Leder

Regeringen og DF's nye energiaftale svigter igen klimaet

28. september 2017

Finansministeriet vandt igen. Tirsdag indgik regeringen en smal energiaftale med Dansk Folkeparti om den fremtidige støtte til sol- og vindenergi, som sikrer Finansministeriet budgetsikkerhed, men giver mindre sol og vind – og mindre sol og vind for pengene – end man kunne have opnået med den ordning, oppositionen, den vedvarende energibranche, Dansk Industri og grønne organisationer har talt for.

Vi »skriver energipolitisk danmarkshistorie,« sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), da han offentliggjorde aftalen. Den afsætter én milliard kroner til i 2018 og 2019 at gennemføre udbud for nye projekter med landvindmøller og solceller, hvor pengene går til et fast tillæg til producenterne for hver kilowatt-time grøn strøm, de leverer.

Altså et bestemt beløb, der lægges oven i selve elprisen over de kommende 20 år. Så ved Finansministeriet, hvad der skal budgetteres med.

Oppositionen, branchen og de grønne har i stedet for et fast tillæg til den grønne strøm talt for en fast pris, så tilskuddet justeres løbende, dvs. falder, hvis selve elprisen stiger og vice versa. Den model bruger nabolandene, ligesom man opererer med en fast pris, når selskaberne byder på hjemlige projekter med møller til havs.

En model med fast pris ville have givet producenterne vished for økonomien og dermed have skabt et grundlag for en stabil udbygning med vedvarende energi. Med udsigt til stigende elpris de kommende år ville det samtidig have muliggjort en faldende støtte, til gavn for statskassen.

Men regeringen har altså valgt at føje Finansministeriet og at prioritere markedsmekanismen ved at lade producenterne bære risikoen ved svingende elpriser – ifølge brancheorganisationen Vindmølleindustrien med den konsekvens, at producenterne nu må beregne sig en større risikopræmie, når de byder ind på ny sol og vind. Dvs. dyrere grøn strøm end nødvendigt.

Regeringens milliard til ny sol og landvind rækker til i alt 190 megawatt – ifølge Vindmølleindustrien blev der i perioden 2012-16 opstillet 215 megawatt landvind om året, så med den ene milliard vil der blive skruet mærkbart ned for udbygningen.

I sin tale til Ungdommens Folkemøde for nylig sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen:

»I er den sidste generation, som kan redde kloden fra et klimasammenbrud. Så I står med store muligheder, men også med et stort ansvar.«

Så sandt – og alene fordi Lars Løkkes egen generation af beslutningstagere svigter sit ansvar, igen og igen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sebastian Sylvester Rosenberg
  • Ejvind Larsen
  • Toke Andersen
  • Dorte Sørensen
  • Anna Dorthe Bertelsen
  • Eva Schwanenflügel
Sebastian Sylvester Rosenberg, Ejvind Larsen, Toke Andersen, Dorte Sørensen, Anna Dorthe Bertelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Man taler for, men handler imod. Hvor træt er det muligt at blive over tvetungede taler og rustne løfter?

Henrik holm hansen, Ebbe Wagner Smitt, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen, Peter Knap og Anna Dorthe Bertelsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hele den stupide regering vandt igen, igen - alt imens de laver det lille nummer med Ingers skærmbillede, så fokus bliver der hvor de vil have det! - her i vores lille andedam.

Erling Horst Petersen

Når de tilbageværende om føje år er drevet sammen på den jyske højderyg, mens resten af landet er oversvømmet, kan de sende en venlig tanke til finansministeriet, den egentlige magthaver i dette land.
De såkaldt folkevalgte er afsløret som de marionetter, de er.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar