.
Konsekvenserne af denne slet skjulte statsstøtte til samfundets rige og heldige, har selvfølgelig hverken været forbedret samfundsøkonomi eller dynamik på arbejdsmarkedet - Nej, den eneste effekt har været en voldsomt eskalerende ulighed, der med stor sandsynlighed vil nå et niveau med betydelig social uro, hvis ikke der sadles om ganske snart.

John Christensen

Torben, sprogforurening eller ej - pengene er i kassen når de er opkrævet. Det lavere provenu som er en konsekvens af, at sænke samfundsbidraget (kaldet skat), indebærer at der ikke er råd til de udgifter som samfundet nu betaler.
Det skal så eventuelt dækkes via egenbetaling, og så er det igen de rigeste som forgyldes.

Skattelettelse som begreb er sprogforurering, så det basker. og det samme er skattely.