Leder

Krigen uden ende

Debat
23. august 2017

Efter måneders kaos har USA's præsident, Donald Trump, endelig besluttet sig med hensyn til krigen i Afghanistan. Og nok engang har han skiftet mening efter at have sat sig ind i tingene.

Før valget tordnede han for fuld amerikansk tilbagetrækning, men nu mener han, at det er i USA's interesse at blive. I en længe ventet tale mandag aften sagde han derfor ja til at sende flere tusinde ekstra soldater til Kabul for at hjælpe de afghanske sikkerhedsstyrker med at standse Talebans ubønhørlige fremmarch.

Hvor stor den amerikanske optrapning bliver, ville præsidenten ikke afsløre, men embedsmænd har sagt, at den samlede NATO-styrke kommer op i nærheden af 17.000-18.000 mand.

Den amerikanske præsident har tydeligvis erkendt, at hverken USA eller NATO har råd til at opgive Afghanistan. Mens som det ansete tidskrift Foreign Policy påpeger, har Trump og hans generaler udelukkende fokus på militære løsninger. Hovedmålet med USA's tilstedeværelse i Afghanistan er fortsat at forhindre IS, al-Qaeda og lignende globale jihadistgrupper i at få fodfæste.

»Ethvert forsøg på demokratisering og nationsopbygning er forbi,« erklærede Trump i sin tale.

Hvordan den uendelige krig skal finde en afslutning, har han ligesom sine forgængere ikke noget bud på. Den militære optrapning bliver således ikke fulgt op af en diplomatisk offensiv for at bringe krigens parter til forhandlingsbordet – kun en halvhjertet trussel om at fjerne eller beskære den i forvejen ret begrænsede amerikanske støtte til Pakistan, hvis jihadistgrupperne fortsat får lov at gemme sig i de pakistanske grænseområder.

Der er næppe tvivl om, at en større NATO-styrke kan gøre en forskel for de ekstremt pressede afghanske sikkerhedsstyrker, som fortsat slås med manglende luftstøtte, manglende redningstjeneste, korruption, deserteringer og meget høje tabstal.

Men på længere sigt kan det klare signal om, at USA har tænkt sig at blive i Afghanistan som garant for den siddende regering vise sig mere afgørende. Hidtil har Taleban levet højt på udsigten til, at præsident Ashraf Ghanis regering snart ville blive overladt til sig selv. Men det kommer ikke til at ske, lovede Trump.

Om militære nederlag og den manglende udsigt til sejr er nok til at få det miks af religiøse fundamentalister, stammekrigere og narkobander, som vi kalder Taleban, til forhandlingsbordet, vil tiden vise. Men hvis dividenden skal høstes, er det i al fald afgørende, at både USA og den afghanske regering er parat til at gribe chancen, hvis den byder sig.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et lettelsens suk på den højre fløj. Trump er endelig begyndt at vise sig titlen som verdens leder værdig. Han går i krig. Mere stormandsagtigt bliver det ikke.
Nu skal uskyldige mennesker, hvis skade det er, at de er fredsommelige mennesker født i et muslimsk land, igen undgælde for små egoer kan fremstå som store ledere.
Og terrorismen optrappes.

Der er stigende kritik at den måde USA og allierede har bombet i Syrien på. Flere anser USA som en af de mest dræbende aktører i krigen. Og udenrigsminister Tillerson lover, at USA vil overføre taktikken, der er anvendt i Syrien og Irak, nu vil blive anvendt i Afghanistan.

Som det hedder i en artikel på Common Dreams: Hvis Syrien og Irak er modeller på ”succes,” så må Trumps krigsoptrapning skræmme civile afghanere fra vid og sans.

https://www.commondreams.org/news/2017/08/22/trump-ramps-war-terror-us-b...

Torben Lindegaard

Læs linket i artiklen:

"en halvhjertet trussel om at fjerne"

som henviser til en artikel i The Foreign Policy Group.

Trump har åbenbart skiftet holdning i Afghanistan på grund af landets mineralforekomster.

I sig selv er det opmuntrende, hvis landet har disse ressourcer, så det kan ernære sig ved andet end opiumsdyrkning. Men det hører absolut ingen steder hjemme, hvis Trump har tænkt sig blot at transportere disse mineraler hjem til USA uden at udvikle Afghanistans egen industrielle formåen.

Ufatteligt, at det skulle være nyt for Trump, at Afghanistan har en rig undergrund. Det har da været kendt i masser af år, som det også fremgår af den artikel fra Foreign Affairs, der henvises til:

- We are sitting on enormous wealth,” Ghani reportedly told Trump. “Why aren’t the American companies in this instead of China?”

Har nogen ledende dansk politiker været ude med samme melding som engelske Jeremy Corbyn:

• "After 16 years of bloodshed and destruction, the Taliban are undefeated and terrorism is no less of a threat at home. In fact it has spread. The British Government should make clear to Donald Trump that his strategy of more bombing and a new troop surge will continue this failure, not obediently applaud his latest policy U-turn."

https://www.commondreams.org/news/2017/08/22/uks-jeremy-corbyn-admits-wh...