Leder

De unge ved godt, at livet er farligt, dødsens farligt. De voksne har fortrængt det

Når de unge læser, læser de ikke om en lykkelig og ubekymret ungdomsverden. Nej, de læser John Green, der fortæller historier om OCD, angst, ensomhedens afgrund og cancer.

Når de unge læser, læser de ikke om en lykkelig og ubekymret ungdomsverden. Nej, de læser John Green, der fortæller historier om OCD, angst, ensomhedens afgrund og cancer.

Finn Frandsen

13. oktober 2017

Den amerikanske forfatter John Green har givet ungdommen en ny litteratur. Hans bøger er globale bestsellere, hans romaner En flænge i himlen og Paper Towns er blevet til store film, og han har mere end nogen anden præget den genre, som amerikanerne kalder Young Adult Fiction, og som har været de seneste års sensation på det amerikanske bogmarked.

De generationer, som blev store børn med Harry Potter, er blevet unge med John Green.

»Han tør tage fat i de problemer og emner, som mange måske er bange for. Og som mange voksne tror, at teenagere ikke kan rumme,« fortalte Gertrud Vangsø Buchhave i Information torsdag i forbindelse med udgivelsen af John Greens nye roman, Skildpadder hele vejen ned.

»Men vi ved jo godt, at mennesker dør. Vi ved godt, at vores forældre kan blive syge og dø. Eller at vi selv kan få en depression og den slags. Jeg tror, det er vigtigt, at vi også får lov til at læse om den slags uden omsvøb. Vi er jo nødt til at forberede os på, at de svære ting også kommer til at ramme os en dag.«

John Green skriver ikke til de unge, som om de lever i en endnu uskyldig verden af forelskelser, venskabsdramaer, sladder på sociale medier og uendelige overvejelser over deres udseende. Han fortæller historier om OCD, angst, ensomhedens afgrund, fremmedgørelse og cancer. De tunge, triste temaer, vi forbinder med ’voksenlitteratur’, er foldet helt ud i John Greens bøger.

John Green skriver om kærlighed i den digitale tidsalder – og i et sprog som de unge kan kende sig selv i.
Læs også

»Det er, som om han kender os. Altså virkelig. Man kan slet ikke mærke, at han er voksen,« forklarede Buchhave.

Det betyder: Han har ikke de voksnes tvangsforestilling om den ubekymrede, lykkelige ungdom. Han skriver på erkendelsen af, at ungdommen er den udsatte og intense periode i tilværelsen, hvor man forsvarsløs får verdens tragik, lykkelige øjeblikke, voldsomme overgange, vidunderlige indskydelser og meningsløse tab lige i hovedet:

»Man har en åbenhed og en sårbarhed i livet som ung, hvor alle de klassiske temaer er voldsomt påtrængende,« har John Green forklaret i et interview:

»Den første gang, du stiller dig selv de store spørgsmål, tror du jo, at der findes et svar: Hvorfor er vi mennesker her på jorden, og hvad er meningen med vores liv.«

John Greens bøger ræsonnerer hos et stort publikum af unge og minder os andre om, at de overfladiske og ubekymrede som regel er de voksne, mens de unge lever på kanten af afgrunden og stirrer meningsløsheden lige ind i ansigtet. 

De ved godt, at livet er farligt, dødsens farligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu