Leder

DR’s selvmord

Sagen om tidligere mediedirektør Gitte Rabøls nye job som ’mangfoldighedskonsulent’ har givet hajerne, der sultent har kredset omkring DR i de senere år, endnu mere blod på tanden.

Sagen om tidligere mediedirektør Gitte Rabøls nye job som ’mangfoldighedskonsulent’ har givet hajerne, der sultent har kredset omkring DR i de senere år, endnu mere blod på tanden.

Peter Hove Olesen

Debat
7. august 2017

For tilhængere af public service er det blevet mere og mere trist at betragte DR’s tankeløse færd mod den mediepolitiske afgrund. Den seneste sag om den tidligere mediedirektør Gitte Rabøls nye job som ’mangfoldighedskonsulent’ til en løn på over to millioner kroner viser desværre, hvordan DR-ledelsen i stigende grad lukker sig om sig selv.

Bestyrelsesformand Michael Christiansens floromvundne forklaring til medierne om Rabøls fremtidige arbejde og løn har gjort ondt værre og efterlader en fornemmelse af, at der er aspekter i sagen, som DR ikke ønsker skal frem.

DR’s bestyrelsesformand var engang det politiske korridorspils ubestridte mester, men har i de senere år udvist stigende arrogance og uvilje mod en åben dialog om den store medievirksomheds fremtid og rolle.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der er et ordentligt og loyalt menneske, synes at have misforstået sin rolle som den øverste leder af landets største kulturinstitution. Sådan én skal være udfarende, samt perspektiv- og iderig – ikke bare en lidt usynlig manager, der sørger for ro, renlighed og regelmæssighed.

På denne lederplads spåede vi fejlagtigt i foråret, at DR’s roste store historieserie kunne være vejen frem til en mere stilfærdig og saglig mediepolitisk debat. Med den helt fejlslagne kommunikationshåndtering af Rabøl-sagen har ledelsen bidraget til, at det næppe kommer til at ske.

Nu er et lille beløb, der svarer til en halv times dramaproduktion, sammen med et langt mindre beløb til en hestetransport blevet til en slags bevis på ødselhed og mangel på styring.

Hajerne, der sultent har kredset omkring DR i de senere år, har dermed fået endnu mere blod på tanden. Hvad enten det er de politiske kræfter, der af ideologiske eller andre grunde ønsker DR beskåret, eller de stærke kommercielle kræfter, der fejlagtigt tror, at et nedskåret DR vil give dem øget omsætning og indtjening.

Den helt centrale debat om, hvordan public service-medierne kan og skal styrke sammenhængskraft og oplysning i et stadigt mere fragmenteret og vildt konkurrerende mediebillede, drejer sig nu om heste og lønninger. Og det er på mange måder DR’s egen skyld.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Meget relevant diskussion for hvorfor i alverden kan det lade sig gøre at de mennesker som skal sikre de demokratiske og alsidige nyheder over en bred kam og i øvrigt ikke arbejder så meget mere end andre kan tillade sig at tage imod honorarer i den størrelse som her oplyses. Det at have ansvar og samtidig at kunne arbejde med det som interesserer skal lønnes rimeligt men bør aldrig komme over en million i min optik, slet ikke i en tid hvor de der gerne vil men ikke kan få arbejde skal leve for under 100 tusinde om året.

Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Allan Filtenborg, Karen Grue, Margit Tang, Rie Forchhammer, Susanne Andersen, Mikkel Kristensen, David Zennaro, Kjeld Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Jørn Andersen, Henrik holm hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Michael Hullevad og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Jeg er enig med Lasse Jensen i at DR er på vej til at begå harakiri (rituelt selvmord).
Jeg har i mange år ikke ejet et fjernsyn, endsige en radio, så jeg er næppe den rette til at udtale mig om kvaliteten af DRs produktion.
Men en ledelse der bevilger sig selv og de nærmeste venner eksorbitante lønninger evner næppe at modstå andre fristelser ej heller et politisk/økonomisk pres. I forvejen er sandhed en størrelse der kræver samme moral som at sælge elastik i metermål, den moral synes DR ikke at besidde.
Når DR ikke dør, skyldes det massemediets rækkevidde og manipulations evne, der kan benyttes af det politiske flertal.
Journalister har i tillidsmålinger altid rangeret sammen med brugtvogns forhandlere og politikere, det ændre ovennævnte ikke på.

Niels Duus Nielsen, Margit Tang, Poul Sørensen, Kim Houmøller, David Zennaro, Jørn Andersen, Anker Nielsen, Torben Skov, Michael Hullevad, Olav Bo Hessellund, Viggo Okholm og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

DR har sat en meget lang båndsløjfe med uendelige Drønkedelige Repriser i gang, så de trænger da i den grad til en mangfoldighedskonsulent, når de nu ikke selv kan finde ud af det. Jeg vil godt gøre det for det halve.

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Knud Chr. Pedersen, Egon Stich, Susanne Andersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Tænk at man kan få 2 mio. kroner i løn for at formøble 100 mio. skattekroner på et Grand Prix.

Anne Eriksen, Finn Thøgersen, Margit Tang, ingemaje lange, Poul Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Tragisk deroute for et af vedens bedste Public Service orhganisationer. DR K og DR2 er stadig godt men resten er NBC-agtigt bras.

Jesper Frimann Ljungberg, Karen Grue, Susanne Andersen, Mikkel Kristensen, Claus Schmidt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

jeg kender ingen der vil have noget imod en lavere multimedieskat Hvor kommer denne den dårlige opførsel fra, det er være end uopdragne børn i en slikbutik har man været der for længe tror man alt er gratis MEN DET ER DET IKKE.

Lise Lotte Rahbek

For tilhængere af public service er det blevet mere og mere trist at betragte DR’s tankeløse færd mod den mediepolitiske afgrund.

Ja !

Hans Ingolfsdottir, Knud Chr. Pedersen, Karen Grue, Margit Tang, Susanne Andersen, Mikkel Kristensen, Carsten Svendsen, Steffen Gliese, Poul Sørensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

DR har samlet set over 3.300 ansatte. Af dem er hele 900 journalister. Du læste rigtig. 900 journalister.

Anne Eriksen, ingemaje lange, Steffen Gliese og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Gitte rabøl, michael christiansen og øvrige ansvarlige - hvem det så end er - skulle skamme sig.

Hvordan de over for sig selv kan retfærdiggøre en aflønning, som endda overstiger statsministerens, og samtidig fylde sendefladen med bras og kun få interessante øjeblikke, er en gåde.

Generelt er mainstreammedias borgerinformation under al kritik, men dette forræderi mod public service er måske den dybere mening og en opgave, som disse mennesker tager sig dyrt betalt for at løse. Og licens-og skattebetalerne står tilbage med en lang næse.

Mangfoldighedeskonsulent? Vil gitte og michael da lige tage og rende mig et vist sted. 2 mio for at løse den opgave har I hidtil absolut IKKE kvalificeret jer til at være dem, der hverken modtager eller uddeler i årsløn til jer selv, hinanden eller et hvilket som helst andet menneske. I er kort sagt nogen overbetalte, underkvalificerede narrøve, der enten ikke har fattet jeres opgave eller forråder den.

Hans Aagaard, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Allan Filtenborg, Margit Tang, Egon Stich, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Kim Houmøller, Poul Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Man plejer at sige at ingen er uundværlig, men Michael Christiansen og Maria Rørbye Rønn mener åbenbart at Gitte Rabøl ikke kan undværes, siden de vil betale hende 2,2 mill for et års uspecificeret arbejde.
Så må det være Michael Christiansen og Maria Rørbye Rønn der kan undværes!

Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Finn Thøgersen, Susanne Andersen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Dem der kredser om DR er ikke hajer, det er i højgrad fattige mennesker der ikke har råd til, at betale 2.400 om året til et kæmpebudget på 3.6 milliard. - Mon ikke at DR i stigende grad er begyndt at lukke sig mere om sig selv efter som deres budget er blevet større og større og efterhånden har nået et niveau, at de forskellige studieværte efterhåden ser muligheden for at få finanseret deres livsstil via licenspengene.
Hajerne er alle dem der har ladet sig ansætte i DR fordi de har kunnet se at DR svømmer i penge og det er helt tydeligt at DR's genudsendelses politik viser at licensbetalerne ikke får højere kvalitet af den forhøjede licens men bare fodre flere svin ved licenstruget.
DR bør laves om til en hjemmeside med publicservice og evt. et par radioprogrammer og måske en internetbaseret tvkanal og det skal selvfølglig finanseres over skatten.

Poul Sørensen

Søren Jacobsen
Der er 2669 heltids stillinger, der er ikke 3.300 heltidstilligner
- Hvad laver de jounalister iøvrigt ... piller sig i næsen og venter på lønningsdag!!!

Søren Kristensen

Hvis vi kunne spørge Søren Kierkegaard, som havde forstand på både etik og moral, så tror jeg han havde sagt:
Enten er det et meget, som i tyve gange mere end almindeligt meget, vigtigt arbejde at være mangfoldighedskonsulent eller også er det meget vigtigt at sætte en stopper for den slags enorme lønudbetalinger. Enten eller.

Trond Meiring

Informations automatiserede selvmord

Autosletningsrobotterne har taget over avisen og redaktionen, og bestemmer logoritmisk og aritmetisk hvad der skal stå eller ej.
OK Computer

Niels Duus Nielsen, Hans Ingolfsdottir og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Måske lidt uden for emnet … og så alligevel, men skønt DR ellers altid har været min primære nyhedskilde, har jeg nødtvunget måttet fravælge at lytte til Radioavisen – og i forlængelse deraf også TV-Avisen, da den ofte har præcist samme indhold "nu" blot tilsat billeder – fordi jeg simpelthen ikke længere kan holde ud at skulle lytte til det ene staccato montage-indslag efter det andet, hvor indholdet er hakket op i småbidder, skiftende mellem en fortællestemme og en interviewet person: Klip, klip, klip, klip …

Form over indhold synes i dén grad at blive prioriteret hos de ansvarlige nyhedschefer. Underholdning frem for oplysning? Panem et circenses?

Ud over nyhedsudsendelsernes uendeligt mange, ulidelige montager, er det også blevet en del af det faste repertoire at sende en yngre, altid meget entusiastisk, medarbejder ud i det "virkelige" liv for at tale med "virkelige" mennesker (uden at vedkommende dog af den grund får lov til at smykke sig med titlen "korrespondent").

Arkivet med lydklip bliver også flittigt benyttet, for hvordan kan man som lytter dog ellers vide at en indslag handler om fx svin, hvis ikke man først hører lyden af grøffende grise eller om nedbør uden først at høre lyden af vand, der risler, osv? Og så er der det helt utålelige behov for at benytte metaforer. Eksempelvis: "Flere og flere landmænd bliver gråhårede". Og nej, det handler så ikke om en uheldig bivirkning ved erhvervet, men er bare en "smart"(?) omskrivning af, at gennemsnitsalderen stiger. Kun en tåbe frygter ikke metaforen. DR-Nyheders medarbejdere fremstår i den retning frygtløse.

Hvad er der egentlig i vejen med simpelthen bare at fortælle nyhederne!? Tysk tvs kun kvarterlange saglige, oplysende, grundige nyhedsindslag kunne være et glimrende forbillede, men i stedet synes man i DR at være mere interesseret i at "Disneyficere" nyhederne. Hvorfor har form i den grad fået lov til at dominere på bekostning af faktuel, umisforståelig, kontant indhold?

