Leder

Socialdemokratiet kan sagtens bekæmpe ulighed – hvis de vil

Socialdemokratiet er ikke modstandere af kapitalisme, men de vil gøre den til velfærdsstatens tjener. Hvis socialstaten skal finansieres, skal vi kunne sælge vores varer og servicer til udlandet, så vi kan ikke ignorere den globale konkurrence. Men det er ifølge partiets nye principprogram ikke konkurrencen, som bestemmer, hvordan vi indretter vores samfund

Louise Serup

16. september 2017

Socialdemokratiet mødes i denne weekend for at skrive under på de principper, de tror på. De har efter en lang samtale med partiets medlemmer lavet et principprogram, som skal vedtages på partikongressen i Aalborg.  

»Kapitalismen har ingen moral eller retfærdighedssans. Derfor må markedet aldrig diktere, hvordan vi indretter vores samfund,« står der i det udkast til programmet, som er blevet offentliggjort. 

Socialdemokratiet er ikke modstandere af kapitalisme, men de vil gøre den til velfærdsstatens tjener. Hvis socialstaten skal finansieres, skal vi kunne sælge vores varer og servicer til udlandet, så vi kan ikke ignorere den globale konkurrence. Men det er ifølge principprogrammet ikke konkurrencen, som bestemmer, hvordan vi indretter vores samfund. Som der også står:

»Fællesskabets rolle er at omfordele, sætte grænser og regulere, så markedet kommer til at virke for vores målsætninger og i stedet for imod dem. Ved at opkræve skatter og afgifter omfordeler vi store dele af værdier i vores samfund.«

Det kunne være paroler fra venstreorienterede protestpartier, men det er det regeringsbærende danske socialdemokrati, som bekender sig til disse beundringsværdige principper. 

Mette Frederiksen lovede i foråret, at Socialdemokratiet ville flytte hegnspæle, hvis de kom i regering igen: »Vi skal bekæmpe den sociale ulighed,« sagde hun på SF’s landsmøde i foråret

Ulighed handler ikke kun om penge. At skabe lige adgang til sundhed gennem kontrakter, som alle kan forstå, udligner ulighed, og folkeskolereformen, som flyttede skolearbejde fra hjemmene, hvor børnene har forskellige ressourcer, til skolen, hvor alle har samme hjælpemidler til rådighed, kan også skabe lighed. Men ulighed handler også om penge. 

Vi har vænnet os til vedtagne politiske sandheder om, at man på grund af den globale konkurrence og frygten for at miste arbejdspladser ikke længere kan omfordele penge gennem skatterne. Men hvis man vil bekæmpe ulighed, og hvis fællesskabet selv skal fordele ressourcerne, er det ikke svært at udligne ulighed. 

Det er sikkert ikke uden omkostninger, og det vil ikke ske uden protester. Men konsekvensen af de principper, som Socialdemokratiet i denne weekend signerer, er, at de vil gøre sig fri og gøre det rigtige. Og så skal de foreslå en skattereform, som tager penge fra den overklasse, som stikker af over hele verden, og udligne den ulighed, som vokser overalt i Vesten.

Det kræver bare, at man vil det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Espen Bøgh
  • Holger Madsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Ejvind Larsen
Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lykkeberg: "Det kunne være paroler fra venstreorienterede protestpartier, men det er det regeringsbærende danske socialdemokrati, som bekender sig til disse beundringsværdige principper."
Socialdemokraterne siger næsten altid det rigtige og fornuftige når kameraet eller mikrofonen er tændt. Men svigter uden undtagelse når der skal sættes handling bag de fine ord.

De forsvarer sig med idiotiske og falske påstande om at 'hente stemmer over midten' eller 'søge bredt samarbejde' og der er tilsyneladende rigelige idioter i befolkningen der falder for disse tåbeligheder, men effekten af denne ryggeløse og følgagtige taktik er at Socialdemokraterne konsekvent virker som et drivanker der trækker Danmark mod den primitive navlefikserede små-religiøse nationalistiske højre-sump.
Fuck hvor socialdemokraterne stinker !!

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Andersen, Sup Aya Laya, Mohamed B, Flemming Berger, Kim Strøh, Mogens Holme, Johnny Winther Ronnenberg, Torben Skov, Hans Larsen, Lars Bo Jensen, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Det danske velfærdssamfund er noget af det mest fantastiske som er opstået i menneskelighedens historie. Modellen skal ikke afvikles, men derimod eksporteres til resten af klodens befolkninger.

Mikael Fotopoulos, Runa Lystlund, Hans Jørn Storgaard Andersen, Mohamed B, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kernen i velfærdssamfundet, som det jo var i sin storhedstid, ikke den socialdemokratiske autoritære stat, som Nyrup gav os, var først og fremmest en magtbalance, der sikrede de mange lønmodtagere indflydelse ved ikke at være prisgivet arbejdsgiverne, men være sikret kompensation ved arbejdsløshed.

