Leder

Væk med licensen, og ned med DR!

Debat
10. august 2017

Det er en efterhånden fast tradition, at Dansk Folkeparti udnytter sommerens agurketid til at fyre saftige udsagn af. Senest Kristian Thulesen Dahls krav om en nedskæring af DR’s budget med en fjerdedel. Det krav er indeholdt i partiets mediepolitiske oplæg fra foråret 2016 og var også sidste sommers store medieagurk.

To ting gør denne sommers gentagelse af sidste sommers nedskæringskrav mere interessante. For det første, at den nuværende kulturminister Mette Bock, selv om hun kalder DF’s udspil for »inspirerende«, lyder noget mere tilbageholdende end sin forgænger Bertel Haarder, der nærmest modtog DF’s krav med åbne arme. Hvis man er regering, er det sidste, man ønsker, at fornærme DF.

For det andet er det nyt, at Thulesen Dahl nu går ind for, at licensen afskaffes og udgifterne til public service flyttes over på finansloven. Det åbner en mulighed for regelmæssige politiske studehandler om, hvem der skal have hvor meget (eller hvor lidt), og kan på sigt true både DR’s og TV 2-regionernes selvstændighed og journalistiske uafhængighed.

Kulturminister Mette Bock er ikke afvisende overfor at afskaffe den socialt uretfærdige licens, hvor fattige studerende eller unge arbejdsløse skal betale det samme som millionæren. Men hun peger fornuftigt nok på Finland, hvor man for nogle år siden indførte en særlig medieskat, der både sikrede public service-mediernes langsigtede uafhængighed og en langt mere retfærdig byrdefordeling blandt betalerne.

Andre partier, herunder SF, har også foreslået licensen afskaffet. I den sammenhæng bør det nævnes, at Finansministeriet så skal finde den milliard kroner, som momsen på den nuværende licens indbringer. Når kritikerne betegner den danske licens som verdens højeste, glemmer de alt for ofte at trække momsen fra. Hver gang, vi betaler 2.477 kroner i licens, ryger der femhundrede kroner direkte i statskassen.

DF’s og visse mediers hævntogt mod DR tager ikke højde for, at mediebilledet er langt mere kompliceret og globalt, end at man kan reducere hovedproblemet til at være ’mastodonten’ DR. Hvis bare man skærer ned, bliver der plads til andre. Ja, primært til de udenlandske tjenester som Netflix og YouTube, som især de yngre forbrugere i stigende grad foretrækker.

En så voldsom nedskæring vil primært gå ud over den dyre del af DR’s programmer, som er de danskproducerede. Hvordan hænger det sammen med Dansk Folkepartis grundlæggende politiske ideologi, som kræver mere danskhed, mere dansk sprog, flere programmer fra hele Danmark?

Nej, det hænger slet ikke sammen. Og det er i parentes bemærket elementer, der allerede er skrevet ind i flere medieforlig og den eksisterende lovgivning.

Kristian Thulesen Dahl og hans parti har selvfølgelig opdaget, at der er ved at udvikle sig en bredere politisk opbakning til at skære i DR’s bevilling. Han ved godt, at det bliver en forhandling, så hvorfor ikke melde vildt og voldsomt ud? Selv socialdemokraterne synes nu at være villige til at forlade deres årelange loyale opbakning af Danmarks Radio.

De seneste signaler fra S-medieordfører Mogens Jensen lyder mere forhandlingsvillige end nogensinde før. Det nugældende medieforlig indeholder faktisk en lille gradvis nedskæring af DR.

Og så har DR’s virkelighedsfjerne opførsel – senest i den stærkt omtalte sag om den tidligere mediedirektørs aflønning som ’mangfoldighedskonsulent’ – ikke hjulpet hverken DR eller de kræfter, der fortsat ønsker en stærk, dansk Public Service-institution som modvægt til de både nationale og globale markedskræfter, som ønsker at gøre nyhedsformidling, samfundsdebat, kultur og oplysning til varer, der skal overleve på et frit marked.

Statens rolle i det danske mediebillede er stor. Men det skyldes udelukkende, at den danske stat – i modsætning til langt de fleste andre lande – herunder Norge og Sverige – valgte, at TV 2 skulle være statsejet. En privatisering ville med et slag reducere staten til at have samme (mindre) rolle i markedet som i resten af den verden, vi normalt sammenligner os med.