Niels Duus Nielsen, jørgen djørup, Poul Sørensen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, David Zennaro, Allan Filtenborg, Margit Tang, Randi Christiansen, ulrik mortensen, Egon Stich, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Bojsen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Jeg tror der er flere årsager til det er ved at gå galt og seerne er vel på sin vis medskyldige og ikke mindst fordi en konkurrerende kanal med reklamer også har fat i en del. Kvalitet kan være svær at diskutere og smag og behag er forskellig og hvem kan afgøre hvad der er vigtig TV En del er til nyheder,som uden at fornærme nogen d for det meste er tragiske eller savlen rundt i politisk fnidder. Vi er en del der er til halv dokumentar. andre til underholdning og film. Dernæst skal døgnet være dækket med mindst tre programmer og det samme hos Tv2.Det i sig selv berettiger ikke de høje lønninger, men det vil betyde masser af genudsendelser, så selv om en del af dem er billigere så er de vist ikke gratis. Hele systemet trænger til nytænkning og vi seere skal tænke os om og måske gå i konstruktiv dialog og hvilket kludetæppe kan det afstedkomme?

Henrik Bjerre

God artikel af Lasse Jensen, men med en fejl. Når man håndterer offentlige og betroede midler, er der ikke noget der hedder et lille beløb. Alle store bedragere starter med at snuppe af frimærkekassen.

Hvis man er glad for penge skal man lave sin egen virksomhed og tjene dem der, og ikke hygge sig med tvangsudskrevne skatter, licenser, el-regninger etc. Hvis Gitte Rabøl er så dygtig som bestyrelsesformand Michael Christiansen forklarer, må det da være en smal sag for hende at lave sig eget "MangfoldighedsMedie" og tjene gode penge på det.

DR kan så i stedet gå ned på Nørrebro og spørge nogle af de unge, hvad der skal til for at få dem til at holde en pause fra FaceBook.

Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Knud Chr. Pedersen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Kim Houmøller og Egon Stich anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Meget præcist indrammet af LJ. Og det er uendelig sørgeligt.
Uanset hvad man i øvrigt måtte mene om DR - og måske ikke mindst DR-ledelsens dispositioner - eller mangel på samme - er DR en ekstrem vigtig kulturinstitution, som kun bliver vigtigere og vigtigere. Så meget desto mere forstemmende er det, at DR ikke har en ledelse, med det format, der skal til - og i tilgift gemmer sig bag en arrogance, som accentuerer sørgelighederne.
Dem der taler for at privatisere - eller lukke - DR, skal blot kaste et blik på TV2 eller en af de andre kommercielle kanaler, for at forvisse sig om den armod, vi i givet fald går i møde.

Carsten Munk, jørgen djørup, Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Vibeke Rasmussen og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

Kan vi så venligst snart få nogle kompetente mennesker til at varetage vores skattevæsen, vores energiselskab og vores DR... det er sørgerligt vi skal se hvordan systemerne smadre sig selv som om det ikke smadres nok af vores i forvejen stærk inkompetente "folkestyre"

Carsten Munk, Anne Eriksen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Filtenborg, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Når man ser hvad pengene bliver brugt på, så er det svært at finde gode argumenter for, hvorfor almindelig lønmodtagere, skal betale licens.

Anne Eriksen, Kim Houmøller og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Nu må man ikke opfordre folk til ulovligheder, men en kollektiv opsigelse af tusindvis af licensbetalere, er hvad vi trænger til. Husk kun politiet med en ransagnings kendelse, kan tvinge sig adgang til din bolig. Du kan bare nægte, at du har adgang til deres genudsendelser på din private adresse, og kommer den farlige licensmand, så send ham hjem.
En studerende skal betale 2500 kr om året for net adgang! Grådigheden fra D.R. er trist, men må skyldes en helt igennem korrupt bestyrelse, der skaffer højt betalte job til minimum af indsats. Bemærk den berygtede Bettina fra Rigspolitiet kom jo netop fra D.R. Er D.R. blevet en udklæknings anstalt for fup og fiduser?

