Leder

Kap bandekriminalitetens hoved af

Debat
10. august 2017

»Det her stopper, når begge parter vil have det til at stoppe. Politiet kan ikke gøre noget for at stoppe det her. Det har de aldrig gjort.«

– ’Plomo’, talsmand for de unge fra Mjølnerparken, part i den verserende bandekrig til TV 2.

Det er nemt at give den unge maskerede mand, TV 2 mødtes med i en kælder i Mjølnerparken, ret. Bandekrigen er en meningsløs voldsspiral, og de redningsplanker, der måske har været kastet ud til Plomo og de andre unge, der kæmper for status, magt og medlemskab af de krigende bander, har de ikke haft nogen interesse i at gribe.

Ej heller har politiet trods mangeårig indsats formået at få bugt med banderne, der nu igen hærger København og spreder sig til andre byer.

Ikke desto mindre må det omkringliggende samfund ikke holde op med at forebygge, at unge drenge rekrutteres til at gøre det beskidte arbejde – ofte med straffrihed, fordi banderne spekulerer i at skubbe knægte under den kriminelle lavalder, hvis største drøm er et rygmærke, frem i skudlinjen.

Skal bandekriminaliteten bekæmpes, må hovedet kappes af, og fødekæden brydes. Det kan virke naivt at tro, at der kan opstilles bedre alternativer for unge, der hellere vil leve nederst i et kriminelt voldshierarki, der næppe gør dem rige.

Men der er indsatser som for eksempel grundig – og dyr – efterforskning og overvågning af bandernes aktiviteter, SSP-arbejde med tætte kontakter i miljøet og tilbud om job og uddannelse, som virker. Det er lange seje træk, der ikke stopper skyderierne her og nu, men de er nødvendige.

Det er vigtigt at huske på, når politikerne står i kø for at vise handlekraft og love mere politi og mere straf. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) får juristers opbakning til at lade Rigsadvokaten undersøge, om hovedaktøren i konflikten, Loyal to Familia, kan forbydes.

Det er umiddelbart svært at se, hvorfor det, der ikke har kunnet lade sig gøre med Hells Angels og Hibz ut-Tahrir, pludselig skulle være muligt. Og det er næppe heller noget, der kan sætte en stopper for bandekonflikten.

Dybt kriminelle skal bures inde, for de vil gøre alt for at fortsætte deres kriminelle aktiviteter – uanset juraen. Man kan stresse dem mest muligt. Det er politiarbejde. Men forsøget på at forhindre, at børn og unge slår ind på en kriminel livsbane, kræver, at man udnytter hvert et åbent vindue, der måtte være, for at få dem og deres familier på ret køl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mette-Line Thorup

"Kap bandekriminalitetens hoved af"
artiklens overskrift

Jeg går ud fra, at du med artiklens overskrift opfordrer til at få dømt og fængslet bandernes ledende medlemmer - og få smidt ledende medlemmer hjem, hvis de er statsborgere i et andet land.

Helt enig i målsætningen; men det er nok lettere sagt end gjort.

Selvom anklagemyndigheden opnår en udvisningsdom, så er det oftest stort set umuligt at få dommen effektueret. Dømte kan påberåbe sig alverdens ting - bl. a. at der er for usle fængselsforhold i hjemlandet for en kriminel, der er vænnet til dansk velfærd.
Dømte har f. ex. krav på en celle af en vis størrelse, ellers kan hjemsendelse ikke effektueres - det er der dom for.

Michael Friis, Mette Poulsen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar

Imponerende blomstret måde at skrive 'smid nøglen væk' på.

Niels Duus Nielsen

Det er faktisk en nuanceret leder, som forholder sig til problemets kompleksitet, i modsætning til justitsministeren og hans klakører.

Selvfølgelig skal kriminelle i fængsel, hvad ellers? Det batter bare ikke rigtigt noget, hvis det er det eneste værktøj man har i kassen, især ikke hvis man vil problemet til livs, for det kræver helt andre tiltag, inkluderende tiltag, der ikke kun ser delinkventerne som mennesker helt uden for pædagogisk rækkevidde.

Eksklusion er en meget vigtig årsag til radikalisering. Hævn er også en vigtig årsag til radikalisering, både den hævn, man selv føler, at man fortjener, og som kan få folk til at begå kriminalitet, og den hævn, man pålægges af samfundet for at bryde samfundets regler. Det eneste der virker, er rehabilitering.

Hævnfølelsen - undskyld, retsfølelsen skal suppleres med lidt god gammeldags kriminalforsorg, med eftertryk på "forsorg". "For" som i "forebyggende". Hævn kommer altid bagefter, når det allerede er for sent.

