Højrepopulister kan godt regere

LEDER
14. september 2017

For godt to år siden var Fremskrittspartiet i Norge blevet en del af vores fælles fortælling om, hvad det gør ved højrepopulistiske partier at komme til magten: De får slebet kanterne af regeringsansvaret, der udstiller deres utroværdige økonomiske politik og tvinger dem til at skrue ned for retorikken på indvandringsområdet, hvorefter vælgerne forlader dem.

Som den britiske stjernesociolog Anthony Giddens har formuleret det her i avisen: »Når først populistiske bevægelser kolliderer med magten, finder de den ofte umulig at håndtere.«

Kort inde i Fremskrittspartiets første regeringsperiode nogensinde havde to ud af tre nordmænd mistet tilliden til det indvandringskritiske, antielitære parti i forhold til dengang, de var i opposition.

På samme måde havde De Sande Finner mistet halvdelen af deres opbakning, efter de trådte ind i den finske regering, inden partiet denne sommer gik direkte i opløsning og måtte give magten fra sig igen.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu