Leder

Hvis man ikke vil stå til regnskab for sine miljøforværrende tiltag, så kan man jo bare droppe regnskabet

Økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) forklarer beslutningen om at droppe det grønne nationalregnskab  med økonomiske hensyn.

Økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) forklarer beslutningen om at droppe det grønne nationalregnskab  med økonomiske hensyn.

Rune Aarestrup Pedersen

8. september 2017

Regeringen hævder, at den er grøn, og Venstres naturordfører forsikrede så sent som i april, at det grønne nationalregnskab »er noget af det, vores regering rigtig gerne vil«. Men i al stilhed har regeringen nu fjernet finansieringen af samme grønne nationalregnskab i sit finanslovsforslag.

Det er hykleri.

Det grønne nationalregnskab belyser sammenhængen mellem økonomi og miljø og giver således politikerne og offentligheden indblik i de miljø- og klimamæssige omkostninger ved politiske tiltag. Prisen for drifte er 3,5 mio. kr. årligt. Det er forsvindende lidt i finanslovssammenhæng.

Men alligevel har økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) forklaret sig med økonomiske hensyn. »Generelt ønsker regeringen at være tilbageholdende med at spendere borgernes penge«, skrev han i en mail til Information.

Efter at regeringen har foreslået skattelettelser for 23 mia. kr., er det en meningsløs påstand, at 4,5 mio. kr. til det grønne nationalregnskab udgør et problem. Sandheden er snarere, at regeringen ønsker at kunne gennemføre miljøforværrende tiltag uden at skulle stå til regnskab for det. Hvilket kan være belejligt, hvis man har givet landbruget lov til at udlede mere kvælstof eller ønsker at nedsætte registreringsafgiften på biler.

Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, har forklaret i Deadline på DR2, at partierne jo bare kan stille folketingsspørgsmål om de miljømæssige konsekvenser af politiske tiltag og få svar fra ministerierne. Men før kom oplysningerne fra en uafhængig institution, nemlig Danmarks Statistik.

Nu er Folketinget overladt til de samme ministerier, som arbejder for at indfri regeringens målsætninger. Og som Finansministeriet netop har demonstreret med sine beregninger af en HK'ers gevinst ved de foreslåede skattelettelser, er ministerierne parat til at tilpasse tal og fakta, så de bedst muligt understøtter den førte politik.

Vi har set, hvordan regeringen gjorde det vanskeligere for oppositionen at kritisere forringelserne af overførselsindkomsterne ved at fjerne den årlige redegørelse for, hvor mange danskere der er faldet under fattigdomsgrænsen.

Og vi har set, hvordan den standsede Irakkommissionens arbejde og forsøgte at modsætte sig en skattekommission, der kunne tilvejebringe oplysninger, som kunne bruges imod fremtrædende medlemmer af regeringspartierne.

Viden er magt, og uvidenhed fører til afmagt. Det er regeringen klar over, og den er tilsyneladende parat til at holde Folketinget og offentligheden i uvidenhed for at styrke sin egen position.

I en tidligere version af denne leder fremgik det, at den årlige udgift til driften af det grønne nationalregnskab er 4,5 mio. kr. Udgiften er imidlertid 3,5 mio. kr., som det fremgår nu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anne Eriksen
 • Ib Christensen
 • Kirsten Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Kim Øverup
 • Carsten Svendsen
 • Torben K L Jensen
 • Jørgen Wassmann
 • Kurt Nielsen
 • Jesper Eskelund
 • Britta Hansen
 • Ejvind Larsen
 • Mads Berg
 • Holger Madsen
 • Dorte Sørensen
 • C Munk
 • Ervin Lazar
 • Peter Knap
 • Hans Larsen
 • Poul Anker Sørensen
 • Katrine Damm
Anne Eriksen, Ib Christensen, Kirsten Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Carsten Svendsen, Torben K L Jensen, Jørgen Wassmann, Kurt Nielsen, Jesper Eskelund, Britta Hansen, Ejvind Larsen, Mads Berg, Holger Madsen, Dorte Sørensen, C Munk, Ervin Lazar, Peter Knap, Hans Larsen, Poul Anker Sørensen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kunne ikke være mere enig. Og nej det giver slet ikke nogen mening at ville spare 4,5 millioner, når man tænker på de milliarder, som regeringen mener de/vi sagtens kan bruge på skattelettelser.
Mig bekendt har vi vist i øvrigt forpligtet os til via Cop 15 til at have et grønt nationalt regnskab.
Det er op af bakke med den her regering.