Anders Graae, Bjarne Andersen, Mohamed B, Anne Eriksen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Det er jo bare alle tiders, at Socialdemokratiet er kommet frem til den erkendelse, at markedet aldrig må diktere, hvordan vi indretter vores samfund, men ligefrem at sige kapitalismen ikke har moral eller retfærdighedssans, er trods alt en sandhed med kraftige modifikationer, når man tænker på, at det er i kraft af den frie markedsøkonomi og private ejendomsret, at Danmark samt andre vestlige demokratier har kunnet udvikle sig til rige nationer gennem de sidste 200 år.

Problemet er sgu ikke kapitalismen som katalysator for en fri markedsøkonomi, men derimod de stinkende rige superkapitalister på kloden, der er blottet for moral og retfærdighedssans, og som i dag gennem klodens store banker, finansimperier, konglomerater og karteller, fuldstændig har taget kontrollen over blandt andet Danmarks nationaløkonomi gennem opkøb af store industrifirmaer, kombineret med milliardbeløb placeret i danske statsobligationer og realkredit.

Både den politiske og den industrielle magtelite herhjemme ved udmærket godt, at Danmark i kraft af sit medlemskab af EU gennem de sidste 23 år efter tiltrædelsen af Maastricht-aftalen, samt den store drøm og vision om Europas Forenede Stater med Lissabon-traktaten i 2008, har åbnet op for en kæmpesluse af deregulering på samtlige finansielle områder, så den ene superkapitalistiske plattenslager efter den anden har kunnet lukrere på dansk økonomi og plyndre os alle sammen.

Hvem er skyld i dèn udvikling?

Ja, det er især Socialdemokratiet som det store arbejderparti gennem mere end 100 år, men også Folketingets øvrige EU-partier, der uden at debattere med befolkningen eller tage nogle relevante folkeafstemninger i henhold til grundlovens ånd, bare har afgivet suverænitet på et omfattende repræsentativt demokratisk grundlag til EU, så Folketinget og ministerierne i dag er omdannet til simple ekspeditionskontorer for en ikke-folkevalgt magtelite i EU-kommissionen med alle sine lobbyister og bureaukrater i baglandet.

I dag bliver otte ud af ti EU-direktiver implementeret direkte som love og regler i dansk lovgivning, uden forudgående debat og afstemning i folketingssalen. Ingen af EU-partierne har endnu protesteret kraftigt over den totale underminering af vores demokrati og folkestyre som det er, når man overlader den frie bevægelighed af kapital, arbejdskraft, varer og serviceydelser til en EU-kommission, der er fuldstændig i lommen på den internationale superkapitalistiske finansverden, som aldrig har lært begreber som etik og moral.

Så hvem er det lige, der indtil nu har givet det globale marked med alle sine hårdkogte superkapitalister en blanco check, så vi i dag blandt andet har fået en arbejdsmarkedspolitik, hvor titusinder af for eksempel polske arbejdere kan gå rundt i Danmark og knokle til 80,00 kroner i timen på det private arbejdsmarked, mens du ikke kan få en offentlig ansat til at røre en finger, medmindre de får 150,00 kroner eller mere i timeløn?

Joh, det er såmænd Socialdemokratiet og de andre EU-begejstrede partier, der lige siden indgåelsen af Maastricht-aftalen i 1993 og Lissabon-traktaten i 2008, har givet solgt den ærlige, hæderlige og anstændige kapitalisme ud ved nærmest totalt, at deregulere bankverdenen og finansverdenen, så vi i dag alle sammen reelt er styret af usynlige mørke kræfter, der på tværs af selvstændige nationers historisk-kulturelle islæt gennem århundrede, bare ønsker at oprette èt stort globalt marked uden grænser.

Kort sagt – hårdkogte superkapitalister der ønsker nationalstaterne opløst.

Vi får dog nok aldrig Socialdemokratiet eller andre EU-partier til at indrømme den ubestridelige kendsgerning, at dansk politik anno 2017 generelt er brød og skuespil for befolkningen al den stund, at rammerne for dansk nationaløkonomi på baggrund af indtjente skatter og afgifter, er forudbestemt hos EU-kommissionen i Bruxelles, og tilbage er så måske 40 milliarder på den årlige finanslov, som de folkevalgte politikere kan få lov til at slås om i fuld offentlighed.

