Leder

Lars Løkke taler gerne klima, når der kan tjenes penge på det

Debat
22. september 2017

Statsministeren etablerede sig i går som verdens grønne leder uden for Danmarks grænser, da han i FN-hovedkvarteret i New York offentliggjorde det seneste skud på stammen i internationale samarbejdsaftaler på klimaområdet, Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030, P4G.

Siden har han fra oppositionen fået kritik for sit manglende engagement i klimakampen på hjemmebane. Der er blevet tegnet et næsten skizofrent billede af statsministeren, der på den ene side ikke ønsker at indføre en grøn registreringsafgift, lægger afgifter på elbiler, skærer ned på energiforskningen, forsøger at aflyse havvindmølleparker og skærer ned på klimamålene, men på den anden siden træder frem som fortaler for klimakampen på den internationale scene.

Bare fordi Lars Løkke Rasmussen ikke er gået helhjertet ind i klimakampen i Danmark, så betyder det ikke, at promoveringen af danske virksomheder, der eksporterer grøn teknologi, er en dårlig sag.

Nej, det er da rigtig fint, hvis man på én gang kan fremme den grønne omstilling ude i verden og samtidig give danske virksomheder, der har gode løsninger inden for vindenergi, vandpumper og isolering, fodfæste på nye markeder.

Når penge skal tjenes – og det skal de – så kan det jo lige så godt være på teknologiløsninger, der gør verden til et renere sted.

Sidste år eksporterede danske virksomheder energiteknologi for mere end 71 milliarder kroner. Og Tænketanken Cevea vurderer, at Danmark har skabt et sted mellem 67.000 og 110.000 »grønne arbejdspladser«. Grøn teknologi er en god eksportvare. Så god, at »vores velstand er tæt knyttet til verdens grønne omstilling«, konkluderer Cevea i en rapport fra maj.

Tanken med P4G-samarbejdet er at støtte en etablering af partnerskaber mellem private virksomheder og offentlige organisationer for at fremme FN’s globale klima- og bæredygtighedsmål. Regeringen vil afsætte 25 millioner kroner årligt fra 2018 til 2022 til P4G’s arbejde med at udvikle partnerskaber.

Selv om der officielt ikke er tale om direkte eksportstøtte, så er det nye initiativ med til at sparke døre ind og give danske virksomheder mulighed for at demonstrere dansk teknologi for dem, der styrer budgetterne i P4G-partnerne; Kina, Indonesien, Vietnam, Sydkorea, Etiopien, Kenya, Mexico og Chile samt de 91 storbyer, der også er med i samarbejdet.

Det kan danske virksomheder være ganske godt tilfredse med, for det er ikke altid let at overbevise bygherrer i udviklingslande om, hvorfor de skal vælge dansk Rockwool frem for et billigere lokalt produkt – eller helt lade være med at isolere deres huse. Ligesom det ikke nødvendigvis er lægmandsviden, at udviklingen af nye enzymer kan sikre en bedre majshøst.

Der var da også stor tilfredshed at spore hos Novozymes topchef Peder Holk Nielsen, der til Berlingske Tidende i går udtalte:

»P4G åbner nogle døre, som ellers stod lukket. Det er ikke hver dag, jeg har mulighed for at spise frokost med den indonesiske udenrigsminister«

Der er ingen tvivl om, at danske virksomheder har udviklet teknologi, der kan bidrage til at fremme grønne løsninger på globale problemer inden for bæredygtigt jordbrug, ren energi, vand, genopretning af økosystemer, fødevaresikkerhed og bæredygtigt byggeri.

Når det alligevel er ærgerligt, at statsministeren ikke taler den grønne sag hjemme, så skyldes det, at det netop var en tidlig indsats for at omstille til vedvarende energi, der engang gjorde Danmark til et foregangsland inden for grøn teknologi. Det var politiske visioner, der rakte ud over kommende generationer.

Det var før, grøn teknologi blev en god forretning og dermed fik en plads på Venstres politiske dagsorden. Men det er stadig fortællingen om Danmark som foregangsland, vi støtter os til, når vi sælger grøn teknologi i udlandet.

Nemlig fortællingen om, at dansk økonomi er vokset stort set uden, at det har sat spor i dansk energiforbrug. Den fortælling var god, da Danmark var vært for COP15 i 2008, den er god, når Invest in Denmark promoverer dansk teknologi uden for landets grænser, og den er god, når Lars Løkke i disse dage udtaler sig i forbindelse med promoveringen af P4G.

Hvis danske virksomheder også fremadrettet skal være en del af den gode fortælling, så kræver det, at regeringen tager klimaudfordringerne alvorligt på hjemmebane også. Det skylder Lars Løkke både dansk erhvervsliv og alle os andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ja men altså, kunne ikke være mere enig

Underligt - det lyder nærmest som om Lederskribenten synes, at det er angribeligt eller ærgerligt, at der - i visse tilfælde - kan tjenes penge på at forbedre miljø/klima. Som om det ville være bedre kun at forbedre miljø/klima, hvis det koster penge at gøre det..

Dorte Sørensen

Men det giver kvalme, når de fremtrædende Venstrefolk går ud i samlet trop og påstår ,at Venstre er det grønneste parti og især denne regering. Ja Venstre er ligefrem skyld i at Danmark er et foregangsland - de røde har næsten ingen del i denne udvikling - osv.......

Denne kampagne få mig til at tænke på Venstres Landsmøde i 2003, hvor Fogh Rasmussen kom med : "Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik"

Det giver mig kvalme, at klimaentusiaster bliver forargede, når højrefløjspolitikere gør noget for miljøet - og det giver mig endnu mere kvalme, når forargelsen skyldes, at der er virksomheder, der tjener penge på miljøvenlige produkter.

Er I interesseret i miljøet - eller hvad?