Leder

Protesterne på Amager Fælled virkede

Onsdag morgen meldte Københavns stærkt pressede overborgmester Frank Jensen(S) ud, at han ikke længere ønsker at bygge boliger på den del af Amager Fælled, hvor det oprindeligt var planlagt. Det er en sejr for de protesterende. 

Onsdag morgen meldte Københavns stærkt pressede overborgmester Frank Jensen(S) ud, at han ikke længere ønsker at bygge boliger på den del af Amager Fælled, hvor det oprindeligt var planlagt. Det er en sejr for de protesterende. 

Finn Frandsen

21. september 2017

Det nytter at protestere. Onsdag morgen meldte Københavns stærkt pressede overborgmester Frank Jensen(S) ud, at han ikke længere ønsker at bygge boliger på den del af Amager Fælled, hvor det oprindeligt var planlagt.

Dagen før kom Venstre med samme udmelding, og dermed bør det stå klart, at den gamle strandeng ud for Sundby Station fortsat vil være et stykke natur, som ligger ganske tæt på centrum af København.

Der er stadig nogle ubekendte faktorer. Frank Jensen vil i stedet undersøge, om boligerne kan bygges vest for naturområdet, hvor der en gang var losseplads og derfor ikke er nævneværdig naturværdi. Men af samme grund kan det være vanskeligt, for ingen ved præcis, hvad der gemmer sig i undergrunden.

Men uanset hvordan slaget om Amager Fælled ender, så er udmeldingen en stor sejr for de mange københavnere, som har kæmpet imod byggeriet. Næsten 50.000 nåede at skrive under på en protest og næsten 7.000 borgere har meldt sig ind i Facebookgruppen Amager Fælleds Venner. Det er imponerende.

Ikke mindst fordi argumentet imod byggeriet er relativt elitært. Det handler om naturværdi. At det er vigtigt at bevare planten brændeskæm og de spidssnudede frøer. At det er unikt at have ægte natur midt i byen. Synspunktet om, at det er vigtigt at have et rum, som aldrig har været udnyttet, fordi alt andet bliver udnyttet maksimalt, har sågar været en del af debatten her i avisen.

Over for dette står den store socialdemokratiske nyttetanke om, at der skal bygges boliger til folket, og at disse boliger skal ligge tæt på metroen. Det er i virkeligheden et folkeligt argument, men folket var på naturens side. De grønne partier står allerede stærkt i København, og derfor er der en favorabel scene for en kamp som denne netop her. Ikke desto mindre er bevægelsen fra det røde mod det grønne bemærkelsesværdig.

Det er positivt, at planerne bliver ændret, for ser man bort fra, at gåafstanden til metroen bliver længere, er der kun gode argumenter for at flytte byggeriet.

Frank Jensen stod med en tabersag op til kommunalvalget, og derfor kan man se hans kovending som udtryk for opportunisme: Folket stod et andet sted end Frank.

Men man kan også se det som en sejr for den grønne dagsorden og for protesten som form. For som Frank Jensen sagde til DR: »Jeg har selvfølgelig også lyttet til den massive kritik.«

Informations dækning af striden om Amager Fælled:

Amager Fælled – et naturområde truet af løftebrud

Staten og Københavns Kommune har gentagne gange narret grønne foreninger om beskyttelsen af den værdifulde natur nær hovedstadens centrum. Det skriver David Rehling, som er en af dem, der er blevet narret

Byggeriet på Amager Fælled skal flyttes. Spørgsmålet er, hvor langt væk det skal flyttes

Frank Jensens beslutning om at flytte det udskældte byggeri på Amager Fælled modtages positivt blandt kolleger i Københavns Borgerrepræsentation. Men flere partier ønsker en bredere undersøgelse af mulige placeringer, end overborgmesteren lægger op til. Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner ønsker byggeriet flyttet helt væk fra fælleden

Slaget om fælleden

Amager Fælled er 5.000 år gammel vild natur få kilometer fra Rådhuspladsen. Det er også en tildækket losseplads, en gammel militærplads og et frirum, som hverken er by eller land. Et sted, hvor ting har fået lov til at ske. Men nu kommer planerne: Udbygning af Ørestaden, en campingplads og en havnetunnel. Det bliver et farvel til det sidste sted i storbyen, som vi har formået at lade være i fred

Striden om Amager Fælled kan give København grøn overborgmester

En 5.000 år gammel strandeng på Amager kan gå hen og blive et centralt emne ved efterårets kommunalvalg i København

Det dummeste sted at bygge på Amager Fælled

Overborgmester Frank Jensen forsøger at negligere den særlige naturværdi i det område, som skal bebygges på Amager Fælled. Men det ændrer ikke ved, at området er det naturmæssigt mest interessante, og at det vil være en fejl at bygge boliger netop der

