Leder

Højrepopulister kan godt regere

14. september 2017

For godt to år siden var Fremskrittspartiet i Norge blevet en del af vores fælles fortælling om, hvad det gør ved højrepopulistiske partier at komme til magten: De får slebet kanterne af regeringsansvaret, der udstiller deres utroværdige økonomiske politik og tvinger dem til at skrue ned for retorikken på indvandringsområdet, hvorefter vælgerne forlader dem.

Som den britiske stjernesociolog Anthony Giddens har formuleret det her i avisen: »Når først populistiske bevægelser kolliderer med magten, finder de den ofte umulig at håndtere.«

Kort inde i Fremskrittspartiets første regeringsperiode nogensinde havde to ud af tre nordmænd mistet tilliden til det indvandringskritiske, antielitære parti i forhold til dengang, de var i opposition.

På samme måde havde De Sande Finner mistet halvdelen af deres opbakning, efter de trådte ind i den finske regering, inden partiet denne sommer gik direkte i opløsning og måtte give magten fra sig igen.

Der er store regionale og politiske forskelle partierne imellem, men i Danmark har vi brugt finnerne og især nordmændene til at spejle fordele og ulemper for Dansk Folkeparti ved at træde ind i en regering, og i Sverige har erfaringerne fra de øvrige nordiske lande udfordret de svenske partiers strategi med at udelukke ethvert samarbejde med Sverigedemokraterna.

Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet er vild med biler. Både privat og politisk, hvor hans parti har bedre vilkår for bilister og lavere skat som mærkesager.
Læs også

Men nu har Fremskrittspartiet netop modbevist den fortælling. Ved valget søndag gik partiet kun 1,1 procentpoint tilbage i forhold til valget i 2013 – mindre end både regeringspartneren Høyre og støttepartiet Kristelig Folkeparti.

Vælgerne straffede ikke Fremskrittspartiet hårdere end de andre regeringsbærende partier, og på valgaftenen tilskrev formanden for Kristelig Folkeparti endda en del af partiets tilbagegang, at de havde svoret ikke på ny at støtte en regering med Fremskrittspartiet: »Det har kostet at være ærlig om regeringsspørgsmålet i denne valgkamp,« sagde Knut Arild Hareide til nrk.no.

Fremskrittspartiet har ikke fået gennemført alle deres mærkesager om at fjerne ejendomsskatten og betalingsringen, men de har fået store skattelettelser, lavere takster i betalingsringen og stramninger på indvandringsområdet – og ikke mindst har de bevist, at de, der troede, man kunne slippe af med højrepopulisterne ved at give dem magten, tog fejl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu