Leder

Filmhistorien er fuld af systemisk svineri. Nu er det tid til at få renset ud

Harvey Weinstein og hans hustru Georgina Chapman fotograferet i Cannes i 2015. 

Harvey Weinstein og hans hustru Georgina Chapman fotograferet i Cannes i 2015. 

Mustafa Yalcin

Debat
16. oktober 2017

I lørdags meddelte det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bedst kendt som Oscarakademiet, at man havde valgt at ekskludere et af sit mest prominente medlemmer, filmproducenten Harvey Weinstein.

Det var den foreløbige kulmination på en skandale, der begyndte at rulle en uge forinden med en stort opsat artikel i The New York Times, hvor Weinstein af flere kvinder i filmbranchen blev anklaget for seksuelle overgreb og chikane. Det er anklager, som siden er blevet udvidet til også at omfatte voldtægt, og som involverer mere end 30 kvinder, de fleste af dem berømte skuespillere.

Det sker stort set aldrig, at Oscarakademiet smider nogen ud – voldtægtsanklagede Bill Cosby og Mel Gibson, der mere end én gang har udtrykt sig racistisk, homofobisk og antisimetisk, er f.eks. stadig medlemmer – og det siger noget om, hvor voldsom en affære det er, og hvor alvorligt amerikanerne tager den.

Ekskluderingen af Weinstein sender ikke blot et stærkt signal til filmbranchen i USA og resten af verden, men også til alle andre industrier og miljøer, hvor mænd ikke respekterer kvinder. Gennem de seneste år har flere og flere kvinder offentliggjort triste og uhyggelige historier om, hvor dårligt de er blevet og stadig bliver behandlet.

Harvey Weinstein var så magtfuld en skikkelse og hans ofre så kendte, at sagen i dén grad har fanget offentlighedens interesse. Desuden kommer afsløringerne lige i hælene på andre store mediepersonligheders fald – Fox-chef Roger Ailes, tv-vært Bill O’Reilley og komiker Bill Cosby.

Det har skabt et momentum, som bliver brugt til det gode. Der er utvivlsomt stadig mange kvinder, som ikke tør træde frem og fortælle om de overgreb, de har været udsat for af mænd, indflydelsesrige eller ej. Men bolden er begyndte at rulle, og den lader sig tilsyneladende ikke lige stoppe. Et opgør af de større synes at være undervejs.

Det er svært at forestille sig, at Weinstein er den eneste Hollywood-studieboss, som har brugt sin position til at udnytte kvinder – filmhistorien er fuld af den slags systemisk svineri.

Men hvis der er retfærdighed til, vil hans fald føre til en større selvransagelse og renselsesproces, ikke kun blandt Hollywoods magtmænd, men overalt, hvor det er nødvendigt, og så vil den allestedsnærværende sexistiske kultur endelig kollapse. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det har oprigtigt chokeret mig at opdage, at folk rent faktisk misbruger deres magtposition til at få sex. Det kan jeg slet ikke forstå, det kan jo ikke være en fornøjelse for nogen af parterne.

Christian Lucas

Men def holder igen. Bl. a. Gwyneth Paltrow har ikke fortalt om sammenhængen mellem hende, Harvey, Oscar og Shakespeare In Love.

Eva Schwanenflügel og Dennis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

I min tid på Zentropa har jeg da også hørt Peter og Lars sige vildt klamme og stædende ting om kvinder og andet. Nogen gange til personenes ansigt, andre gange ved at blice udstillet til "mogenmøderne" fredag i Plejehjemmet.

Eva Schwanenflügel

Håbet er en let, men nærende kost, Christian Monggaard.
Men sexisme er så dybt begravet, at det vil kræve jordskælv at komme dette ulækre og nedgørende fænomen tillivs.

Det her handler for mig at se ikke om sexisme og derimod om magtmisbrug. Skuespillere i situationen er klar over, at det er en ulige kamp.
The Two Coreys talte om at blive misbrugt sexuelt som teenagere/børn i filmbranchen men blev bare afskrevet som medieliderlige hasbeens.

Randi Christiansen

Når kvinder præsenterer sig selv som delikate fristerinder - hvilket jo er name of the game i bollywood - så kan nogen mænd ikke styre sig. Er det et forsvar for burka og niqab? Ja, man skulle næsten tro, at en sådan klædedragt er nødvendig for at minimere den åbenbart allestedsnærværende risiko for mandlige overgreb på det fysisk svage køn. Og at indvilge i at sælge sex for karrieremuligheder er bare klamt.

Eva Schwanenflügel

Randi, det er ikke alene kvinder der er udsat for magtmisbrug/sexisme. Det går også ud over børn og unge. Og det er en kultur der definerer sig selv; enten er du in eller også er du out.
Det kan ikke være kvinders "delikate fristerinder"- roller der afgør om der er sexisme. Det er en kultur, der aldrig har forandret sig, selvom alle har så travlt med at ytre sig om frigørelse fra ditten og datten.
Prøv at læse Gert Brantenbergs "Egalias Døtre", hvor hele samfundet er vendt på hovedet, og kvinderne styrer ligeså dårligt som mændene.

Christian Lucas

Harvey og andre i Hollywood er dog langt slemmere end noget jeg nogensinde har hørt om i DK. Sexisme, ja. Decideret fysisk "harassment", nej.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Steven Seagal har nok haft sin advokat på telefonen en del på det sidste...

Frede Jørgensen

Det er ren og skær manipulering- og magtmisbrug - og det er usselt.
Og det ændrer sig aldrig.

Johnny Winther Ronnenberg

Christian Lucas
"Steven Seagal har nok haft sin advokat på telefonen en del på det sidste..."

Had har Steven Seagal med historien at gøre ????