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Finn Thøgersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Licensens størrelse kan - og bør - man altid diskutere - og ikke mindst efter den seneste række af 'sager', som mildest talt ikke efterlader DRs ledelse i noget særligt flatterende lys, men tværtimod giver indtryk af et tonedøvt og lidt for velnæret kollektiv, som ikke har forstået hvad det er, de forvalter.
DR er simpelthen for vigtig en institution til at blive overladt til en inkompetent og indspist 'venindeklub af midaldrende kvinder med hornbriller'.

Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Niki Dan Berthelsen, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gad vide om de tre omtalte spidser her læser Informations læserindlæg, for gør de ville det jo være fristende med et par kommentarer her.

Randi Christiansen

Aj, det skal de nok ikke nyde noget af viggo

Det ser ud til at være en tendens, at der ansættes en hel del mennesker til kæmpe lønninger, som skal administrere dem, der gør arbejdet--- for en langt lavere løn.
Jeg hører om denne tendens fra flere forskellige institutioner. Og det triste er, at disse højtlønnede i høj grad går i vejen for dem, der laver arbejdet for den lavere løn ---for de skal jo bevise, at de er dygtige og hele tiden kan omorganisere, påpege nye og anderledes metoder og og og---

Mikkel Kristensen, Hans Aagaard, Carsten Munk, Thomas Steensen, Niels Duus Nielsen, jørgen djørup, Anne Eriksen, Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Knud Chr. Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Skal DR virkelig smide sig selv ud med badevandet før de/vi ser hvad vi har mistet og kunne have fået

Ole Rasmussen

Som dagene er gået, så må konklusionen være, at mangfoldighedseksperten har en eller anden form for klemme på Formanden, for mangfoldighed er et modeord uden et konkret indhold, så det kan kun være en undskyldning for noget andet. Før i tiden var det populært at gå i seng med chefen for at fremme sin position i hierakiet. Men det er sikkert gammeldags. Hvad der spiller ind i denne sag vides ikke, men et eller andet er fejet ind under gulvtæppet.

Henrik Bjerre

@René Arestrup

Selvom vi begge er uenige i DRs dispositioner i denne sag, synes jeg ikke du skal lange ud efter personer på grund af deres køn, alder eller synsstyrke. Her i UK havde vi David Blunkett der var blind men en fremragende minister, vi har lige set damelandsholdet gøre det fremragende på grønsværen og i Kina har nogle særdeles senior kammerater stået bag nationens tigerspring fremad.

Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Henrik Brøndum
Ok, den var måske lige på kanten, men jeg kunne ikke dy mig for at citere Timme Bisgaard Munk, som har begået en fremragende klumme om DRs genvordigheder.

Niels Duus Nielsen, Vibeke Rasmussen, Knud Chr. Pedersen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Henrik Brøndum, jeg opfattede nu rent umiddelbart – og helt uden kvababbelser ;) – René Arestrups omtale af bebrillede kvinder, som en henvisning til et, dengang for nu over 4 år siden, meget omtalt indlæg af René Fredensborg (ikke Timme Bisgaard Munk) i Journalisten. Link: Brillen, der gør blind.

Henrik Bjerre

@Vibeke Rasmussen

Wauv, man skal være skarp selv i nichemedierne for at følge med her! Jeg trækker sokkerne op!

Poul Sørensen

DR bør ikke have så mange penge at de svømmer i dem, det er mig bekendt kun kongehuset der har det privelige og det er heller ikke særligt populært at de får så mange penge.
Ivørigt hvis man vil se Barneby hver aften, så må man købe dvd'en, licensbetalerne skal ikke financere en tv kanal til at køre Barneby og alle de chefter der har ment, de må fyres for inkompetance.
DR bør holde sig til publicservis og prisen på det bør ikke overstige 50 kr pr. mdr. i licens. Hvis det ikke kan løbe rundt så må de have reklame blokke til at financere det.
... og de skal ikke køre en masse genudsendelser, der jager folk væk fra pulicservice sendefladen.

