Leder

Trumps lovende kovending

I valgkampen bannerførte Donald Trump sig selv med sloganet ’America First’. Han ville blandt andet sende illegale immigranter ud af USA - uanset deres beskæftigelse i det amerikanske samfund. Denne udmelding står han ikke lige så skråsikkert fast på i dag

I valgkampen bannerførte Donald Trump sig selv med sloganet ’America First’. Han ville blandt andet sende illegale immigranter ud af USA - uanset deres beskæftigelse i det amerikanske samfund. Denne udmelding står han ikke lige så skråsikkert fast på i dag

Evan Vucci

Debat
18. september 2017

Hovedbudskabet i Donald Trumps valgkampagne 2015-16 var følgende:

Nationens interesse kommer først. Alle, der ikke er amerikanske statsborgere, kommer i anden række, uagtet om det drejer sig om fremmede lande og deres statsborgere eller dokumentløse immigranter bosat i USA. Heraf mottoet ’America First’ og valgløftet om at hjemsende millioner af ’ulovlige’ indvandrere og bygge en mur langs grænsen til Mexico.

Den republikanske præsidentkandidat slog naturligvis også på andre ting, men ingen kan betvivle, at hans mest entusiastiske tilhængere fremfor alt var motiveret af Trumps indvandrerfjendtlige retorik.

Trump blev mødt af heppekor, når han på valgmøder lovede at deportere såkaldte Dreamers, hvilket vil sige dokumentløse immigranter, der blev bragt til USA som mindreårige og derfor ikke personligt er skyldige i deres situation. Disse immigrantbørn er vokset op i USA; mange opdagede først som voksne, at de ikke er statsborgere.

Trods det ville Trump og konservative republikanere sende dem tilbage til et fødeland, de næppe kan huske, og hvis sprog de måske ikke engang kender. Vi taler ikke om et par snese, et par hundrede eller nogle tusinde mennesker. Det drejer sig om over en million mennesker, der er fuldt integreret i det amerikanske samfund.

»De er amerikanere og mangler kun et bevis på det,« sagde delstaten Massachusetts demokratiske justitsminister, Maura Healy, fornylig.

Selv Donald Trump synes at tøve, da han efter valgkampen blev spurgt til disse Dreamers skæbne. Han omtalte dem som »fantastiske mennesker« og tilføjede, at tiden ville vise, hvad han ville gøre. Så i forrige uge sløjfede præsidenten et dekret udstedt af præsident Barack Obama i 2012, der havde givet disse immigrantbørn mulighed for at søge om midlertidig opholds- og arbejdstilladelse.

690.000 var blevet godkendt.

Kongressen fik seks måneder til at løse problemet gennem lovgivning. Beslutningen var ekstrem upopulær. Kritik haglede ned over Trump. Typisk trak han straks i land og lovede at kaste en redningskrans ud til de udsatte personer, hvis Kongressen ikke kan enes om lovgivning.

Så skete der noget interessant. Noget, der måske/måske ikke kan ændre den nationalistiske og højreradikale kurs, Trump har fulgt i sine første otte måneder i embedet. Han inviterede de to demokratiske ledere, senator Chuck Schumer og kongresmedlem Nancy Pelosi, til middag. Ugen forinden havde han, uden at orientere Republikanerne, truffet aftale med de to demokrater om at hæve gældsloftet i tre måneder.

Tv-stationerne roste Trump for hans udstrakte hånd.

Schumer og Pelosi mødte op til middagen med et tilbud om tværpartisk samarbejde om lovgivning, der vil lade Dreamers blive i USA. Som modydelse lovede Demokraterne at stemme ja til bevillinger til forstærket bevogtning af grænsen mod Mexico. Muren ville de ikke give penge til.

Til deres forbløffelse accepterede Trump uden videre at tage finansiering af muren op senere. Præsidentens rådgivere var chokerede; han havde fraspillet sig det bedste kort – muren – i første forhandlingsrunde frem for at vente til den sidste omgang.

Trumps mur var valgkampens totempæl. Mexicanerne skreg i forargelse, medierne gjorde grin af Trumps sinddsyge ide og ranchejere nær grænsen erklærede den for unødvendig. Han gav sig aldrig. Muren skulle ubetinget opføres – indtil middagen med Chuck and Nancy.

Nu har han nedprioriteret det synligste symbol på ’America First’ til fordel for en amnesti til en million dokumentløse immigranter. I et tweet gentog Trump, hvad ni ud af ti amerikanere spørger sig selv:

»Vil nogen virkelig smide gode, veluddannede og kultiverede unge mennesker med job ud af USA? Nogle af dem er soldater. Kan det passe?«

Konservative republikanere er i oprør. Steve Bannon himler op. Men Trump har bidt sig fast. Han er ikke en ideolog, men en charlatan. Når han ser en personlig fordel i at skifte kurs, gør han det.

Hans beslutning kan – hvis den holder – få positive konsekvenser for USA og for alle dem verden over, der kæmper mod et voksende had mod indvandrere. Trump har bekræftet, at man godt kan være amerikaner uden at have papir på det. En beslutning, nogle statsledere vil bifalde og andre ignorere, når USA’s præsident for første gang taler i FN i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

For Trump udløser ros den pavlovske refleks.

Anne Eriksen, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg tror måske desverre at han har fået rabies. Rabiat er han da ihvertfald.
Og nok ikke den kvikkeste køder i kennelen, hellere.
Hans vand- og madskåle, som står under skrivebordet i det berømte ovale cigarføringsværelse, er dog altid fyldt af friskt vand og de lækreste, førsteklasses varmrøgede griseører, med pommesfritter og sauce fra McDonalds, og en skål med Coca-Cola står der ofte også. Det er jo selveste alfa-puddelens livret vi taler om, en såkladt Pig Mock Menu, eller hvad det nu det er det hedder, det svineri.

"Dygtig puddel! Fin puddel!
Sid! Kom her! Nej!! Pis ikke på de dyre (og ulovlige) Havanacigarer!
Suk! Han har spist op Tillers brev til May..."
Ronald var bedre.

* Undskyld, Rex (Vof!) Tillerson...

Må jeg hellere anbefale en plade, før at Rex, Donald & co. stikker jer en;
Tea for the Tillerman af Cat Stevens (nu Yusuf Islam) (?) -
https://www.youtube.com/watch?v=MPr_WQm0-UY&list=PLDD9474F8AEC1E883

Der skal lyves, der skal svindles, der skal bedrages og spredes had mod alle lande som ikke er medlem af Nato eller er klarkør stater. Alle lande der ikke blindt følger USAs udenrigspolitiske direktiver. Rex Tillerson og fører-nationen USA skal bare holde sig væk fra Ukraine og Syrien så løses alle problemer. Det er ikke USAs opgave at blande sig hvorsomhelst i verden. Vi kan stadigvæk huske Irak hvor man fik Saddam Hussein til at afleverer alle masseødelæggelses våben våben han havde og efter han havde gjort det så sagde man han har nogle flere også ødelagde man hele landet og slog Saddam Hussein og hans familie ihjel. Lavede en invasion og installerede en amerikansk venlig ulovlig regering - man havde ikke FNs tilladelse til at gøre dette. Så det siger sig selv at Nordkorea selv gerne vil bestemme hvordan man indretter sig i Nordkorea og de er bange for en amerikansk bombe-kampagne, der sejlede amerikanske atom-bevæbnede krigskibe rundt om Korea i de sidste 10 år så det siger sig selv at de opruster for at gøre det vanskeligt for USA at angribe - så Rex Tillerson han har et let job og det består i at holde fingrene langt væk - jo mindre USA blander sig des hurtigere bliver problemerne løst.

Var der ikke også noget med, var det 600.000 døde irakiske børn, der vistnok var al oljen værdt, ifølge Albright, Bush, Blair og Fogh?

Han er en uopdragen tølper, en charletan og pralhals. Jo før han kommer ud des bedre.

Randi Christiansen

Det er da positivt, at trump kan skifte mening, når virkeligheden rammer ham

Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Trond, Trump hverken ryger eller drikker alkohol. Men han elsker efter sigende junkfood og is, (isen har du glemt til madskålen). Desuden opladere overalt til hans mobiltelefon, så han kan tweete fra hoften ved high noon - nåh nej, midt om natten :-)

Maj-Britt Kent Hansen

Fleksnes er genopstået ;-)