Leder

Venstre har opgivet sin begejstring for frivilligt, folkeligt arbejde

Debat
4. oktober 2017

Flot lyder det i VLAK’s regeringsgrundlag fra november 2016: »Frivilligt engagement bidrager til den enkeltes livskvalitet og styrker sammenhængskraften i det danske samfund (...) Der skal derfor være gode udviklingsmuligheder for det frivillige og folkelige foreningsarbejde.«

Tom tale, åbenbart. Morgenavisen Jyllands-Posten kunne mandag afsløre, at regeringens finanslovforslag vil ramme dansk foreningsliv hårdt. Det vil nemlig fratage de frivillige organisationer de 155 millioner kr., som de i dag modtager i momsrefusion til deres almennyttigt arbejde. Besparelsen skal bruges til mere bemanding i Skat.

Forståeligt vækker forslaget protest, ikke bare fra de almennyttige foreninger, men også fra politikere – sågar regeringspartiet Venstre. Social- og kirkeordfører Carl Holst (V) peger på, at det var Venstre selv, der fik refusionsordningen indført i 2006.

»Der skal være en sammenhæng mellem, hvad vi siger, og hvad vi gør,« erklærer Holst. Han fremhæver, at hvad staten yder, får den »mange gange igen« i form af den frivillige indsats.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, kalder regeringsforslaget »hjerteløst«. Og – nok så vigtigt for forslagets udsigter – Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen erklærer sig »meget skeptisk«. Han vender sig også imod VLAK’s forslag til en afbødning af skadevirkningerne, nemlig en pulje på 67 millioner kr., som hårdt ramte foreninger vil kunne søge støtte fra.

Formynderi er det at vende en regelbunden refusionsordning til en pulje, foreningerne allernådigst kan ansøge. Venstre har sørgeligt forladt sin erklærede rolle som værner af ’det nære samfund’. Det er ladt i stikken af Løkkes ’strukturreformer’.

At Venstre heller ikke fastholder tidligere tiders begejstring for det engagementsbårne folkelige arbejde, er også bevidnet af partiets chikaner mod de grønne organisationer, som Venstre har frataget støttemidler og indflydelse, og som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu behandler som en fremmed og fjendtlig magt.

Sælsomt forløb: Først er Venstre med til at køre Skat i sænk; dernæst vil en Venstre-ledet regering suge 155 millioner ud af den frivillige folkelige indsats for at afhjælpe Skats nød. Skatteskandale søges kompenseret af foreningsfadæse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Frivilligt arbejde er et uvurderligt gode, og ulønnet arbejdskraft er hver dag med til at hjælpe mennesker i nød. At spare på støtten til dette, er at pisse på alle de, der leverer en gratis indsats for samfundet. Og at tisse i bukserne for at holde varmen. Men V er blevet fuldstændig ligeglade med borgerne i dette land. Hvad skal folk gøre, der er udsat for hjemløshed, når herberget må lukke? Skal de fylde fængslerne, fordi de er nødsaget til at tigge? Hvad skal den voldsramte kvinde med børn gøre, når krisecentrene må dreje nøglen om? Skal hun gå tilbage til voldsmanden? Skam få jer, Venstre!

Ryan Klitholm, Kim Strøh, Hanne Ribens, Per Klüver, Anne Eriksen, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Det frivillige arbejde aflaster ofte det offentlige med pæne besparelser til følge, det ville være rart hvis det offentlige gav noget tilbage, ikke som løn men til gavn for de foreninger mm som udfører arbejdet.

Jeg har mange foredrag og rådgivnings timer bag mig og jeg brugte reelt penge på det til transport og forplejning ud af egen lomme til foredrag fik vi omkring 1500kr men oftest intet og når vi fik et honorar så gik pengene ubeskåret i foreningens kasse, den var nemlig altid tom ;-)