Carsten Wienholtz, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Ole Frank, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Mads Berg, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Bro, C Munk, Ervin Lazar, Poul Anker Sørensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Det er hykleri, ja,
Det er regeringen klar over, og den er tilsyneladende parat til at holde Folketinget og offentligheden i uvidenhed for at styrke sin egen position.
Som det har været tilfældet, både under Anders Fogh og Lars Løkke`s regeringer før denne regering !!

Hanne Ribens, Anne Eriksen, Ole Frank, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Kurt Nielsen, Mads Berg, Carsten Wienholtz, C Munk og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hvor er oppositionens miljøordførere henne?

Flemming Berger, Hanne Ribens, Anne Eriksen, C Munk, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er tale om systematisk korruption, fusk og bedrag. Men dansken stemmer jo på disse psykopater igen og igen; i sin skamløse enfold, tilsyneladende alene fokuseret på kagen mellem egne hænder.
Til historien hører dog den kendsgerning, at samtlige folketingets bærende partier, uden den mindste tøven eller overvejelse om det alment hensigtsmæssige, vil benytte sådanne metoder hvis det findes politisk eller økonomisk opportunt.
Vi ligger som vi redder!

Anne Eriksen, Ole Frank, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Gaderummet Regnbuen, Mads Berg, Hans Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Glimrende artikel, det undrer mig at grisepusher partiet venstre, kan få så mange stemmer,på trods af den perlerække af tåbeligheder,der er og bliver begået kontinuerligt.De påstår at de tager miljø problematikken alvorligt,men ikke et ord om de 1.5mill ton soya som grisepusherne importerer fra Sydamerika dyrket på arealer der før var regnskov. Herhjemme skal privatbilismen styrkes og kollektiv trafik bliver ned prioriteret, samtidig med at man påstår man har en grøn profil. Udenrigspolitisk er den tåbelige/forbryderiske invasion af Iraq, med Anders Fogh som support for Bush,det udløste en stilling Nato generalsekretær , hvor fjolset med den samme retorik om demokrati, lave det samme nummer i Libyen, hvor minimal staten blev indført, med anarki som resultat.Næstformanden for partiet nuværende finansminister Kristian Jensen,lavede sit politiske svendestykke som skatteminister fra 2004-2010.
(suk)

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Britta Hansen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Venstre ved du hvor du har!
Svindlere og humbugmagere allerede siden Albertis tid.
Og det fortsætter nok i det uendelige. Det ligger i partiets DNA.

Hanne Ribens, Anne Eriksen, C Munk, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Som jeg ser det,så er venstre og LA ude på at udslette menneskeheden så hurtigt som muligt,ved at
gøre nar af globale opvarmning,samt stigende ulighed

Helt i orden - Fortsæt bare med at udradere i de mange offentlige vildskud og husk at fyre personalet.
Giv pengene til de fattige. Men det forstår statselskerne på venstrefløjen vel ikke.

Eva Schwanenflügel

Denne regering burde kaldes ved rette navn; ej Trekløverregeringen, som om de hylder naturen, mangfoldigheden og fællesskabet. Men Tvetungeregeringen, som i virkeligheden hylder usandhed, fordækthed, kammerateri og griskhed.