Man kunne ønske, at mediedebatten kom til at handle om andet og mere end blot DR’s størrelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

DR hjælper ikke det danske sprog område overhovedet. DR består af menensker der opdaget at licenstruget er fyldt med penge... jeg tror ikke der er en enste medarbejder på DR der skænker det danske sprog område en enste tanke.... sikke en gang floskler som information har fået sat sammen til en "leder".
Der er ingen røv i noget som helst af det når man går bag om de "politiske spilfægterier" som der referes til.... DR er en "nothing burger" der skal levere en flok overfladiske betragtninger, der ikke ændre på noget som helst og de får 3.6 milliarder til det.
- Der er intet at sige til at politikerne begynder at indse at DR er fortid...

Søren Kristensen

Debatten handler da også om andet end DR´s størrelse, den handler bla. om lønningernes størrelse.

Per Torbensen, Poul Sørensen, Kim Houmøller og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

man må desværre sande, at DR ligger som ledelsen af DR selv har redt.. men hvor er det synd for alle os der gerne ønsker mere, bedre og stærkere DR... en tidligere artikel hed DR's Selvmord... et bestilt lejemord fra DR-hadende partier, kunne ihvertfald ikke have gjort arbejdet bedre end DR selv i det sidste lange stykke tid... hvor bliver man dog ked af det - før var der DF der her var fjenden.. nu ved jeg snart ikke.....

Tino Rozzo, Lars Jørgen Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, peter hansen, Carsten Munk, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Arne Lund anbefalede denne kommentar

At Soc.dem er ved at udvikle sig til halehæng for DF, er ikke nogen nyhed. Men at SF også gør det - shit!
Hvad DF ikke nævner, er, at deres kernevælgere, pensionisterne, kun betaler halv licens pga. alder, så hvor stort er problemet lige for partiet. Hvis det da ikke handler om, at lukke munden på et medie, der hyppigt kritiserer partiet. Og det gør DR - trods alt.

Kim Houmøller

Indfør en progressiv medieskat på indkomsten som i Finland og afskaf den asociale medielicens helt. Licenskontoret kan sendes på evig ferie og sortseere kan passende følge med. Enkelt men retfærdigt!

Torben Skov, Anne Eriksen, Henrik Andersen og Helge Andersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Tja. Der er næppe tvivl om, at DR længe har været en torn i øjet på højrefløjen, ikke mindst DF, som så dårligt tåler at blive sagt imod. Derouten begyndte vel på TV2 og den deraf følgende løben efter seertal (gentaget med Radio 24-7 og P1). Så kom de smarte regnedrenge M/K, som skulle gøre alt muligt om. Så DR-byen på Amager, som trak alle tænder ud. Derpå har den stået på Barnaby og svenske mord i en uendelighed. Og X-factor. Og Matador. Aftenshowet!
DR skulle sadle om og tage sin opgave alvorligt. Kommercielt bæ er der masser af andre bud på. Ja hvad er der ellers?

Vibeke Rasmussen, Carsten Munk, Nike Forsander Lorentsen, Torben Skov og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg har det med DR som med EU.
Selve ideen er glimrende, men realiteten er blevet uspiselig og ubrugelig.

Dorte Sørensen

Hvis licensen bliver betalt over Skat /finansloven bliver indholdet i DR så ikke endnu mere politisk afhængig . I mine øjne vil DR så blive endnu mindre alsidig end i dag.
Personlig er jeg ret glad for DR - men jeg ser næsten ikke TV - hører næsten udelukkende P1.

Malan Helge, Carsten Munk og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

DR kan sagtens finansieres over skatten også uden at det skulle ændre på den i forvejen røde station. Dernæst kan man kun håbe at DR fremover vil respektere at de er en reklamefri station - det gælder også reklamer for dem selv. DR har jo efterhånden lige så store reklameblokke som TV2.
Alternativt kan vi jo bare lukke DR.

Dorte Sørensen

Peter Frost hvor er DR rød????
I mine øjne er den mere blå med en sort kant.
Derudover bør Danmark ikke have et rent dansk medie, der kan informerer på dansk med med danske traditioner. Har "vi" ikke mere brug for et STÆRKT og dybte borende DR end nogensinde før. Derfor virker det grotesk, at et flertal i Folketinget ønsker at svække DR.

