Leder

Verden står potentielt over for den alvorligste atomkrise siden Cuba-krisen

Og denne gang er det ikke John F. Kennedy og Nikita Khrushchev, men Donald Trump og Kim Jong-un, der skal løse den gordiske knude

Ritzau Foto

Debat
14. august 2017

I denne uge vil Nordkorea muligvis testaffyre fire missiler med retning mod den amerikanske stillehavsø Guam for at sætte præsident Donald Trump under maksimalt politisk pres.

»Hwasong-12-missilerne vil blive affyret af Den Koreanske Folkehær og krydse himlen over Shimani, Hiroshima og Koichi-regionerne i Japan,« lød advarslen fra nordkoreansk stats-tv i torsdags. »De vil flyve 3.356,7 kilometer i 1.056 sekunder og ramme havet 30 til 40 kilometer fra Guam«, som vil omringes af en »altomsluttende ild«

De seneste uger har USA udført falske bombetogter nær nordkoreansk luftrum med B1-bombefly fra netop Guam.

Planen, der afventer diktator Kim Jong-uns godkendelse, blev annonceret, få timer efter at Donald Trump torsdag truede med »fire and fury like the world has never seen« – ild og raseri, hvis lige verden aldrig før har set – hvis ikke Nordkorea stopper sine atom- og missilprogrammer.

Begge parter har stirret sig blinde på flammerne, retorisk og militærtaktisk. Men det er reelt poker med atomvåben, verden er vidne til, for ingen ønsker at indlede en krig på den koreanske halvø. Nordkorea ved, at krig med USA er lig landets undergang, og USA ved, at det vil koste millioner af menneskeliv og milliarder af dollar. Sydkorea og Japan vil ikke være skydeskiver i en regionalkrig, og Kina vil ikke døje med millioner af flygtninge og ustabilitet ved grænsen til Nordkorea.

De sandheder har fået lektor ved forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til at udtale, at risikoen for krig »på en skala fra ét til 10 er -1«, fordi alle dybest set ønsker at fastholde status quo. En skråsikker kommentar set i lyset af, at status quo ikke har eksisteret siden 1990’erne. Nordkorea bevæger sig konstant tættere på at udvikle interkontinentale atombomber.

Dertil er USA’s trusler om »ild og raseri« ikke en trumpiansk finke fra panden. Trumps trussel faldt blot fire dage efter 70-årsdagen for atombomben over Hiroshima, hvor præsident Harry Truman truede med en »regn af ruin fra himlen, hvis lige verden aldrig før har set«. Ifølge William Perry, USA’s tidligere forsvarsminister, er Trumps tale en historisk parallel, der i værste fald skal tolkes som »en trussel om præventivt angreb med atomvåben mod Nordkorea«.

Hvis det er korrekt, er det et opgør med årtiers politik om kun at bruge atomvåben reaktivt. Omvendt kan det være et stort bluffnummer, hvad Nordkorea åbenlyst tester ved Guam. Spørgsmålet er, om en presset Trump reelt er villig til at sætte Koreahalvøen i flammer. House of Cards-konspirationerne fyger i luften.

Kinas seneste forsøg på at gyde olie på vandene er paradoksalt nok med til at øge konfliktniveauet. I sidste uge skrev den statsejede avis Global Times, at »hvis Nordkorea affyrer missiler, der truer amerikansk jord, og USA reagerer, vil Kina forblive neutral«. Den slags udmeldinger kan give Trumps militærrådgivere blod på tanden.

Pyongyang ved godt, at landet balancerer på kanten af krig. For et regime, der har ophøjet grafiske dommedagstrusler til en kunstart, er Guam-truslen uvant afbalanceret. Nordkorea offentliggør normalt aldrig deres missiltests forud, og detaljerne om flyveafstand og -tid synes at kommunikere til USA: ’Pas nu på med ikke at overreagere!’

