Leder

Marcrons ordvalg får ham til lyde som Fritz og Poul fra Rytteriet

22. september 2017

Der findes vendinger i ethvert sprog, som er dybt afslørende.

Derfor gned mange franskmænd øjnene en ekstra gang, da præsident Emmanuel Macron henvendte sig til dem, der protesterer mod reformerne, og kaldte dem »dovne, kynikere og ekstremister«.

Faineant – her oversat til doven – er et ganske særligt ord, med en ganske særlig klang på fransk. Klangen er absolut elitær. ’Faineant’ kalder man som lærer eller forælder de elever, der ikke arbejder nok i skolen. Som bekendt er uddannelse vejen frem til eliten, især i Frankrig. Ellers kan man vel altid bare blive arbejder. Eller i vore dage arbejdsløs.

Glemt var, med et enkelt ord, Macrons udglattende vendinger om »hverken højre- eller venstreorienteret« – »hverken arbejdsgivere eller arbejdere«. Eller også lød disse formuleringer lidt som når Fritz og Poul fra Rytteriet sidder på bænken i lyserøde skjorter, blå pullovers og bidselsko og skåler i champagne.

Flere hundredtusinder franskmænd demonstrerede tirsdag mod Marcons planlagte arbejdsmarkedsreformer.Blandt franske kommentatorer er der stor uenighed om, hvorvidt demonstrationerne var en succes. På billedet er det demonstranter i Lille.

 

 
Læs også

Ifølge det økonomisk uafhængige tidsskrift Politis var det her decideret l'Ancien Regime, altså den særlige borgerlighed fra før Anden Verdenskrig, som stak sit ansigt frem. Folk, der mente, at det, marxister og bolsjevikker kaldte social uretfærdighed, i realiteten var biologisk betinget.

For Politis blev det hermed helt tydeligt, at en række udbrud fra Macron viser hans sande væsen. Det gælder bare om at drømme om at blive millionær, så skal man nok blive det, som Macron har sagt. Eller – som han også har formuleret det til en ung arbejder i T-shirt under valgkampen:

»Den bedste måde at få sig et jakkesæt på er ved at arbejde for det.«

Frankrig står fortsat i en situation med mange lavtlønnede og høj arbejdsløshed, for unge næsten 23 pct. Skønt Macrons parti, LRM, har absolut flertal i parlamentet og kan gennemføre reformer, skal præsidenten passe vældig meget på. For det var ikke kun de første demonstranter, som hørte, hvad den uerfarne præsident hånligt sagde – faineant stod der på næsten alle bannerne. Selv det borgerlige dagblad Le Figaro hørte den formynderiske tone og fandt grund til at tysse på præsidenten.

Efter arbejdsmarkedsreformerne venter en række andre reformer, som mange fagforeninger vil kæmpe imod. Den offentlige sektor går samlet på gaden den 10. oktober, og ikke mindst lover transportarbejderne strejker af den type, som lammer det franske samfund.

Så er et ord som faineant ikke bare malplaceret. Det er snarere en tændstik, som nærmer sig en krudttønde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bo Stefan Nielsen
  • Ejvind Larsen
  • Poul Anker Sørensen
Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen, Ejvind Larsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marie Antoinette "jamen, så giv dem da kage" der blev tolket som ansvarsløshed og naiv tankegang. Hvis man virkeslig skal studere racisme, så er racismens videnskabelige bagmand Arthur de Gobineau. Han var fransk og inspirationskilde for Hitler og alle verdens øvrige racister.

Maurice Blanchot, Louis-Ferdinand Céline, Georges Bataille bl.a. pg mange andre dyrkede forskellige ideer før Anden Verdenskrig.