Malan Helge, Carsten Munk, Lars Bo Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Arne Lund:

"Hvad DF ikke nævner, er, at deres kernevælgere, pensionisterne, kun betaler halv licens pga. alder,"

Hvad du her skriver, er jo ikke rigtigt.
Det er ganske, ganske få pensionister, der allernådigst kan få lov til at betale nedsat licens.

Kim Houmøller, B. Keller og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen, DR ER rød, i min og andres optik. DR, til trods for mere en 3,5 mia. om året, er blevet meget ringe til at producere stærk journalistik men de glimrer ved at sende genudsendelse på genudsendelse på genudsendelse. Jeg overvejer at betale min licens ud fra samme princip og henvise til tidligere indbetalt licens :-)
DRs rolle synes jeg forvaltes ringe - deres public service niveau er raslet ned i jagten på seere og alt for meget main stream gøjl. Nu har de naturligvis et hav af kanaler hvor de viser de "smalle" programmer, men måske vi skulle tilbage til 1 eller 2 DR kanaler som virkelig holder niveauet højt. Resten af det fordummende pladder som vises i TV kan så overtages af diverse betalingskanaler.

Dorte Sørensen

Peter Frost ja du mener at DR er rødt i dit og andres optik - den samme argumentation kan jeg bruge om det blå DR - så det kan være at DR måske er mere neutralt end vi begge hævder. Så lang så godt.

Mht til licensen af DR er den vel egentlig ret billig i forhold til hvad folk skal betale til andre muligheder for ikke at tale om TV2s betalingskanaler. Derudover vil statskassen miste 25% moms , hvis licensen bliver opkrævet over skatten. Ligeledes går kun 67% af licensen til DR.

Men det ville nok være godt ,hvis både DR og politikerne kom med deres opskrift på Public Service. Så indholds debatten kunne ske på et mere oplyst måde. Fx blev en venstrekvinde spurgt i P1-morgen hvilke udsendelser hun mente, at DR burde skære væk når politikerne fik skåret ned i DRs budget. Det ville hun overhovedet ikke tage stilling til. Hun mente bare, at DR kunne blive bedre ved et mindre budget.

Vibeke Hansen

Peter Frost. Jeg synes ikke, du svarer Dorte Sørensen udpræget overbevisende. Ud af de 6 politisk valgte bestyrelsesmedlemmer har blå blok valgt de tre, S og EL står for 2 og RV et enkelt. Derudover har Marianne Jelved i sin egenskab af kulturminister, valgt bestyrelsesformanden og en til. Så har DR selv udpeget de sidste to. Den sammensætning slår mig ikke som værende særlig rød, snarere kulturradikal. Personligt har jeg nu også svært ved at se, på hvilken måde DR er rød. Genudsendelserne er vel ikke et særligt kendetegn for socialister. Men ellers kan jeg da henvise til en temmelig omfattende rapport, der blev bestilt af VKO flertallet i midten af 00'erne. Udfaldet blev en skuffelse for igangsætterne. Efter en gennemgribende undersøgelse af hele sendefladen, viste det sig faktisk, at DR hældte en lille bitte smule til højre, men at de i grove træk var politisk neutrale. Så prøv at læse rapporten selv, så du kan få rettet "din optik". Hvis du mener, det er den enkelte journalist, der er rød, så glem det. Med de lønninger aner de ikke, hvordan almindelige mennesker lever.

Kim Houmøller, Carsten Munk, Slettet Bruger, Dorte Sørensen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Licens er Danmarks mest uretfærdige skat, den studerende uden fjernsyn, men bare en mobiltelefon, betaler det samme som direktørfamillien med 5-6 fjernsyn. Det kan kun gå for langsomt at få DR på finansloven, jeg kan ikke se, hvordan det giver mere politisk kontrol, end der sker ved de medieforlig der laves nu.

Kim Houmøller, B. Keller og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er uretfærdigt at en direktør familie skal betale samme licens som en på SU eller kontanthjælp.
Her kunne systemet godt være mere fleksibelt med forskellige satser.
Men hvis licensen kommer på finansloven så skal der laves fx. 10 års medieforlig så DR kan planlægge frem i tiden med et fast budget. Fx. fik Per Stig Møller en 10 års kontrakt til Møllers radio, der dengang var ejet at det Berlingskehus - nu et Belgisk ejerskab. Så det kan vel også laves for DR.

