Leder

Tyskland er ikke længere Europas undtagelse

Den undtagelsestilstand, som har smadret de kontinentale socialdemokratier, brudt politiske tabuer, trukket Storbritannien ud af EU, gjort Donald Trump til præsident i USA og konflikten mellem liberal og illiberal position til en virkelig kamp i Vesten, er også nået til Tyskland.

Den undtagelsestilstand, som har smadret de kontinentale socialdemokratier, brudt politiske tabuer, trukket Storbritannien ud af EU, gjort Donald Trump til præsident i USA og konflikten mellem liberal og illiberal position til en virkelig kamp i Vesten, er også nået til Tyskland.

Wolfgang Kumm

Debat
26. september 2017

Tyskland skulle være den stabile undtagelse i Europa. Det sted, hvor den politiske midte stadig var stærk, og hvor højrepopulismens populistiske dæmoner endnu blev holdt ude. Vi troede, Tyskland med sin økonomiske succes, sin magt i Europa og det humanistiske overjeg etableret som arven efter Anden Verdenskrig var hævet over det politiske opbrud i Vesten.

Men det er Tyskland ikke efter forbundsdagsvalget søndag; landet er efter vestlige standarder nu blevet politisk normaliseret.

Eller mere præcist: Den undtagelsestilstand, som har smadret de kontinentale socialdemokratier, brudt politiske tabuer, trukket Storbritannien ud af EU, gjort Donald Trump til præsident i USA og konflikten mellem liberal og illiberal position til en virkelig kamp i Vesten, er også nået til Tyskland.

Midten er efter valget blevet meget mindre og det politiske højre meget stærkere. De to store folkepartier, Socialdemokraterne (SPD) og Kristendemokraterne (CDU-CSU) havde før valget næsten to tredjedele af stemmerne og kunne sammen regere fra et stabilt centrum. Efter valget har de to tilsammen kun lidt over halvdelen af stemmerne. Den stærke midte blev opløst som politisk centrum, og den højrefløj, der har været marginaliseret, blev en politisk magtfaktor.

Konstruktionen af alliancen mellem det borgerlige parti og socialdemokratiet har været Angela Merkels mesterværk. Det er lykkedes hende at ophæve selve den modsætning mellem højre og venstre, som gennem århundreder har været den definerende akse i europæisk politik, i en såkaldt stor koalition.

’Wir schaffen das’

Man kan sige, at Merkels store koalition var den tyske udgave af det, Francis Fukuyama kaldte historiens afslutning. Det var politik uden ideologisk konflikt. Nyliberalisme, økonomisk disciplin, internationalt samarbejde og respekt for verdens liberale principper uden noget legitimt alternativ. 

Hendes tre regeringer har excelleret i administrativ kompetence, pragmatisk effektivitet og høj legitimitet. En undersøgelse afslørede således for nylig, at 80 procent af de tyske vælgere betragtede sig selv som midtervælgere. Det er langt højere end i både Frankrig og Storbritannien og vidner om, at højre og venstre ikke længere automatisk definerer det politiske spektrum. Merkels legendariske begrundelse for den beundringsværdige åbning af grænserne under flygtningekrisen i 2015 står som manifest for hendes administrative centrum; »Wir schaffen das«, det klarer vi.

Merkel fortsætter som forbundskansler efter valget, og hendes partis store tilbagegang kan delvist forklares med, at hun fik et sensationelt valg sidste gang. Men tilbage efter valget står, at Merkels politiske mesterværk, den store midte, er blevet smadret. 

Selv om uligheden er steget markant i Tyskland under Merkel, og selv om de 40 pct., som tjener mindst, i dag tjener relativt mindre end for 20 år siden, er det ikke venstrefløjen, som har udfordret den borgerlige koalition med den stærke eksport, den hårde budgetdisciplin og nøjsomhedsdoktrinen over hele Europa. Det er derimod højrepopulismen, som er blevet oppositionen til den ansvarlige midte. 

Den politiske orden er undermineret

»Stamkunderne er forfærdede,« fortalte Sabine Rodrian, som har en kiosk i München, til Sueddeutsche Zeitung mandag: »Det er godt, at mine forældre, som levede gennem krigen, ikke skal opleve det her,« tilføjede hun om Alternative für Deutschlands (AfD) succes.

Det nationale overjeg, som er arven fra Anden Verdenskrig, er ikke længere så stærkt, at højrepopulismen kan holdes ude. Fortidens spøgelser kan ikke holde samtidens dæmoner nede længere, og den moralske konsensus om, at højreradikalismen var det absolut forkerte, er brudt. 