En ny løsning på Amager Fælled

Et arkitektfirma har lavet et forslag til, hvordan man kan undgå at bebygge den gamle strandeng på Amager Fælled og stadig sikre penge til metrobyggeriet. Det gør det for at bidrage til den offentlige debat – og det burde arkitekter oftere gøre, mener firmaet

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Wolff
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • Holger Madsen
Jens Wolff, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Holger Madsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Nå ja, når selv det ellers nådesløst privatkapitalistiske parti venstre helt usædvanligt sætter naturbeskyttelse over naturkapitalisering, så kan frank ligeså godt kaste håndklædet i ringen.

Og hvorfor mon venstre gør det? For at score billige point på at sætte en kæp i hjulet for et socialdemokratisk projekt? Deres øvrige klima-og miljøpolitik tyder ihvertfald ikke på, at deres beslutning er taget af hensyn til miljø og naturbeskyttelse.

Men sådan kan en grim historie alligevel ende godt, hvis borgerne gør en aktiv indsts for at beskytte de fællesejede naturværdier. Nå ja, fællesejede - hvis ikke det lige var fordi, arealet er solgt. Men den forhindring kan åbenbart overvindes. Måske med en ekstra investering i oprensning af den tidligere losseplads - et under alle omstændigheder relevant projekt.

Bare mærkeligt, at dette salg i sin tid kunne foregå helt uden for offentlighedens opmærksomhed - eller blev daværende protester bare overhørt?

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Anne Eriksen, Ole Frank, Hans Aagaard, Bo Stefan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

jeg takker for, at valget kommer til november, ingen turde således bare,at TRUMLE løs - de blev alle bange for deres fremtidige virker... venstre må have indset, at de selv ville stå i de nedbarberede offentlige lokaler, med en fedtet madskål i hånden og bede kommunen om hjælp til, at klarer den næste måned... med alen lange jobparathedsforsøg for øje.. tak til jer der i Berlinske der forsvarede fælleden i forhold til Jarl Corduas hånlige klumme.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvis udbygningen af Metroen for 2 mia skal financieres af byggeri og ødelæggelse af det naturskønne område på Fælleden, ja så burde man have fundet en anden løsning! Inkl. det faktum at en letbane i Kbh havde stået færdig nu, dækket et større område, og kostet langt mindre. Metroen er da en rigtig god transportløsning, kunne EU eller vores regering ikke give tilskud til denne vigtige infrastruktur, der jo er i alles interesse..?

Randi Christiansen, Ejvind Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

"... men folket var på naturens side."

Den lille bisætning rummer et håb for fremtiden.

Jens Wolff, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det spørgsmål som står tilbage efter dette unødvendigt lange og kringlede forløb, er, om København ikke fortjener en overborgmester med lidt mindre beton i hovedet?

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Troels Brøgger, Flemming Berger, Ole Frank og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Der bliver bygget så massivt her på Amager, at øen er ved at dø. Alle pletter skal åbenbart plastres til i boliger. Trafikken vil allerede om et par år være ulidelig. At tro en metro løser problemerne er simpelthen naivt. Tænk - bare det at beholde et lille fristed med oprindelig natur, er blevet en fornærmelse.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Anne Eriksen og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Den hyppigste vindretning i København er mig bekendt SV og Amager Fælled ligger lige i nedfaldsområdet fra Avedøreværket og slaggerdepoterne bag Sjællansbroen, som har det med at støve ret meget i sommermånederne. Jeg har altid kriller i halsen, når har cyklet Amager rundt og anser derfor ikke Fælleden som det mest rekreative sted i byen, desværre. Men det kan selvfølgelig være det ændrer sig med tiden, når og hvis man finder andre løsninger på byens varmeforsyning og affaldshåndtering og så er det jo fedt hvis man stadig står med en autentisk strandeng.

Henrik Brøndum

Rigtig god artikel men med en faktuel fejl:

"Frank Jensen stod med en tabersag op til kommunalvalget, og derfor kan man se hans kovending som udtryk for opportunisme: Folket stod et andet sted end Frank."

Det må da være populisme, når man bøjer sig for folket? Det passer os småborgere udmærket, at der ikke bygges alt for hastigt i København, de nuværende grunde skulle helst ikke falde i værdi, det kunne jo ende med at enhver student kunne komme ind med firetoget og få en delelejlighed!

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Oppertunisme eller populisme, det er et fedt. Bare godt at beton-Frank endelig fik lyttebøfferne på!
Det bliver så spændende, om beslutningen holder efter kommunalvalget?