Niels Duus Nielsen

Kim Houmøller: "Nu må man ikke opfordre folk til ulovligheder, men en kollektiv opsigelse af tusindvis af licensbetalere, er hvad vi trænger til."

Jeg kan forstå, at jeg er foregangsmand på området. Siden jeg i vrede over at blive talt ned til smed mit fjernsyn i skraldespanden har jeg nægtet at betale licens, og selv om licenskontoret i flere år forsøgte at true mig til at makke ret, gav de op til sidst.

Jeg kan ganske vist i teorien se DR og TV2 på min computer, men hvorfor i alverden skulle jeg dog gøre det, når der er så mange andre medieudbydere af langt højere kvalitet til rådighed på nettet?

Okay, jeg tager da et kig en gang imellem, når fx Lasse Jensen skælder ud, for at se hvor galt det står til, men det tager altså kun et par minutter at overbevise sig om, at dansk TV er en fornærmelse mod intelligente mennesker. Og de par minutter hvert halve år gider jeg altså ikke betale.

Civil ulydighed er vejen frem, i denne sag som i så mange andre.

Egon Stich, Hans Aagaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Vibeke Rasmussen
Det var nu denne, jeg havde i tankerne:
http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/DRs-aktuelle-politiske-krise-...

Knud Chr. Pedersen, Vibeke Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Inden alt for mange nu lader sig fange ind af den retfærdige harmes beruselse, er det måske værd at stoppe op og overveje følgende: Hvad vil der ske, hvis DR bliver barberet ned til sokkeholderne, bliver solgt til en international mediekoncern eller lukker helt? Ja, så vil det være en endegyldig afsked med public service og alle de dannende og uddannenede kvaliteter begrebet rummer. Vi vil til gengæld blive stopfodret med endnu mere markedsdrevet TV - uendelige quiz-shows, fladpandede dokusoaps, billige amerikanske TV-serier og poppede, overfladiske nyhedsudsendelser. Kort sagt, tomme kalorier oven i alle de andre tomme kalorier.
Ja, ja DR forsynder sig også - og ikke mindst, når de bliver grebet af seertals-panik. Men DR formår rent faktisk også at holde public service-fanen højt en gang imellem - at producere originalt kvalitets-TV, der, gang efter gang, lammetæver TV2's dilettantiske forsøg på det samme.
DR binder os sammen som nation, taler til os, udfordrer os, oplyser os og bidrager dermed til en dansk fortælling om det at være dansk i Danmark. Derfor er DR en ekstrem vigtig kulturinstitution - og alt for vigtig til at blive kuldkastet af en inkompetent ledelse eller øjeblikkelige stemninger i folkedybet og på det politiske parnas.

Mikkel Kristensen, Anders Reinholdt, Carsten Munk, Johnny Winther Ronnenberg, Kjeld Jensen, Steffen Gliese, Henrik Bjerre og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Jo, DR er vigtig som kulturinstitution og formidler. Men halvdelen af f.eks. TV-Avisen går med at fortælle, hvad vi skal høre senere i udsendelsen. Fordybelse eller måske bare lidt opfølgning er ikke at spore. Ligesom jeg savner flere seriøse uddybende debat programmer om stort og småt i den politiske dagligdag i ind og udland. Og der er mere end rigeligt at tage fat på. Og med 900 journalister ansat mangeler der ikke ligefrem personale for at kunne højne kvaliteten.

