Leder

Måske er der alligevel brug for nogen til at rådgive DR om mangfoldighed

Danmarks Radios ansatte må gerne deltage i Copenhagen Pride. Men de bør ikke bære tøj eller skilte med DR’s logo. Ifølge Danmarks Radios etikchef, Inger Bach, kan man ikke bevare sin journalistiske uafhængighed og samtidig deltage i homoparaden

Stine Tidsvilde

Debat
8. august 2017

I næste uge afholdes Copenhagen Pride. Siden den første parade blev afholdt for lidt mere end 20 år siden, er antallet af deltagere og virksomheder, som går med i paraden for at vise deres støtte til seksuelle minoriteters sag, vokset og tæller i dag blandt andre teknologivirksomheder som Microsoft og IBM, banker som Nykredit og Danske Bank og offentlige institutioner som DSB og Forsvaret.

Men ikke Danmarks Radio.

Danmarks Radios ansatte må gerne deltage i Copenhagen Pride. Men de bør ikke bære tøj eller skilte med DR’s logo. Ifølge Danmarks Radios etikchef, Inger Bach, kan man ikke bevare sin journalistiske uafhængighed og samtidig deltage i homoparaden. Som hun siger til fagbladet Journalisten:

»Sagen er et godt eksempel på, hvor hårfin balancen er mellem at værne om DR’s uafhængighed og samtidig være en åben virksomhed.«

Det er svært at forstå.

Det er ikke svært at forstå, at Inger Bach og Danmarks Radio skal værne om institutionens og journalisternes uafhængighed, ligesom andre medieinstitutioner gør det samme. Derfor arbejder DR ud fra en række etiske værdier som troværdighed, alsidighed, mangfoldighed, kvalitet, ansvarlighed og ikke mindst uafhængighed.

»Vi tager aldrig hensyn til eller lader os styre af økonomiske eller politiske særinteresser,« skriver DR blandt andet om uafhængighed. 

Og Copenhagen Pride er en politisk interesseorganisation. 

Formålet med foreningen er at påvirke lovgivning og holdninger i samfundet til fremme for »bedre vilkår for seksuelle og kønsidentitetsmæssige minoriteter«. Det kan siges at være en politisk særinteresse. Og ved at møde op på gaden i København og gå med i paraden støtter man op om denne interesse.

Men at fremme bedre vilkår for seksuelle og kønsidentitetsmæssige minoriteter er ligesom fremme af ligeret, ligeløn og ligestilling en særinteresse, som med tiden er blevet så udbredt, at der ikke længere er talte om en interesse for en særlig gruppe.

Det er så at sige blevet en almen interesse. Det afspejler sig på flere måder.

I 1989 vedtog Folketinget loven om registreret partnerskab, som gav homoseksuelle par i Danmark ret til at få deres forhold registreret hos myndighederne. Det var den første lov af sin art i verden.

I 1996 blev der indført et forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af seksuel orientering (samt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse), og i 2012 vedtog Folketinget lov om kønsneutralt ægteskab, som gjorde det muligt for homoseksuelle par at indgå ægteskab med de samme rettigheder som heteroseksuelle par.

Udviklingen afspejler sig også i Priden.

De seneste 20 år er Copenhagen Pride vokset fra at være et lokalt optog til at være en national begivenhed med flere end 20.000 deltagere og op mod 120.000 tilskuere på den omkring tre kilometer lange rute gennem København. Bøssehuset, bøssebarerne, Foreningen Femø, LGBT Danmark, Alternativet og Sex & Samfund er med. Men det er Accenture og Forsvaret også. Som sidstnævnte skriver:

»Forsvaret deltager i Copenhagen Pride Parade for at understrege og tydeliggøre, at vi er en rummelig arbejdsplads med behov for og plads til mangfoldighed samt for at stå op for retten til menneskelig forskellighed.«

Homoseksualitet og seksuelle minoriteters rettigheder har fået bred opbakning både politisk og i befolkningen. Danmarks Radio står for mange – både som producent af radio og tv og som virksomhed – som en fordomsfri og mangfoldig institution, og ikke mindst i det lys er det svært at forstå: Hvad truer den redaktionelle uafhængighed?