Slettet Bruger

Det er svært at tro, at folketing og kommuner i de nærmeste årtier ville kunne blive enige om at bevilge tilstrækkelige midler til forebyggende indsatser, som ville kunne rykke nævneværdigt ved forholdene og ændre på fødekæden med unge fra belastede boligområder og familier med få ressourcer. Dels koster det ret mange penge på den korte bane og med den slags har skiftende regeringer typisk foretrukket at pudse glorien med tidsbegrænsede krummer fra satspuljen. Dels appellerer hårde straffe bedst til befolkningen og er meget lettere at kommunikere og få passet ind i de hurtige tv nyheder, uanset optrapning og sneboldeffekter med bl.a. fængslernes funktion vedr. videreuddannelse af kriminelle. At forbyde banderne virker da også lige så naivt som at løse problemet ved at sætte skilte med teksten ”kriminalitet forbudt”. Men der er stadigvæk redskaber, som man af forskellige grunde indtil videre er veget uden om, uanset disse reelt set intet koster. Man kunne for længst have stoppet med at sørge for og tillade, at der konstant flytter flere ressourcesvage familier end i de allerede belastede boligafdelinger/områder end der flytter ud. Ved ikke at koncentrere problemerne i særlige områder ville man begrænse mange negative synergier, og satte man samtidig ind over for nogle af de forhold som motiverede og forgyldte banderne, og her ikke mindst legaliserede og beskattede hash på linje med alkohol, så havde man taget et stort skridt.

Lene Timmermann, Poul Sørensen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Susanne Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu har den politiske midtergrød jo aldrig tænkt særlig langsigtet, herunder også i forebyggelse. å hvorfor skulle det ske denne gang, og da slet ikke med en håbløs jysk bralderski' som justitsminister.
Det er lige før jeg tror, at Søren Pind kunne gøre det her bedre.

Michael Kongstad Nielsen

Ikke noget særligt rart dagblad at være abonnent på.

Der er ingen tvivl om at cannabis i Kvickly ville tage toppen af rekrutteringen, men straffeloven er fortsat en prisliste og kriminelle miljøer organiseres af selvstændige erhvervsdrivende. Jeg prøvede derfor at skrive noget om utilregnelige konsekvenser af bestemte kriminelle forbindelser, men det er enormt vanskeligt at matche ind i et retssamfund. Lovbefalede forsøg på rehabilitering af én sindssyg rocker er dog ikke 10 andre personers livslønninger værd. Den energi er bedre brugt på 'biodiversitet og livstilfredshed' om man vil. Artiklen har en synlig undertone af 'lad falde hvad er tabt'. Det gælder hash-loven, det gælder banders 'hårde kerner'.

Anne Mette Jørgensen

Det undrer mig, at såkaldte ressource svage forældre udmærket kan hitte ud af, at holde deres piger hjemme, mens de lader knægte helt ned til 7-8 års alderen rende rundt på gader og stræder.
de ved altså godt hvordan de skal passe på deres pigebørn, men er helt uvidende om, at mohammed ikke bare skal spille fodbold.
De fleste mennesker er i besiddelse af intuition, så er det ligegyldighed eller prinsesyndromet der spiller ind?
Børn i den alder skal sove ved 21. tiden, hvis de skal være friske til skolen næste dag.
Hvad med at man hver gang man møder en dreng i den alder følger ham hjem og belærer forældrene om, at de skader deres egne børn. Om det så skal ske igen og igen må man gøre det.
Jeg kan ikke gennemskue hvad SSP. gadeplansmedarbejdere egentlig laver. De laver forebyggelse siger man, men hvad eksakt består den forebyggelse i?
Det er meget diffust. Nu er det politi på gaden ,der skal skabe tryghed men det er jo som så meget andet, symbol politik.

Anne Mette Jørgensen

Det undrer mig, at såkaldte ressource svage forældre udmærket kan hitte ud af, at holde deres piger hjemme, mens de lader knægte helt ned til 7-8 års alderen rende rundt på gader og stræder.
de ved godt hvordan de skal passe på deres pigebørn, men er helt uvidende om, at Mohammed ikke skal spille fodbold.
De fleste mennesker er i besiddelse af intuition, så er det ligegyldighed eller prinsesyndromet der spiller ind?
Børn i den alder skal sove ved 21. tiden, hvis de skal være friske til skolen næste dag.
Hvad med at man hver gang man møder en dreng i den alder følger ham hjem og belærer forældrene om, at de skader deres egne børn. Om det så skal ske igen og igen må man gøre det.
Jeg kan ikke gennemskue hvad SSP. gadeplansmedarbejdere egentlig laver. De laver forebyggelse siger man, men hvad eksakt består den forebyggelse i?
Det er meget diffust. Nu er det politi på gaden ,der skal skabe tryghed men det er jo som så meget andet, symbol politik.

Poul Sørensen

Legaliser hash og opgiv den fuldstændigt tåbelige krig imod narko, så forsvinder bander og mange af dem bliver måske politisk aktive og får ideer om at almindelige mennesker også skal have et liv, men den udvikling er værre for Mette Frederiksen og hendes socialplutokrati end at føre en formålløs krig imod narko med skyderier og tårnhøje omkostninger til fængsler og politi.
Krigen imod narko føres for at dreje folks opmærksomhed bort fra de socialproblemer i samfundet.