Bjarne Andersen

Denne regering er den mest miljø venlige regering længe, den vil sørge for at det kun er meget få der har råd til forbrug, dermed mindre produktion.

Regeringen virker på samme præmisser som de kriminelle bander, deres politiske metoder bygger på et særdeles grundigt arbejde gennemført af et hold ihærdige lobbyfirmaer, med tilknytning af ultraliberale politiske aktivister. Følgende forklarer glimrende hvad der foregår i regeringens baglokaler:

"Ministre med villig hjælp fra embedsapparatet manipulerer og tilskærer tal, fakta og jura, hvis det er nødvendigt for at få politiske forslag til at glide lettere igennem i Folketinget. Ministerier er tænketanke, og økonomers og mange fagspecialisters beregninger er ofte ideologiske partsindlæg. Intet sted er det mere tydeligt, end når det kommer til samfundsøkonomien". https://www.information.dk/debat/2016/02/ministerier-taenketanke

Hvis du vil vide hvordan regeringen manipulerer, så se dokumentaren "Merchants of Doubt", som er en meget underholdende dokumentar om de korrupte klimabenægtere, der er samtidigt en historisk gennemgang af hvordan The Tobaco Industry betalte lobbyister for at forvrænge den offentlige debat angående om cigaretter medførte cancer, sjovt nok var det ofte de samme personer som var gennemgående benægtere.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Claus Schmidt anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Endnu eet af den siddende regerings tiltag, som ødelægger den den danske socialstat, er esben lundes planer om (iflg mediet gylle.dk på facebook) at sælge ud af statsejede naturområder. Det er en skandale, at en til enhver tid siddende regering kan sælge ud af fællesejet, hvorefter et EVT provenu forsvinder dybt i statskassen og den mest økonomisk underpriviligerede del af ejerkredsen, nemlig de danske borgere, ikke ser skyggen af noget provenu til gengæld for, at deres uerstattelige og uvurderlige del af fællesejet bliver solgt for en slik til de priviligerede få, som er i en position, hvor de kan privatprofitere på fællesejet.

Og regeringen afdækker deres ideologi med elastik i metermål, om at det gavner hele samfundet, når de få profiterer. Den profit har vi nu ventet længe på. Det er et faktum, at værdierne er samlet hos de få, den ene procent og co, mens den offentlige infrastruktur forarmes stadig mere og de mange bliver stadig fattigere.

Den ene procent og co stjæler med arme og ben lige for næsen af alle, og de slipper afsted med det. Selv den forrige regering, som man dog måtte forvente ville være i stand til at beskytte fællesejet mod privatprofitering, ja de solgte også ud.

Vi er nu i en situation, hvor selv de skarpeste socialistiske aktører (socialisme som i evnen til at være social, altså formå at tænke på helheden i stedet for på personlig profit i den hellige og almindelige konkurrencestat) med alle mulige beskidte, fordækte tricks bliver kørt over ifht den faktiske administration. Den lille svindler lars løkke fortsætter og opgraderer skattefifleren og krigsmageren anders foghs minimalstatsprojekt, og i afviklingen af den danske model erstattes den med en asocial, modbydelig indbyrdes konkurrence om og privatprofitering på fællesejet. De er marodører og vandaler, som i komplet asocial ubevidsthed smadrer, hvad det har taget menneskealdre at opbygge.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Det bør være modsat - alle ejere skal kunne aflevere deres grundstykke til staten mod erstatning jf grundloven. Derefter leje grunden af staten.
Det svarer til at restgælden overtages af staten, mens friværdien udbetales.
Dette kunne naturligvis gennemføres ved lov for alle, måske således at overdragelsen sker ved handel, dog senest efter 20-25 år.

Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det handler om at vi skal have gang i nogle laksefarme, så vi kan tjene penge til at købe velfærd for og der kan et miljøregnskab godt komme lidt på tværs. Så altså miljø eller velfærd?