Valget udfordrer også et andet stærkt centrum i Tyskland, nemlig genforeningen af Øst og Vest. I det gamle Østtyskland fik AfD mere end hver femte stemme, og venstrefløjspartiet die Linke, som vil have tættere bånd til Rusland og Tyskland ud af NATO, blev større end socialdemokratiet, SPD. Forklaringer på det politiske opbrud er mange, men ingen er tilstrækkelige i sig selv: indvandring, politisk korrekthed, forskel på land og by og social og økonomisk ulighed. 

De protesterende vil ikke længere underkaste sig de regerende, den politiske orden er blevet undermineret, og den tyske kansler skal nu forholde sig til alle de ovenstående problemer for at genvinde opbakning til at lede Europas største land politisk. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørn Storgaard Andersen

Glimrende leder uden alt for mange fordømmelser.
De brede koalitionens dage er ved at være slut, og tyskerne er på vej til normale parlamentariske tilstande.

To yderpartier med ca. 20% er intet problem. I DK udgør den jo 30%.

Angela Merkel vil måske komme med en nyhed, en mindretalsregering!!
Ser man bort fra AfD, så får hun ikke et flertal imod sig ....

Randi Christiansen

Mon ikke det primært er working poor, som har stemt på afd ...

Nille Torsen, Torben Skov og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Politisk normaliseret = politisk radikaliseret!?

Henriette Bøhne

Hans Jørn Storgaard Andersen,

Ja, Men hvem siger Merkel skal lede den mindretalsregering? Du kunne også lytte til den unge SPD'er i linket nedenunder, som allerede i 2016 ønskede sig en SPD ledet koalition med Linke, Grünen og FPD :-)

http://www.sueddeutsche.de/news/politik/regierung-spd-linke-liebaeugeln-...

Iøvrigt opfatter die Linke NATO som en anakronisme, et levn fra den kolde krig og mener derfor, at NATO bør afskaffes og erstattes af et fælleseuropæisk sikkerhedssystem, som også Tusland deltager i. Sådan bare for at nuancere.

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man har ikke godt i sinde, når det, man kan skrive om det socialdemokratiske parti Die Linke, er, at de vil have tættere bånd til Rusland og vil ud af NATO. Det er ikke den mest udtalte politiske impuls, kan man sige.

"Vi troede, Tyskland .... var hævet over det politiske opbrud i Vesten."

Hvis man virkelig troede dette, har man ikke fulgt særligt godt med i, hvad der er sket i Tyskland de seneste 10-20 år, især efter at eks-DDR-borgerne fandt ud af, at Kohls "guld og grønne skove" var henholdsvis smeltet om og fældet.

Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Christel Gruner-Olesen, Torben Skov, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Steffen,
jeg går ud fra, at det var en "forskrivelse", når du beskriver Die Linke som socialdemokratisk. ;-)

Hans Jørn Storgaard Andersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Wolf Biermann kalder Die Linke for SED- folk, ifølge et interview i Die Zeit.

Henriette Bøhne

Det tror jeg gerne, de vil have sig frabedt :-)

Skidt pyt - Erik Jensen, Politikens Tysklandskorrespondent kalder Sahra Wagenknecht for "spidskandidat", som om hun ikke var valgt endnu. Hun har siddet Bundestag i ganske mange år og de sidste år været fører af hele den tyske opposition.

Søren Jacobsen

Arhhh. Hold nu op med at gentage alt det vrøvl. Alle ved udmærket, hvad der er galt. Det er blevet endevendt masser af gange. Men ingen skifter kurs. Alle etablerede politiske kræfter fortsætter deres kurs uden at rokke sig det mindste - Så det må jo gå som det går. Det må jo være det folk vil siden det store flertal forholder sig tavse og lader det ske.

Intet nyt under solen. Kun historiske gentagelser.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvad er det for et "tysk humanistisk overjeg" der tillader at 25% af befolkningen henslæber et liv i fattigdom, som tillader at det tidligere øst aldrig kom med på vognen og at tyskland tilsyneladende kopierer såvel USA som andre lande, ved at fastholde et system som fører til at desperate borgere stemmer på desperate politikere

Flemming Berger, Nille Torsen, Randi Christiansen, Torben Skov, Per Torbensen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

... Forklaringer på det politiske opbrud er mange, men ingen er tilstrækkelige i sig selv ...

Læste forleden, hvorfor en østtysker ville stemme AfD: I dag kunne en kvinde i ikke gå i fred på gaden. Det ville aldrig være sket i DDR-tiden.

Interessant er det, at Die Linke fortsætter nedgangen i Øst, men nu er over fem procent i hele Vesttyskland:
https://www.neues-deutschland.de/artikel/1064929.krasser-shit.html

Hans Jørn Storgaard Andersen

Henriette Bøhne anbefalede et alternativ til Merkel.
Men SPDs spidskandidat kan jo ikke bruges, han har forpasset din chance.