Kim Houmøller, Knud Chr. Pedersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

I dagens moderne Danmark er man tvunget til at være mere eller mindre online. Al kommunikation med det offentlige skal i dag ske online. Og her er omkostningerne for landets borgere alt alt for høj. Bare for at kunne tilse sin obligatoriske, det kan man vist godt kalde det, e-boks skal du betale ca, 500 kr. pr. måned. 200 kr. til medielicens for at have et apparat med internet adgang og 300 kr. for en internet forbindelse. Ja, ja. Jeg ved godt man kan gå på biblioteket og lignende.

Søren Jacobsen

Den helt urimelige medielicens er opstået på baggrund af DR's onlineaktiviteter. Hvis DR fik kode på sit net indhold kan medielicensen afskaffes igen og den gode gamle radio- og tvlicens genindføres. Det kan gøres hurtige end at tælle til ti. Men det vil DR naturlig gøre alt for at lobbyer sig uden om, idet de så vil mindste licenspenge fra de mange tusind, som ikke er interesseret i DR's programflade.

Ole Rasmussen

René Arestrup
08. august, 2017 - 14:25

For mig er det du skriver ren sludder. DR binder ingenting sammen, er ikke samlende, er ikke noget vi er fælles om, ikke i min verden. Nogle er måske, men nogle er ikke hele Danmark, så skal vi have den planøkonomiske model? Kvinden (kvinderne) med hornbriller er eller var ansvarlig for programfladen. Den er tyvstjålet fra det de private reklamefinansierede kanaler sender og betalings tv. De kanaler som du ikke vil se. Skal jeg nævne dem, eller kan du selv tælle dem.

René Arestrup

@Ole Rasmussen
Planøkonomi...? Hvor fa.... kom den lige fra? Du er vist ude i et helt andet ærinde.
DR sender masser af bras. Så langt er vi enige. Og at DR udnytter sine ressourcer dårligt er formentlig også rigtigt. Men DR er samtidig den eneste reelle public service kanal, vi har, altså en kanal, som er forpligtet på andet og mere end høje seertal (laveste fællesnævner). Om de så forvalter den privilegerede position godt nok, kan - og bør - man altid diskutere. Men jeg mener ikke det er rimeligt at postulere, at DR blot plagierer de kommercielle kanalers programflade. DR sender masser af programmer, som TV2 og alle de andre kommercielle TV-stationer end ikke ville overveje at sende, simpelthen fordi, der ikke er seere - og reklamekroner - nok i skidtet. Desuden tror jeg du undervurderer DRs betydning som kulturel - og samlende - reference. DR har, gennem årtier, produceret noget af verdens bedste TV for børn og der findes næppe en voksen dansker, som ikke har gode minder om den perlerække af udsendelser B&U-afdelingen har produceret. DR Drama er internationalt anerkendt for at lave TV-drama i absolut verdensklasse og derfor kigger danskerne selvfølgelig også med. Og hvis man sammenligner nyheds- og aktualitetsprogrammerne på hhv TV2 og DR, synes jeg man må konstatere, at der er væsentlig kvalitetsforskel.
Derfor er DR en vigtig kulturinstitution og derfor vil det være sørgeligt - og fattigt - hvis politikerne mister besindelsen og stækker, lukker eller slukker for DR.

DR har overflødegjort sig selv.

Den tidligere generaldirektør Plummer lancerede "visionen" om det brede DR med mange kanaler (lytter/seer segmentering) og det har betydet en fokusering på at fylde sendefladen op istedet for at producere kvalitet (i bund og grund definitionen på public service) - det som var DR's berettigelse og opgave.

Den nuværende ledelse eksekvere vel den samme vision om mest muligt på flest mulige medier - altså stadig kvantitet fremfor kvalitet? Det er dog umuligt at vide, fordi ledelsen ikke kommunikerer med befolkningen, men udelukkende med deres herrer - politikerne. Alle disse år med denne udvikling har gjort, at jeg ikke længere kan pege på bare et enkelt DR program som indeholder kvalitet. Som konsekvens er mit medieforbrug overvejende udenlandsk. Kvalitetsprogrammer er der nemlig stadigvæk, bare ikke på DR.