Udflytning er klogt, men ikke for enhver pris

Debat
8. august 2017

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser er et visionært projekt. Centralisering har koncentreret statens institutioner omkring København, og kløften er vokset mellem hovedstaden, der nyder godt af opsvinget i dansk økonomi, og udkanten, der stadig slås med eftervirkningerne af krisen, oplever ledighed og lave huspriser og har vanskeligt ved at lokke højtuddannede til.

Staten bør forsøge at modvirke skævvridningen snarere end at understøtte den, som det skete med Strukturreformen under den tidligere VK-regering. Og udflytning af statslige institutioner er en helt oplagt måde at revitalisere forsømte områder af landet.

Men man kan diskutere udførslen af projektet, der kan få ganske alvorlige konsekvenser for både de involverede medarbejdere og for de opgaver, de udflyttede institutioner varetager.

Hvor galt, det kan gå, kunne man mandag læse i Politiken. Danmark har i 2009 lovet Grønland at udfærdige 73 digitale søkort inden udgangen af 2018, fortalte avisen. Uden disse kort risikerer skibe at gå på grund og mennesker at omkomme ud for de grønlandske kyster. Og nu viser det sig, at Geodatastyrelsen efter otte år kun har færdiggjort 32 af kortene.

Styrelsen blev i november 2016 forlagt til Aalborg som led i udflytningen af statslige arbejdspladser. Tilsyneladende var der allerede forinden problemer med at få leveret søkortene til tiden. Men før udflytningen blev regeringen ifølge Politiken advaret af styrelsen om, at en flytning ville forsinke leveringen yderligere.

Flytteplanerne blev imidlertid ikke ændret, og så gik det, som styrelsen havde advaret om: 14 ud af 15 af de medarbejdere, der var beskæftiget med at lave kortene, forlod styrelsen, inden den blev rykket til det nordjyske, og det har ligefrem standset produktionen af de livsvigtige søkort, indtil nye medarbejdere er oplært.

I forsøget på at gøre noget godt for Udkantsdanmark endte regeringen med at gøre noget rigtig skidt for udkanten af Rigsfællesskabet.

Forhåbentlig vil det tjene som en reminder om, at den næste runde udflytninger af statslige arbejdspladser, som regeringen bebudede tidligere i år, skal foretages med omtanke – hvilket inkluderer at lytte til advarslerne fra de berørte institutioner.

For nok er udflytningerne som udgangspunkt en god idé. Men kompetencetabet kan blive for stort og konsekvenserne for alvorlige.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Regeringen har offentliggjort to udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.

Første runde i 2015 udgjorde ifølge Finansministeriet udflytning af 3.900 arbejdspladser. Anden runde blev lanceret den 17. januar 2018 uden evaluering af første runde, fordi regeringen – med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord – »politisk vil det her«. Med tiden vil anden udflytningsrunde samlet resultere i udflytning af godt 4.000 arbejdspladser. Regeringen vil samtidig udflytte 500-1.000 uddannelsespladser.

Her kan du læse, hvad Information tidligere har skrevet om udflytningen, ligesom vi løbende følger udviklingen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Lars Kristian Lilleholt, vores lobbyminister for olieindustrien, kvalte alle protester for at bevare de dygtige folk Geodatastyrelsen besad, som en afdeling i København. Istedet skal man nu til at hyre udenlandske eksperter fra bla Australien. Skidegodt Egon!

Eva Schwanenflügel

Sarkasme!

Finn Bendixen

Som Geist skriver så er der visioner i udflytning af statslige arbejdspladser, men implementeringen er naturligvis ikke uproblematisk, og gustne overlæg kan gøre stor skade. Og jeg deler Schwanenflügels afsky for Lilleholt?
Men kun 32 søkort ud af 73 færdiggjort fra 2009 til 2018 kan vel ikke alene skyldes udflytningsplaner. Lad os nu se om de ikke med tiden får mere fart på i Aalborg. Skal vi give dem en chance?