Er det den økonomiske uafhængighed – at DR’s journalister ikke længere kan skrive kritisk om organisationen bag Copenhagen Pride? Eller er det uafhængigheden af politiske særinteresser – at journalisterne ikke længere kan lave en kritisk historie om homoseksualitet?

DR’s etikchef kommer ikke med svaret.

I sidste uge kom det til gengæld frem, at DR har ansat en mangfoldighedskonsulent til en årsløn på over to millioner for at sikre mangfoldigheden i organisationen. Det har med god grund fået mange til at kritisere DR.

Men måske er der alligevel brug for nogen til at rådgive DR om mangfoldighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Otto Lerche Christiansen,
Det kunne være fedt, hvis DR deltog i Priden sammen med alle andre, der bakker op om den.
Præster i krave, katolikker og ortodokse fra alle trosretninger er velkomne.
Men, men.. Mediernes rolle er ikke deltagelse. Det er iagttagelse, rapportering, analyse og alt det vi godt ved.
Vi kan altså ikke have medierne til at deltage i begivenhederne på lige fod, dermed mister de enhver troværdighed.
Efter alt at dømme er det sket i USA, hvilket ej fordrer kopiering på noget plan.

Finn Thøgersen, Susanne Andersen, Henrik L Nielsen, Morten P. Nielsen, Kim Houmøller og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Trond Meiring
Eva Schwanenflügel

Trond Meiring, ser egentlig ikke "Fear and loathing in Las Vegas" som noget der var 'in' her i Danmark.
Men jeg tager da nok fejl ;-)

Trond Meiring

Det er ihvertfald ikke "objektivt", for at sige det sådan...

Christian Lucas

Det lyder som om PC (Political Correctness) sygen virkelig har fået fat i DR...

Ja gu er der brug for mere mangfoldighed i DR.

Lige nu er tophistorien på nettet og i radioaviserne, at politiet i København ikke kan klare banderne!

Det sker så otte år efter, at store provinsbyer begyndte at få sløjfet DERES politistationer. De fleste heroppe har forlængst opgivet at ringe efter politiet. For godt et år siden så en god bekendt en fyr komme gående med pistolen fremme. Hun gad ikke en gang ringe til politiet.

Så jov: DR burde dække HELE Danmark. Men det er nok ikke det, der menes med mangfoldighed.

Finn Thøgersen, Egon Stich og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Hahaha, hvor er det latterligt, at DRs medarbejdere ikke må skilte med det. Til priden altså. Åh, hvor det lyder som noget fra min ungdom!

Poul Sørensen

I 70'erne var der bred opbakning til at mænd var langhåret, men det er forsvundet på den måde forstået at der ikke er nogen opbakning det er istedet forandret til at det er nogens valg af livsstil og hvis DR dengang havde bakket op om at alle skulle være langhåret (som en del os havde fået opfattelsen af at udviklingen ville blive) så havde DR ikke været deres job voksent i forhold til at være kritisk overfor hvad der er en "bevægelse" og hvad der er en kamp for lige rettigheder. For mig og se er der meget i homobevægelsen der er en "bevægelse" som vil være afløst af almindelig accept og ligeberetiggelse om 10 år.

Gustav Alexander

Folks seksualitet er vel deres egen sag? Hvorfor skal DR skildre med det? Det er vel ikke deres arbejde?

Personligt finder jeg det vigtigt at DR, som statsstøttet organisation, ikke pludselig skal stå til salg for samfundets egne ideologiske udtryk. Vores årlige Pride Ritual har jo formentlig ikke megen betydning for seksuelle el. kønslige minoriteter - det er mest en måde for diverse politikere, bloggere og selvbestaltede "kendis" personligheder, at udbasunere deres frisind og generelle moralske korrekthed. Der skal være plads til de homoseksuelle! Jo tak, det er vist ikke så kontroversiel holdning i dagens Danmark ...

Poul Sørensen

Iøvrigt mener jeg at DR bør nedlægges fordi, det er usundt at have statsmedie kan svømme i penge og tiltrækker folk der kan se at pengene sidder så løst, at de kan financere deres personlige livsstil med penge fra licenstruget ... ikke mindst fordi der er en ledelse, der måske opretholder nogen juonalistiske forpligtigelser, men stort set ikke føler nogen forpligtigelse overfor licensbetalerne.