Dertil har Guam-truslen den indarbejdede kattelem, at Kim Jong-un kan vælge ikke at godkende den. Hvis Donald Trump ikke er, men bare spiller irrationel galning – den såkaldte Mad man-strategi, som blev opfundet under Nixon – har det tilsyneladende en vis effekt. Hvis Kim Jong-un omvendt iværksætter Guam-testen, og Trump ikke reagerer, falder korthuset sammen. For hvornår kan man så tage amerikanske trusler og sikkerhedsgarantier alvorligt?

Med missiltesten i Guam står verden potentielt over for den alvorligste atomkrise siden Cuba-krisen. Og denne gang er det ikke John F. Kennedy og Nikita Khrushchev, men Donald Trump og Kim Jong-un, der skal løse den gordiske knude. Symptomatisk offenliggjorde Guams guvernør derfor i fredags en pamflet med råd til, hvordan øens 164.000 indbyggere optimerer deres chancer for at overleve et atomangreb.

»Læg dig fladt på jorden og dæk dit hoved. Hvis eksplosionen er langt væk, kan det tage 30 sekunder, før trykbølgen rammer,« lyder et af rådene. Et andet er: »Kig ikke mod ildkuglen – du kan blive blind«.

Det samme råd bør gives til Donald Trump og Kim Jong-un. For i den flammende krigsretorik ligger risikoen for, at en af parterne misforstår den anden. Og så kan truslen om atomkrig blive til virkelighed. Måske allerede i denne uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Sebastian Stryhn Kjeldtoft
Du skriver:
"Hvis Donald Trump ikke er, men bare spiller irrationel galning "
du må da være lidt naiv ?

Odin Rasmussen

Det undre mig hvordan USA til stadighed kan retfærdiggøre deres angrebs-krige som legitime. Retfærdiggørelse der, også i dag, er den moralske basis for USAs ulovlige krigsførelse og terror overalt i verden (Irak, Libyen, Syrien, Sydkinesiske Hav etc.). Kritik af de ideer er på en måde illigitimt i den del af verden som er allierede med USA incl. Danmark. Tør man ikke kritisere USA så er man moralsk medansvarlig for det folkemord, som USA har sat i gang i Mellemøsten og nu også truer med på den koreanske halvø.

Jens Pedersen, Recep INAL, Torben Skov, Hanne Ribens, Arash Shahr, Torben K L Jensen, Anders Graae, Poul Erik Pedersen, Randi Christiansen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Duck and cover! - this time for real.

https://www.youtube.com/watch?v=IKqXu-5jw60

Torben Skov, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Prøv lige at slap af, Information. Jeg kan slet ikke forestille mig at Nord Korea har Inertial Guidance Systems til at præcist sende et atommissil mod Guam? Har medierne her eller i USA overhovedet checket noget som helst mht til Nord Korea's "Operational Readiness" eller kører de bare på ren seer rus og propaganda nu?

Ja vist er det alvoiligt men slet ikke så alvorligt som I gør det til.

Kim Houmøller, Jens Winther og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Med Donald Duck (også kendt som Anders And) og hans venner & co. ud på nye sindsyge ekspeditioner og "krigslignende indsatser". Jippi!

"Dr Strangelove Or How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb."
https://www.youtube.com/watch?v=ufF6Z-SoIWE

Trond Meiring

- What is your quest?
The Bridge of Death (Monty Python, The Quest for the Holy Grail
(Monty Python og de skøre riddere.)
https://www.youtube.com/watch?v=dPOyOM7wxlE
:-)

Torben K L Jensen

Selv om Hiroshima og Nagasaki på ingen måde kan retfærdiggøres - så virker det.
Kynisk? Absolut.

Trond Meiring

Ja, "Hiroshima og Nagasaki" virker stadigvæk. Og det værker også stadigvæk.

Mads Kjærgård

Men herhjemme er tophistorien i medierne noget om en ubåd og så prins Henrik!