Leder

Det, som er gennemført autoritært af Obama, kan ophæves autoritært af Trump. Men det har en pris

Debat
9. september 2017

»De er amerikanere i deres hjerter.« Det sagde Barack Obama i 2012 om de hundredtusindvis af borgere i USA, der var kommet til landet som børn af illegale indvandrere.

»De er amerikanere i deres hoveder, de er amerikanere på alle måder bortset fra én – på papiret.«

Således forsvarede Obama ifølge New York Times, at han som præsident gennem dekret lavede et program, DACA, til beskyttelse af børn af illegale indvandrere. DACA sikrede dem mod at blive deporteret, gav dem arbejdstilladelse og mulighed for at rejse ind og ud af USA. Det gav dem retslig beskyttelse uden at gøre dem til amerikanske statsborgere.

Det paradoksale er, at Obama tidligere selv havde afvist, at han som præsident havde kompetence til  at beskytte børn af illegale indvandrere mod deportation:

»Hvad angår ideen om, at jeg bare kan aflyse deportationer gennem præsidentielle dekreter, så er det bare ikke tilfældet, fordi der er love, som er blevet vedtaget i Kongressen.«

Obama ville have vedtaget lovgivning, der beskyttede de mennesker, som ikke selv havde gjort noget ulovligt og oplevede sig selv som amerikanere. Men den dysfunktionelle amerikanske kongres var ude af stand til at nå frem til et kompromis, som kunne omsættes til lovgivning.

Efter fiaskoen i Kongressen udstedte Obama i stedet i 2012 sit præsidentielle dekret. Hans politiske fundament var usikkert, men hans moralske grunde var stærke.

I denne uge ophævede den nuværende præsident, Donald Trump, DACA og dermed beskyttelsen af de 800.000 borgere, der har levet som almindelige borgere i USA. Hans justitsminister, Jeff Sessions, forklarede ophævelsen med magtdelingen i den amerikanske forfatning: »Det er en forfatningsstridig handling af den udøvende magt,« sagde han.

Han hævdede også, at det kostede amerikanske statsborgere arbejdspladser og havde frygtelige humanitære konsekvenser. De sidste argumenter er polemiske, men det første argument minder om det, Obama i sin tid selv brugte.

Amerikanere på både højre- og venstrefløjen har protesteret mod ophævelsen og kaldte det »ondt« og »modbydeligt«, og målinger har vist, at et flertal af amerikanerne ønsker beskyttelse af børn af illegale indvandrere. Trump vil ikke selv tage ansvaret for konsekvenserne og har givet Kongressen seks måneder til at finde en løsning. 

Hvis det ikke lykkes, vil vi igen have lært, at selv de stærkeste moralske grunde ikke er tilstrækkelige, hvis det politiske fundament er svagt. Og det, som er gennemført autoritært af en præsident, kan ophæves autoritært af den næste.

Med store omkostninger for de amerikanske hjerter. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her