Leder

I 2002 sagde sagde Brian Mikkelsen, at TV2 ville være solgt inden for 100 dage. Farcen er dog aldrig stoppet

Debat
13. november 2017

Efter næsten 15 års juridisk tovtrækkeri, fastslog EU-domstolen i torsdags endegyldigt, at TV 2 Danmark i årene 1995-2002 modtog ulovlig statsstøtte i milliardklassen.

Nu skal en dansk domstol tage stilling til, om TV 2 skal betale næsten to milliarder i såkaldte ’ulovlighedsrenter’, og en anden dansk retssag kan føre med sig, at TV 2 muligvis skal betale endnu mere. Det kan tage yderligere et par år.

Man mindes den selvsikre kulturminister Brian Mikkelsen, der i 2002 erklærede, at TV 2 ville blive privatiseret »i løbet af 100 dage«.

Nu, mere end 5.000 dage senere, ser det ud til, at den borgerlige værdipolitiske mærkesag om salg af TV 2 må vente endnu længere. Måske forbi den grænse, der står i regeringsgrundlaget – inden udgangen af 2018.

Den paradoksale situation er, at staten kan komme til at skylde staten et milliardbeløb. Staten, der er eneaktionær i TV 2 Danmark A/S, kan ikke bare sende pengene til TV 2, som derefter returnerer pengene til staten. Det ville klart være ulovlig statsstøtte.

Så nu sidder der en hær af embedsmænd og jurister og skal »isolere« eller »indhegne« retssagerne, som det er udtrykt. Formålet er fortsat at få TV 2 solgt. Løsningen er måske den, der i det kreative erhvervsliv fører til oprettelsen af såkaldte »skraldespandsselskaber«, hvor gælden parkeres. Eller en anden, spidsfindig, juridisk konstruktion. Der bliver flyttet rundt på hundreder, måske tusinder af millioner, og de eneste, der bliver millionærer, er advokaterne. Og det er helt afgørende, at en løsning kan godkendes i EU.

Hurtigt arbejde, mange fejl

Problemet går tilbage til oprettelsen af TV 2 i 1986-87, hvor Schlüter-regeringen med to stemmers flertal (en færing og en løsgænger) oprettede TV 2 som et statsligt foretagende.

I Sverige, Norge og Finland valgte man at overdrage den nyoprettede konkurrence til de statsejede monopoler til private aktører – tilsat skrappe public service-forpligtelser. Det efterlod Danmark som nærmest det eneste land i verden med fri markedsøkonomi, hvor staten ejede de to største tv-virksomheder, der dermed blev altdominerende på tv-markedet med DR og TV 2. Naturligvis en kæp i hjulet på de rent kommercielle, privatejede, globale tv-virksomheder MTG (Viasat) og dengang SBS, der anlagde EU-sagerne. Det frie marked, set med deres øjne, er truet.

Hele miseren er også et resultat af den flydende grænse mellem kulturpolitik og erhvervspolitik. Public service er ikke en del af markedet – det er undtaget fra EU-konkurrencereglerne, hvis det vel at mærke er klart defineret, og de penge, staten bidrager med, er præcist øremærkede. Det var grunden til, at den delvise licensfinansiering af TV 2 blev bragt til ophør i 2004.

I hastværket med at få TV 2 op at stå, blev der begået en række fejl, som staten i dag betaler prisen for.

TV 2 består

TV 2 har i femten år levet med muligheden (eller truslen) om privatisering. Ledelsen på Kvægtorvet i Odense har ikke anet, om den har været købt eller solgt. Det har nu ikke forhindret den i at gøre TV 2 til en rimelig sund forretning.

Administrerende direktør, Merete Eldrup, tager det helt roligt. Hun er sikker på, at staten (ejeren) ikke vil lade TV 2 gå konkurs. Venstres mediepolitiske ordfører, Britt Bager, er stensikker på, at TV 2 vil fortsætte med at sende, uanset hvad. De har begge ret. Selv om der er politisk uenighed om privatiseringen, er der et massivt flertal på tværs af folketingssalen for, at TV 2 skal bestå.

Den foreløbige konklusion er, at privatiseringen ligger et godt stykke tid ude i fremtiden. I mellemtiden er der så endnu mere tid til at forberede den – ikke mindst de public service-forpligtelser, som Folketinget vil fastsætte for et kommende, privatejet TV 2. Jo skrappere de er, jo større er muligheden for, at danske mediehuse som Egmont og JP/Politiken kan komme i betragtning som købere. Det handler nemlig ikke kun om prisen, men også om hvem staten bedømmer som værende bedst egnet til ikke blot at drive TV 2 forretningsmæssigt, men i høj grad også om, hvem der bedst vil kunne varetage public service på dansk.

Den årelange farce om privatiseringen af TV 2 vil fortsætte en rum tid endnu. Indtil den er overstået, vil alt være, som det altid har været.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikkel Kristensen

staten ejer TV2, og TV2 skylder staten 2mia, hvem går konkurs ved, at skylde sig selv penge? - hvis Tv2 bliver solgt, så vil man kunne lave en public service kontakt så langt som til månen - men sælges Tv2 igen, så er tredje ejer ikke forpligtet af nogen som helst kontakt.-

Hvorfor skulle man ikke bare lade den gå konkurs og lade et nyt opstå af ruinerne? Er det ikke sådan erhvervsvirksomheder har gjort i årevis, når de har lavet for store fejl?

Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

1. Brian Mikkelsen har godt af denne kolde afvaskning, der igen igen .- demonstrerer hans uduelighed.
2. Hvis bundskraberkanalen TV2 lukker, vil det være et stort kulturpolitiske fremskridt. For så kan det være - og man har vel lov til at håbe - at DR atter løfter kvalitetsniveauet. For den konkurrence som TV2 førte med sig, det var et hæmningsløst ræs mod bunden.

Finn Egelund, Daniel Joelsen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Trond Meiring, Olav Bo Hessellund, Claus Schmidt, Torben K L Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Dette miskmask af såkaldt public service og reklamefinanciering var en dødssejler fra begyndelsen, hvor gedigen og veldokumenteret public service blev ofret både i tv2, det sagde sig selv, men også i DR.
Nu rettes skytset naturligvis mod DR, god gammeldags men veldokumenteret politisk proportionsforvrængning, der skal beskytte det politiske establisment og kapitalinteresser

Finn Egelund, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

TV 2 kan da ikke være en 'rimelig god forretning', Lasse Jensen, når den har oparbejdet et milliardunderskud.
Hvis TV 2 skal sælges, bliver til en privat operatør, der vil overtage et milliardunderskud, som køberen skal have af sælger, staten. Det er vist ikke ulovlig statsstøtte, så vidt jeg kan se. Pengene, der ulovligt er tjent på reklamer, ryger tilbage i det private marked igen.

Hvis ingen kan finde ud af det, skulle staten nok rette henvendelse til sin gamle ven og redningsmand i USA, Goldman Sachs, og bede om lidt kapitalforstærkning til tv-station i nød. Danmark lover at børsnotere selskabet ligesom sidst, og chefer og ledere tilbydes de sædvanlige medarbejder aktier.

Daniel Joelsen, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nogle gange bliver man åbenbart nødt til at kuppe en hel befolkning, hvis man vil bryde et statsmonopol.