Læsetid 3 min.

Catalonsk løsrivelse er livsfarlig. Husk den skræmmende fortid

LEDER
EU fastholder, at der er tale om et indre spansk anliggende, som må løses efter spansk lov. Det er en støtte til regeringen i Madrid. Det står klart, at et Catalonien, der forlader Spanien, også vil være et Catalonien, der forlader EU
Hollandse Hoogte
12. oktober 2017

Har den catalonske regionalregering erklæret sig uafhængig af Spanien? Eller har den ikke? Det spørgsmål forlangte den konservative spanske premierminister, Mariano Rajoy, onsdag besvaret utvetydigt af regionens premierminister, den borgerlige Carles Puigdemont.

Puigdemont talte i tirsdags i det catalonske parlament i over en time om uafhængighed. Det gjorde Puigdemont, efter hans regering den 1. oktober i år gennemførte en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Denne afstemning var erklæret ulovlig af Spaniens regering og domstole og foregik uden gængse sikkerhedsregler for valghandlinger. Der deltog efter catalonske regeringsoplysninger 43 procent af de stemmeberettigede, og af dem stemte 90 procent for løsrivelse.

Forinden havde Puigdemonts regering stillet i udsigt, at den efter et ja-flertal ville erklære uafhængighed inden for 48 timer – uanset valgdeltagelsen.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Anbefalinger

  • Brugerbillede for David Zennaro
    David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for John Christensen
John Christensen

Fremtiden virker helt ærligt mere skræmmende - end fortiden!
Spræng EU i stumper og stykker, og lad folkene selv bestemme deres vej - i en fredelig og bæredygtig retning.

Hvorfor sræmme med fortiden?

Ønsker vi forandring, så lad forandringen ske!
EU er ikke folkenes projekt - og har aldrig været det.

Brugerbillede for Anders Sigsgaard Skov
Anders Sigsgaard Skov

Tænk sig at vide folkenes projekt. Kan 42 % afgøre et folks projekt? Kan 52? Kan John eller Anders? Kan folkestemningen?

Kasper Olesen, Morten Pedersen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for David Zennaro

Jeg ser de opløsningstendenser som et udslag af højredrejningen. Hvis vi vil have et fællesskab og et samfund, er vi nødt til at afvise denne slags ideer. De eneste, som profiterer af den nedbrydelse af samfundet, er de rige.

Brugerbillede for Gert Hansen

Enig, hvorfor hænge i fortiden. Problemet er, at der i Catalonien er tale om en nationalisme, som er selvhævdende. De problmer som verden står overfor løses ikke gennem flere national-stater, men gennem samarbejde. Her kunne de catalanske politikere jo blot samarbejde med de mange gode kræfter, der også er i Spanien. I stedet for reduceret alt til spøgelser om Franco og diktatur mv. Men ingen er undertrykte i Catalonien. Hvorfor mon det er så populært et feriested og Vestbredden ikke er?