Leder

Kørekort til kvinder skal sætte fart i søvnigt samfund

29. september 2017

Den saudiske kong Salmans dekret om, at saudiarabiske kvinder fra juni næste år får tilladelse til selv at køre bil, har vakt opsigt også i danske medier. Men selv om kongefamilien er medlem af både FN’s Kvindekommission og Rådet for Menneskerettigheder, er det ikke en revolution for kønnenes ligestilling, men faldende oliepriser, der er baggrund for reformen.

Hensigten er at få flere saudiske kvinder ud på et arbejdsmarked, der ifølge økonomer kan opsuge 450.000 kvinder, kombineret med hjemsendelse af halvanden million udenlandske chauffører, der nu transporterer husmødre rundt til en samlet årlig lønsum på anslået 8,8 milliarder dollar, som sendes ud af landet.

Reformen er led i den moderniseringsplan, ’Vision 2030’, som kronprins Mohammed bin Salman lancerede i 2015 med det formål at eliminere Saudi-Arabiens afhængighed af olieindtægter, gradvis mindske kongerigets rolle som arbejdsgiver og åbne økonomien for flere udenlandske investeringer.

Iagttagere ser beslutningen om at give kvinder kørekort som en chokbehandling, der skal skabe ny dynamik i et basalt set søvnigt samfund, hvis modernisering holdes i skak af en traditionel alliance med det rigidt konservative wahabi-præsteskab, der, siden kongeriget blev etableret i 1920’erne, har udgjort Huset Sauds magtbase.

Trods intentionerne i ’Vision 2030’ er produktiviteten fremdeles for lav med en stigning på under en procent, ligesom job i den offentlige (olie)-sektor stadig er bedre aflønnet end i den private sektor, der er udset som økonomisk lokomotiv. Så den foretagsomme 31-årige kronprins har fremtiden på sin side med sine indenrigspolitiske initiativer, hvoraf kørekort til kvinder – også selv om de stadig skal have mandens tilladelse til at sætte sig bag rattet – alt andet lige er et fremskridt.

Det samme kan ikke siges om kronprinsens udenrigspolitiske tiltag, der siden hans tiltræden som forsvarsminister i 2015 har været styret af en til paranoia grænsende angst for iransk indflydelse i regionen.

Senest udmøntet i den fysiske blokade af gasemiratet Qatar, som i Riyadhs optik er for venligt stemt over for Iran, og før det handlen med Donald Trump om at droppe atomaftale mod en milliardordre på nye våben.

Dertil kommer krigsforbrydelser med Saudi-Arabiens intervention i Yemen, hvor shiamuslimske houthi-oprørere har sendt præsident Abdrabbuh Mansour Hadi i eksil, og som nu har fået Iran til at intervenere på houthiernes side. Alt sammen med en destabiliserende effekt, som nok så mange kørekort til kvinder ikke kan gøre noget ved.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

"Men selv om kongefamilien er medlem af både FN’s Kvindekommission og Rådet for Menneskerettigheder ......."

Det siger jo alt om FN ...... desværre.

Torben Lindegaard,
Du har en pointe,,,og det det siger om FN er, at organisationen endnu ikke har udviklet immunitet mod reaktionære nationers skamløse forsøg på at misbruge fællesskabets institutioner til at legitimere sine rådne tendenser.
Men hvad skulle man ellers gøre - reservere alle pladser til gode humanistiske lande uden skelletter i skabet ? De er vist svære at opdrive nu om dage ;)