Leder

Forsvarets håndtering af skandalen om de nordkoreanske tvangsarbejdere er i sig selv en skandale

Debat
9. oktober 2017

Det kunne lyde som fiktion: Nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge Forsvarets nye inspektionsfartøj, og en del af deres løn er gået til at finansiere de nordkoreanske atomvåben, som regimet nu truer omverdenen med.

Ikke desto mindre er det formentlig, hvad der er sket.

Forsvaret fik bygget sit skib på værftet Karstensens i Skagen. Før i tiden ville hele byggeriet være foregået i Danmark. Det ville ske efter danske regler, og bygherren ville kende værftet og dets arbejdsgange.

Sådan er det ikke længere. I den globaliserede økonomi bliver store byggerier udført ude i verden, hvor lønningerne er lave. Det gør det vanskeligere at kontrollere, om byggerierne lever op til de standarder for menneskerettigheder og arbejdsforhold, der kræves af lande som Danmark. Derfor har man i internationale fora aftalt nogle spilleregler. Problemet er bare, at spillereglerne ikke altid bliver overholdt.

I sagen om det danske inspektionsfartøj udliciterede Karstensens Skibsværft byggeriet af skroget til det polske værft Crist Shipyard, som igennem et vikarbureau skaffede arbejdskraft fra et firma, der er kontrolleret af det nordkoreanske styre – og som ifølge FN sender arbejdere ud i verden for at skaffe finansiering til diktaturstatens atomprogram.

Forskning viser, at nordkoreanere, der sendes til udlandet for at arbejde, lever under så ringe forhold, at de må betegnes som tvangsarbejdere.

Alllerede for et år siden blev Forsvaret kontaktet af en journalist fra fagbladet Ingeniøren. Journalisten havde læst en artikel fra Norge om, at norske skibe var blevet bygget af nordkoreanere hos Crist Shipyard. Også et dansk skib var omtalt, og det skib viste sig at være det danske inspektionsfartøj.

Men Forsvaret lukkede ned for historien. Deres forklaring lød: At de selv havde haft inspektører dernede, som ikke havde bemærket nogen nordkoreanere. At Karstensens Skibsværfts inspektører i Polen heller ikke mente, nordkoreanere havde været med til at bygge skibet. Og at det polske skibsværft afviste påstanden.

Forsvaret vil ikke undersøge sagen nærmere

Information har siden pillet de argumenter fra hinanden. Forsvarets egne inspektioner var anmeldt i forvejen. Karstensens Skibsværfts polske inspektør har erkendt, at han ikke kan afvise, at nordkoreanere kan have været med til at bygge skibet. Og afvisningen fra det polske skibsværft er heller ikke meget værd. Alt andet end en afvisning ville være en erkendelse af et sanktionsbrud, eftersom internationale sanktioner mod Nordkorea forbyder nordkoreanske arbejdere på andre landes krigsskibe.

Det er dybt belastende for Forsvaret, at de ikke selv undersøgte sagen nærmere. Journalister skulle gøre arbejdet for dem.

Både en kontrakt og en faktura peger nu på, at nordkoreanere arbejdede på det danske skib. Og det bliver bekræftet af flere polske værftsarbejdere.

At det kunne gå så galt skyldes blandt andet Forsvarets lemfældige omgang med sit ansvar for at overholde spillereglerne på området. Forsvaret burde ifølge internationale retningslinjer have sikret sig, at Karstensens Skibsværft overholdt menneskerettighederne, men det skete ikke, påpegede eksperter i lørdagens Information.

Efter afsløringen fastholder Forsvaret, at de ikke antager, nordkoreanere har deltaget i at bygge det danske skib, og de vil heller ikke undersøge sagen nærmere.

Skandaløs håndtering

Forsvaret ignorerer den klare dokumentation og holder fast i argumenter, som dårligt nok kan kaldes argumenter længere. Det er resultatet af en kultur, hvor ledende medarbejdere hele vejen op til ministeren for alt i verden vil undgå at erkende fejl.

Samme nulfejlskultur er årsagen til, at Forsvaret ikke vil indlede sin egen undersøgelse af, hvad der er foregået. Ved at afholde sig fra at skaffe mere viden om sagen beskytter de sig selv.

Det minder om den nylige sag om såkaldte trofæbilleder.

Som Information afdækkede, pålagde Forsvaret de danske soldater i Irak, at de skulle afvise at se billeder af døde eller tilfangetagne IS-krigere, som irakiske soldater ville vise dem.

Forsvaret forklarede, at ordren var en fejlagtig formulering. Men en nærliggende forklaring på ordren er et ønske om at holde danske soldater i uvidenhed om overgreb, som kunne skabe dårlig omtale, og som den danske styrke ville skulle påtale over for sine irakiske samarbejdspartnere.

Intet tyder på, at historien om det danske krigsskib og de nordkoreanske tvangsarbejdere er den fiktion, som Forsvaret gerne vil gøre den til. Det, der er sket, er en skandale, og Forsvarets håndtering af skandalen er i sig selv skandaløs.

Serie

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja, forsvarsministeren er jo venstremand og tidligere taget i at lyve for folketinget.
Og Venstre ved man jo hvor man har.
Er der nogen der kan være forbavset over økonomisk gevinst går foran morale og international solidaritet for denne regering.
Man fordømmer Nordkoreas fremfærd og financierer samme ved omgåelse af sanktioner!
Godt gået af den lille svindlers regering.

Olav Bo Hessellund, Benjamin Bjerre og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar