Når medieordfører for de Konservative, Naser Khader, i Information 1. september fremhæver Gift ved første blik som eksempel på et udenlandsk tv-koncept, der snildt kunne laves i Danmark på det fri marked, så tager han ikke blot faktuelt fejl: Konceptet er dansk, oprindeligt lanceret på DR3 og siden spredt til hele verden i nationale fortolkninger.
Khader tager også fejl i sin usubstantielle vurdering.
Fordi han kun er ’zappet forbi’ programmet, som han indrømmer, ved han ikke, at DR3 med Gift ved første blik har skabt en dragende national samtale om kærlighed med humor og nuancer, mens eksempelvis USA, der lavede deres version på kommercielle vilkår, skabte en metervareproduktion uden sensibilitet og oplysningsværdi.
Generelt udvikler DR3 det mest fremadskuende tv i Danmark i disse år. På DR3 skal man ikke klippe cliffhangers ind hvert femte minut for at få folk til at hænge ved under reklameblokkene. På DR3 eksperimenterer man uden seertal som eneste parameter.
Trods det er der nu risiko for, at DR3 under det kommende medieforlig på Dansk Folkepartis opfordring lukkes som tv-kanal. Khaders attitude til kanalens arv og generelle ønske om færre kanaler er symptomatisk for de evigt DR3-kritiske borgerlige. Men det vil være et stort tab for DR at miste et særligt rum som eksperimentfabrikken DR3.
Som Lone Nikolajsen skriver i dagens anmeldelse af to dokumentarserier om henholdsvis unge eSportsgamere og unge balletdansere, så appellerer DR3 ikke kun til seerens nysgerrighed, når de beskriver særlige fællesskaber. Programmerne taler også til vores følelser. At det kan lykkes, skyldes særlige dokumentarister med frihed til at raffinere deres formsprog på en kanal, der tillader det. På et frit marked ville et sådant blive mast og hæmmet.
Så kære politikere, se DR3.
Se DR3 og få følsom indsigt i unge kvinder fra Vestegnen (Prinsesser fra Blokken), i ungdomspolitikere med mindreværdskomplekser (Generation DF), i singlekultur (Gift ved første blik), i ballet og præstationskultur (I forreste række), i skønhedsindustri (De smukke drenge), i alle de ting, som unge danskere alle slags steder bøvler med.
Se ikke bare DR3 for at forstå kanalens bidrag til samfundsformidling på højeste niveau og for at skåne dem i medieforliget. Se også DR3 for at forstå det samfund, I lever i, den ungdom og de kulturelle hjørner, der er her.
Se DR3 for vores allesammens skyld.
Nej, vi har alt for meget føle-tv.
Ud med nuancerne, så er det meget nemmere at hjernevaske seerne.
@Katrine Hornstrup Yde
DR kan for min skyld eksperimentere al det de vil - og på 117 forskellige kanaler - bare det er de interesserede selv, der betaler.
Lad DR blive et tilvalg i kanalpakken.
jeg betaler gerne for DR, jeg ser ikke meget - MEN jeg betaler glædeligt for, at familier kan have børneTV uden Barbie, heste og andre afskyelige reklamer - håber også udvælgelsen på Ramasjang er mere kløgtig end bare fyld og profit. jeg giver Steffen Gliese helt ret, alt for mange følelses porno programmer, om det så hedder kanal 4, 5 TV3 osv. jeg er kun glad for, at disse reklame og seer finansiere programmer med evindelige opskruede priser og lav moral har en dannelses konkurrent de ikke selv evner.
DR 3 laver blå programmer. Balletskole har altid tiltrukket borgerlige tilhængere af den mest fisefornemme finkultur, som tænkes kan, her blandet med præstations-pres og og skævdrevne udviklinger.
Mange unge dropper heldigvis selv ud af det.
Men DR 3 vil promovere det for de unge. Hvorfor ikke en dokumentar om at gå i lære hos en mekaniker.. Næ, næ, det er der ikke pral nok over.
For min skyld kunne de godt lukke DR 3.
@Michael Kongstad Nielsen, der er vel ikke tale om promovering? Man kunne lige så godt angribe fra den anden vinkel og mene, at der er tale om udstilling eller latterliggørelse.
Som når man på anden kanal udstiller unge mødre. Eller fremstiller. Eller blot stiller.
Eller når man, som nævnt i artiklen, beskæftiger sig med "piger fra blokken". I hvilket lys bliver de stillet? Fremstillet? Udstillet?
Nej den tror jeg ikke på, Anders. Allerede Lone Nikolajsens anmeldelse vidner tydeligt om promovering, Og så var det vist 'Prinsesser', ikke 'piger' (fra Blokken).
Men ballet dokumentaren med tonede optagelser af tæt på legemsdele osv. er helt klar promovering, og forsøget på at påvise sammenhold midt i konkurrencen ligeså.
@Michael Kongstad Nielsen, åh ja. "prinsesser". Det er vel en ironisk betegnelse. Alt efter hvordan man ser det.
Der er vel ingen grund til at nedgøre balletten. Da jeg var ung havde jeg et abonnement på Arte og gik derfor i teatret en gang om måneden, for mere havde jeg ikke råd til og jeg var faktisk flere gange på det kongelige for at se netop ballet.
Jeg burde egentlig hade balletten for den stjal min danse partner gennem flere år, året før vi kunne gå professionelt, men så smålig er jeg dog trods alt ikke og ja jeg kommer fra et arbejderhjem ;-)
Prinsesser har en kæmpestor mental betydning. De er nemlig de bedste og fineste. H. C. Andersens eventyr vrimler med prinsesser. De er meget eftertragtede, da de er kongens døtre, og dermed lover en god blå fremtid.