Desuden kan SPD ikke være i stue med FDP og slet ikke Die Linke!
Jo, Brandt kunne måske have gjort det :-)

I Hamburg bliver det lidt svært at komme uden om Die Linke:
http://www.mopo.de/hamburg/politik/ergebnisse-so-hat-hamburg-gewaehlt-28...

jens peter hansen

Hamburg har haft valg i 2015. Hvad der stemmes om til Forbundsdagen har da vist ikke noget med byens styrelse at gøre. Oder ??

Det er altså utroligt! I årtier lå CSU under Franz Joseph Strauss på grænsen til det nazistiske, men det er, som Moritz Schramm skev i går, stemmer, man har skilt sig af med, også i Bayern, hvor Murens fald har dæmpet radikalismen meget.

Henriette Bøhne

Steen Sohn

die Linke har faktisk efter omstændighederne haft et godt valg - har fået godt og vel 1/2 million flere stemmer end ved sidste valg.
I Østberlin, hvor jeg plejer at feriere, løb de med 29,2 % af stemmerne og Gysi, som er valgt på et såkaldt direktmabdat i Treptow Köpenick fik flest førstestemmer af alle direktmandateri HELE Berlin.
Det er faktisk ikke et skidt resultat.

@ jens peter hansen
Nej, men det er med til at understrege, at det, der af mange opfattes som et rent øst-parti, vedbliver med at tiltrække stadig flere stemmer i vest.

Henriette Bøhne

Fantastisk kommentar fra Elmar Theveßen, ZDF til valgresultatet:

https://m.youtube.com/watch?v=2zLEkaMKRE4

Henriette Bøhne

Hans Jørn Storgaard Andersen,
Nu må du ikke blive fornærmet - men de eneste, som ikke kan være i stue sammen med alle mulige, er de gamle Ronkedorer, særligt i SPD, som fortsat lever i fortiden og koldkrigen og aldrig har fattet, at muren er faldet og verden har ændret sig.
De - og min generation, iøvrigt - er vokset op i et Tyskland, hvor det om ikke var forbudt at være politisk aktiv til venstre for SPD, men så dog forbundet med repressalier (Radikalenerlass, Berufsverbot).
Den reservation har den unge generation ikke, de lever i nutiden. Og nu er det jo ikke mig, som foreslår en SPD-ledet mindretalsregering, men en af de unge valgte socialdemokrater. Jeg ved godt, at de gamle Ronkedorer er fornægtende overfor, at der rent faktisk i SPD er unge kræfter på partiets venstrefløj, som snarere hæfter sig ved de ligheder og fællestræk, de deler med die Linke, snarere end forskellighederne, men de eksisterer altså.
En af de SPD'ere, jeg har gået og holdt øje med siden 2013 er Cansel Kiziltepe, som er blevet kaldt ¨Hofnungsträger" i forbindelse med partiets fremtid.
Her er et link til en god artikel om hende fra valgkampen i 2013:
http://www.berliner-zeitung.de/berlin/spd-kandidatin-in-friedrichshain-k...

Og hvis du nu alligevel ikke gider læse artiklen om kvinden, som bestemt er et bekendtskab værd, så citerer jeg lige fra den:
"Sie ahnt, dass Steinbrücks Zeit wohl abgelaufen ist, und dass ihre Zeit noch kommt.
Vieles von dem, was Cansel Kiziltepe fordert – höhere Löhne, höhere Renten, die Abschaffung der Schuldenbremse – könnte auch aus dem Programm der Linkspartei stammen. Wie viele Sozialdemokraten ihres Alters hat sie keine Berührungsängste. Schon bei ihrem ersten Auftritt als Kandidatin hat sie gesagt, dass sie sich Rot-Rot-Grün vorstellen kann."
– Quelle: http://www.berliner-zeitung.de/4466126 ©2017

Henriette Bøhne har fat i noget. Desværre har SPD ikke forstået sin opgave. De har haft flertal sammen med Die Linke og De Grønne og kunne dermed have indledt en modernisering af Tyskland. Nu kommer der mere af det samme ”vi famler og merkler os frem”.

Henriette Bøhne

Stig Bøg,
Ja, og måske netop fordi vælgerne har oplevet, at de netop allerede har givet en venstrefløj mandat, som bare ikke gad bruge det på den efterspurgte fornyelse, er det vel ikke underligt, at de ikke gider blive ved? En stemme på SPD er en stemme på Merkel og mere af det samme? Det er ikke godt nok.
Det knækkede Schulz som kanzlerkandidat, at han sprang ud og med store armbevægelser lovede forandring og social retfærdighed, samtidig med at han sad i Bundestag og stemte for sort politik. Det gjorde ham så utroværdig, at vælgerne denne gang betakkede sig.

Henriette Bøhne

- han sad MED FLERTAL i Bundestag, skulle der stå..