Men det er under alle omstændigheder meget svært at forholde sig til, hvad der er ægte lighed og retfærdighed i den økonomiske omfordelingspolitik anno 2017, når man tænker på, at vi i dag sidder med 2,2 millioner borgere, herunder adskillige hundredtusinde i den erhvervsaktive alder, der alle har det til fælles, at de lever på statens nåde gennem det vanvittige begreb ved navn ”overførselsindkomster”, som blev skabt af SR-regeringen ved tiltrædelsen i 1993, så man bedre kunne dække over, hvem der har et reelt fuldtidsarbejde uden offentlige tilskud og hvem der ikke har.

Socialdemokratiet har for længst solgt deres sjæl til klodens superkapitalister.

Bortset fra, at du vender det fuldstændig på hovedet, Ole Brockdorff, har du ret i, at var afskaffelsen af den ubetingede kompensation, som dagpenge og bistandshjælp gav, der skabte velfærdssamfundets deroute, og at det skete med SRM-regeringen.
Fra 1986 havde arbejdsløse jo været berettigede til, efter 1½ års ledighed, at blive tilbudt en tidsbestemt ansættelse indenfor den enkeltes fagområde på overenskomstmæssige vilkår, for at garantere, at man ikke mistede sin dagpengeret og iøvrigt vedligeholdt sin faglighed.
Den ordning er nok, alt taget i betragtning, den mest retfærdige form, dagpengesystemet har haft.
Med reformen, der trådte i kraft januar 1994, ophørte arbejde med at være arbejde, men blev 'bekæftigelse', altså ikke længere underlagt den ubetingede respekt for arbejdet, der indebar en normal ansættelse, om den så var nok så kort. Selv ikke en borgerlig regering havde turdet turdet genindføre arbejdstvangen på den måde, som SRM-regeringen gjorde.

Lise Lotte Rahbek, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Sup Aya Laya, Torben K L Jensen, Kim Strøh, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Klassekampen!

Soldater skyder 34 flygtninge i DRCongo

Link: https://www.information.dk/telegram/2017/09/soldater-skyder-34-flygtning...

I Danmark høre man ofte om indvandre stramninger, men aldrig om sikkerhedspolitik, der er den reelle historie bag menneskeskabte klimaforandringer, der sender et stigende antal mennesker på flugt, danske politikere og journalister burde skamme sig over dette politiske spin og berette om de reelle udfordringer der er forbundet med forbrugerisme og de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på vores livsstil.

Sikkerhedspolitik er:

Fra link:
"East African agriculture and climate change: Burundi
Burundi is a small, landlocked country of which only 36 percent is arable. The malnutrition rate for children under five years is high; thirty-nine out of every 100 children weigh less than is normal for their age. Burundi’s population of 8 million is young and growing rapidly: Nearly 7 out 10 Burundians are under the age of 15, and the annual growth rate is 2.8 percent.
CCAFS

The CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS) seeks solutions to help the world’s poorest farmers become climate-resilient."

Publisher
International Food Policy Research Institute

Link: https://ccafs.cgiar.org/publications/east-african-agriculture-and-climat...

Christoffer Pedersen

Ja ja, Pampere er de uden undtagelse i FT.
En lille utrolig nem ting kunne de lave for at gøre samfuldt lidt mere retfærdigt: SKAT på fortjeneste af ejerboliger. Boligejerne er en stor gruppe der altid har fået lov at hæve gigantiske fortjenester skattefrit. Hvorfor ?
Fordi politikerne ikke TØR at røre ved det af frygt for at miste vælgere. (og mange af dem ville jo også selv blive ramt)
Det ville også øge ligheden hvis der blev lempet på de helt urimelige krav der stilles til boligkøbere i dag. Kravene har ingen forankring i sund fornuft, man skulle tro eneste formål er kun give de i forvejen velstående mulighed for at bo bedre, billiger OG løbe med en skattefri fortjeneste.
Ægte venstreorienterede partier ville kæmpe for at sætte en stopper for den slags.

Den økonomiske deregulering og boligmarkedet tilsammen er det, der har skabt den største ulighed - simpelthen ved at priserne sted i kraft af de favorable låneordninger. Boliger koster altid det, folk lige akkurat kan skrabe sammen med det yderste af neglene, så når det blev lettere at låne billigt ved en lav rente, måtte boligerne i sig selv jo stige.

Eva Schwanenflügel, Søren Kristensen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvad ville der ske hvis de rige skulle betale for at de fattige kunne gå gratis til tandlægen, andet end at de fattige ville få bedre livskvalitet? Det ville i hvert fald ikke rykke ved betalingsbalancen eller motivationen hos en ledig til at finde et job eller gøre det sværere for udenlandske virksomheder at slå sig ned i dk. osv. Der er masser af muligheder for at omfordele, det er vist mere viljen den er galt med, også hos socialdemokraterne.

Johnny Winther Ronnenberg, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar