Leder

Lyt til Laura og Frank

Debat
4. september 2017

Som Information forleden kunne beskrive, er salgsstederne bag den gule streg ved indgangen til Pusher Street i Christiania og ikke mindst det righoldige vareudbud blevet genetableret lidt efter lidt, så at sige mælkekasse for mælkekasse.

Det er ikke overraskende, at hashboderne er tilbage et år efter, at fristadens beboere egenhændigt rev dem ned som reaktion på nedskydning af to betjente og en civil.

For uanset, hvor stor ros beboernes håndfaste indsats dengang fortjente, så kan kun de færreste have forventet, at det dermed skulle være slut med omsætningen på det største og mest veletablerede hashmarked i København.

Naturligvis giver de kriminelle kræfter ikke uden videre slip på en årsomsætning på mellem en halv og hel milliard sorte kroner, også selv om de ikke længere må bære masker.

Hvad der derimod burde overraske, er myndighedernes anstrengelser for at bekæmpe de illegale hashmarkeder. På mere end 30. år kører den i rutinemæssig tomgang.

Allerede i 2003 redegjorde daværende politidirektør Hanne Bech Hansen således i et notat for, at hvis man afskaffede hashhandlen på Christiania – en aktion, som ifølge politidirektøren dengang ville kræve næsten 1.500 politimænd i de indledende faser – så ville hashhandlen blot sprede sig til gademiljøet i København. Som en uheldig sideeffekt ville kunderne dermed ikke blot have adgang til hash, men også til hårdere stoffer, forudså politidirektøren.

Alligevel har myndighedernes recept hver gang været mere af det samme, selv om alle burde kunne indse, at så længe der er efterspørgsel efter hash, så længe vil der også være et marked, som kriminelle er villige til at forsyne uanset bandepakker og brummende politihelikoptere.

Naturligvis sælges der hash hver dag i Pusher Street, i Nørrebroparken og mange andre steder i København. Og hvis det medfører periodiske gadeskyderier og opgør mellem de kriminelle bander om kontrollen over det profitable marked, så må byens borgere åbenbart tage det med.

Banderne kæmper om hashmarkedet, og hvis vi legaliserer hash, har de ikke noget at kæmpe om, sagde Laura Lindahl fra Liberal Alliance midt i august. Samme tankegang ligger bag den ’københavnermodel’ med legaliserede kommunale salgssteder med danskproduceret hash, som tidligere justitsminister og nuværende overborgmester Frank Jensen (S) flere gange har foreslået.

Stop tomgangen og lyt til Laura og Frank.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan kun erklære mig fuldkommen enig. I forhold til andre stoffer, såsom alkohol og lovlige beroligende midler, er cannabis så godt som harmløst. At man forbinder det med hårde stoffer skyldes kun, at det sælges af de samme kriminelle.

Lise Lotte Rahbek

Blind høne finder også korn..

Legaliser hash.