H. C. Andersen vender imidlertid konsekvent det blå på hovedet, idet han giver de konkurrencesvage fortrin og vinderchancer. Klods Hans er en typisk rød figur, der vinder på sin ligefremhed og mangel på fornem lærdom. Alt ved ham ville DR 3 ikke lave tv om.
Den standhaftige tinsoldat så blandt sig det aller nydeligste, en danserinde, en jomfru, der strakte sine arme og så løftede hun sit ene ben så højt, at tinsoldaten slet ikke kunne finde det og troede, at hun kun havde et ben ligesom han.
Johannes Møllehave skriver om passagen, at danserindens løftede ben er erotisk ment.
"Det var en kone for mig", tænkte tinsoldaten, "men hun er noget fornem, hun bor i et slot, jeg har kun en æske, og den er vi femogtyve om, ..."
DR 3 ville aldrig interessere sig for tinsoldaten.
Det an du da ikke mene. Blot et kik på dagens program, som ikke er til at skelne fra gårsdagens og morgendagens, er nok til at blive væk: Amerikanske serier og film en masse. Det vante selvfede ungdomslir med jokes, og baseball-kasketten om i nakken. Ja, det er stilen.
Og holder man ud til en sen nattetime - jeg så det en nat, jeg ikke kunne sove - så er det Nuttet om natten i flere timer. Det handler om små bløde dyr - vovser, marsvin, killinger osv. - dyr, der er som snydt ud af næsen på enhver Blut-und-boden-fan. En nat så jeg hvordan vovserne spiste sig gennem indholdet i en indkøbsvogn. Bagefter var der tre hundehvalpe, der fordrak sig en væltet flaske sprut.
Lad gå med at Henrik Palle i Politiken promoverer den slags - han kan jo ikke andet, men Inf!!!?? My foot.
Danmarks Radio har vokset sig alt for stor. Og der er slet ikke nok relevant indhold til at fylde 168 timer med kvalitets-tv.
Michael Kongstad Nielsen
Du får et virtuelt kys, tag det som en mand, det gør dansere ;-)
Balletskolen har historisk set været et springbræt for social opstigen. Og igen: demokrati går ud på at gøre det, der er forbeholdt de få, tilgængeligt for de mange - ikke at udradere det, som er det mest eksklusive og fine, mennesker har fundet på at foretage sig til fordel for en tilbagevenden til barbariet. Det er der ingen frihed eller selvbestemmelse i.
Michael A, vi kan ihvertfald konstatere, at det ofte ikke er kvalitets-tv, der fylder sendefladen.
Uafhængig public service er vigtig, men det er grove løjer - og socialt skævvridende især for uddannelsessøgende i alle aldre - at knytte internetadgang til licensen bare fordi, man ikke kan finde en teknisk løsning på at skille det ad. At det offentlige omstiller til digital kontakt med borgerne, gør denne anselige udgift på 2400 kr årligt endnu mere urimelig. Det er et beløb, som er helt vildt stort, ifht hvad mange danskere må overleve for.
De, som mener, at skattelettelser og mio lønninger i den offentlige administration er en god måde at investere fælleskassens midler, må være iført skyklapper, som blokerer for viden om deres mindre priviligerede medborgeres livsvilkår. Men nogen parallelsamfund og (rigmands)ghettoer er åbenbart helt ok for visse asociale, dobbeltmoralske kvarthjerner, som derfor er uegnede til offentligt embede.
Ønskes uafhængig public service, må den være statsfinansieret. Så kunne man måske finde ud af at holde sig til det vigtige, og lade betalingskanalerne tage sig af den mere letbenede afdeling.
Steffen - hvordan skal det forstås, "..springbræt for social opstigen"?
Desuden er mange balletdansere i fare for at ødelægge deres kroppe inden de bliver alt for gamle.
Så hellere wienervals til Strauss, eller andre standarddanse
Johnny - tak skal du fik.
Nu har jeg læst Katrine Hornstrup Ydes artikel og sammenholdt det med Naser Khaders afsnit i "Politikerne vil skære i DR. Men hvor?" https://www.information.dk/kultur/2017/08/politikerne-skaere-dr-0
Jeg mener, at Yde fejlciterer Khader.
Yde skriver: "Naser Khader, i Information 1. september fremhæver Gift ved første blik som eksempel på et udenlandsk tv-koncept, der snildt kunne laves i Danmark på det fri marked, så tager han ikke blot faktuelt fejl: Konceptet er dansk, oprindeligt lanceret på DR3 og siden spredt til hele verden i nationale fortolkninger."
Men på intet tidspunkt nævner Khader at der er tale om et udenlandsk program. Faktisk fremgår det at interviewerens spørgsmål til Khader at konceptet er dansk. Khader nævner "et udenlandsk koncept" , men der henfører til X Factor.
Derudover, er der principiel mulighed for at DR overlader et koncept, der er udviklet af dem, til private at producere.
Som jeg læser det er det en faktuelt fejl at det er en faktuelt fejl.
Læs https://www.information.dk/kultur/2017/08/politikerne-skaere-dr-0 og vurdér selv.
Hvis DR3 vil have politikerne i tale, skulle de måske droppe de der trailere med unge der brækker sig på en pizza. Jeg tror simpelthen ikke de vil falde i politikernes smag, mange af dem lever jo ret travle liv og er måske ofte afhængige af netop fastfood - og hvorfor så ødelægge appetitten?
Jeg tror faktisk at politikere spiser alt andet end pizza, de er lidt for godt vant og snapstinget skulle vist være et udmærket sted at spise ;-)