DRs politiske holdninger skal naturligvis ikke være et element overhovedet. jeg mener bare at DR alt for ofte tager et "rødt" standpunkt i de meget få programmer som har en oplysende profil. At andre så synes de er blå er jo kun fint.
Studerende bruger medier lige så meget som andre, og derfor er det vel lettere at tage det over skattebilletten i stedet for via en direkte licensopkrævning. Så kommer du jo til at betale iht. din indtægt og ikke om du ejer en mobil eller 4 tusinde fjernsyn.
DR skal ligeledes fratages muligheden for at sende X factor og andre stupide prorammer - X factor er et af de dyreste programmer som kører og udgiften forsøges holdt skjult, men det er jo kommet frem at omkostningerne køres over rytmisk musik eller hvad den kasse nu hedder.
Problemet er at DR ikke er gennemsigtig, og at de hellere vil have 1 mio. seere til X factor ( ved ikke om det stadig er muligt) fremfor 100.000 seere til et program som reelt set har en vis dannelse i sig.

Problemet er, at DR - trods licens - agerer som om de var afhængige af markedskræfterne.
Målrettet og ihærdigt bevæger de sig på samme skod-niveau som de kommercielle kanaler.
Hvis det ikke snart ændrer sig radikalt, kan man for mig at se lige så godt lukke hele butikken.

Vibeke Rasmussen

"Derouten begyndte vel på TV2 og den deraf følgende løben efter seertal (gentaget med Radio 24-7 og P1)".

Ja, desværre valgte DR, frem for at tage kampen op og være endnu mere fokuseret på – og stolte af! – fortsat at kunne fremstå både lødige og seriøse, i stedet at konkurrere med først TV2, derefter med Radio24syv, om at være mest populistiske; til tider ligefrem leflende for den laveste fællesnævner. Den utroligt platte facon fx Esben Kjær, importeret fra 24syv, udviser, har bredt sig til bl.a. også P1-eftermiddagsværterne. Sproget/tonen kan i visse udsendelser tilsyneladende snart ikke blive "folkelig" nok. Men det gavner måske seer-/ lyttertallene?

Hvad angår genudsendelser af Barnaby, som bliver nævnt i flere debatter om DR, så er den serie åbenbart bare den seneste, der indgår i den uendelige båndsløjfe af genudsendelser. Hvis man søger på britiske krimi-serier, vil man opdage, at DR synes at have købt stort set dem alle: Frost, Lewis, Barnaby, Wallander, Foyle, Vera, Poirot, George Gently, Rebus, Miss Marple … "to name but a few", hæ. De indgår så alle i et ikke-kronologisk, ikke nærmere defineret og svært gennemskueligt – nok mest fordi det er helt tilfældigt – "mønster" af genudsendelser. Ovenikøbet ofte i hvad der vel må regnes som "den bedste sendetid". Hvad jeg ikke fatter og har svært ved at tro på, er, at der virkelig skulle være seere til de mange gen-, gen-, gen-, genudsendelser. Men DRs interne seer-målinger må jo vise noget andet, for ellers giver det da slet ikke mening. Eller …?

Michael Kongstad Nielsen

DR kunne sagtens slankes lidt, det ville formentlig få benene til at nå jorden igen.
Det er efter min mening forkert, det Lasse Jensen siger, at DR skal have råd til at konkurrere med "primært .. de udenlandske tjenester som Netflix og YouTube, som især de yngre forbrugere i stigende grad foretrækker". Nej, det ræs skal DR holde sig tra. Tænk i kombinationen af low budget og høj kvalitet.

Som fx. P1-programmet 'Mennesker og Tro', som Anders Laugesen bestyrer fra sin skurvogn på em mark i Jylland, og som gud og hver mand gerne besøger for en dyb snak om lidt af hvert - som Suzanne Brøgger forleden skrev i Politiken: - det er umuligt ikke at åbne sig for Laugesen under de omstændigheder ..
http://www.dr.dk/radio/p1/mennesker-og-tro/mennesker-og-tro-andreas-roep...