Leder

Alternativets kattepine: Alternativ politik får vi ved [sæt selv ind]

Er det overhovedet gennem kultur- og fritidsforvaltningen, man skaber et alternativ til det bestående?

Er det overhovedet gennem kultur- og fritidsforvaltningen, man skaber et alternativ til det bestående?

Jonas Olufson

Debat
24. november 2017

Hvis man vil lave en alternativ verden, hvor skal man så starte?

Det er en af de udfordringer, som Alternativets vellykkede kommunalvalg stiller partiet overfor.

I København fik Alternativet 31.553 stemmer. Det gav partiet seks mandater ud af Borgerrepræsentationens 55. Efter hovedstadens snurrige forvaltningsmodel – »mellemformstyre med administrativ ledelse« – gør det Alternativet til fjerdevælger til byens syv borgmesterposter.

Forlods har Socialdemokraternes Frank Jensen snuppet overborgmesterposten, og andenvælger – Enhedslisten – har gjort sin spidskandidat, Ninna Hedeager Olsen, til borgmester for teknik og miljø, mens S som tredjevælger efter mandattallet har taget børne- og ungdomsområdet.

Gys og spænding

Hvad tager Alternativet som fjerdevælger? Onsdag morgen skrev Alternativet på Twitter, at dets spidskandidat, Niko Grünfeld, »har sikret Alternativet posten som kultur- og fritidsborgmester«. Til hjemmesiden Altinget.dk forklarede Grünfeld:

»Vi ønsker, at København skal være en sprudlende kulturel by, der sætter fokus på bæredygtighed, madkultur, kunst og ikke mindst kreative industrier.«

I jublen indgår, at Alternativet som en del af den københavnske konstitueringsaftale har fået Innovationshuset overført fra rådhusets økonomiudvalg til kultur- og fritidsforvaltningen.

Det pepper lidt op på kulturborgmesterens ressort, der ifølge kommunens officielle organisationsdiagram ellers ser således ud:

»Biblioteker, Borgerservice, Folkeoplysning, Folkeregister, Idrætsanlæg og haller, Kulturhuse, Museer, Tilskud til teater, musik og kunst, Events samt internationalt kultur- og idrætssamarbejde.«

Der er nok grænser for, hvor megen alternativ sprudlen en borgmester kan lave i kommunens folkeregister. Men prisværdigt da, at et parti sætter kulturen så højt.

Og dog! Er det overhovedet gennem kultur- og fritidsforvaltningen, man skaber et alternativ til det bestående?

Nej, erklærede Alternativets københavnske kommunalkandidat Troels Christian Jakobsen til Avisen.dk. Jakobsen, der har givet sig selv tilnavnet ’fattigrøven’ og ført en energisk kampagne fra Københavns Nordvest-kvarter, erklærede om valget af kultur som kampplads:

»For mig vil det personligt være en katastrofe.«

Jakobsen fremhævede sin førsteprioritet:

»Posten som beskæftigelsesborgmester. Det er et område, der sejler, og der er behov for, at det politiske fokus og bevillingerne bliver løftet.«

Med i billedet hører, at beskæftigelses­- og integrationsområdet hidtil har hørt under den selvdestruerede radikale borgmester Anna Mee Allerslev og været kritiseret for misrøgt. Hvis ikke Alternativet nu vælger området, er der udsigt til, at det falder til partiet Venstre. Det er det, som fattigrøv Jakobsen finder uhyrligt.

Fattigrøvens kritik blev pr. mail afvist af Niko Grünfeld med begrundelsen: Posten som kultur- og fritidsborgmester »griber ind i alle områder – som f.eks. børn, unge, integration, demokrati, iværksætteri osv.....«.

Grünfeld konstaterer samtidig, at fattigrøven ikke er blandt Alternativets indvalgte. Og Grünfeld fastholder kultur- og fritidsborgmesterposten for at få »kunst og kultur ind i centrum for samfunds- og demokratiudviklingen«.

En diskussion uden 'rigtige' svar

Uenigheden har lange linjer tilbage.

Danmarks ’kulturradikale’ fik netop dette navn, fordi de satte kulturen som afgørende kampplads. Grupperet i to, der i øvrigt kunne være vildt uenige – en kreds af venstreorienterede omkring samfundskritikeren Poul Henningsen og en højskole/kirkelig kreds omkring De Radikale – var det de kulturradikales opfattelse, at en rodfæstet frisindet og oplyst kultur er det bedste værn mod totalitær tankegang, fascistisk som kommunistisk.

Modsynspunktet – traditionelt næret omkring kommunister og den øvrige hårde venstrefløj – har været, at kulturen kun er en funktion af samfundets økonomiske magtforhold, og at arbejdsmarkedet derfor er en vigtigere kampplads.

Det er en af den slags diskussioner, som der ikke er nogen ’rigtige’ svar på. Fattigrøven kan have lige så gode argumenter som de sprudlende kulturbegejstrede. Spændende, hvis Alternativet nu bliver nutidens brydningsfelt mellem synspunkterne. Det kan blive ganske krævende for partiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor er det dog beskæmmende at hverken Alternativet eller Enhedslisten vil have/tør tage den tunge og selvfølgelig svære beskæftigelse- og integratonsborgmesterpost!
Og gentager fra et andet spor: Enhedslisten kom nu ind i kampen, det er altså jeres kerneområde!

Jan Nielsen, Arne Albatros Olsen, Britta Hansen, Troels Brøgger, Steffen Møller, Søren Andersen, Morten Balling, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Anne Schøtt, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Mikkel Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Maria Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Alternativet er og bliver et borgerligt parti.

Eva Schwanenflügel, Jens Falkenberg, Torben Skov, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Ja lad os da gøre det til en diskussion om kulturens rolle i samfundet, så opmærksomheden bliver ledt væk fra det pinlige faktum:

Alternativet havde en gylden mulighed for at gøre en reel og konkret forskel for nogle medmennesker, der virkelig har brug for det. Men det havde de ikke lige lyst til. De er mere til uforpligtende sjov og ballade med kultur og kreativitet.

De har levet op til alle de fordomme, der har været om dem. Det har aldrig handlet om andet end at de vil dyrke deres små kreative hobbyer på det offentliges regning og forgylde sig selv og de andre kaospiloter med kommunale midler. Lige så snart, det bliver krævende og forpligtende, bliver de fjerne i blikket og begynder at fremsætte teoretiske betragtninger.

Jeg håber virkelig at folk husker det her til næste folketingsvalg. Alternativet er ikke andet end Uffe Elbæk og hans venner, der kynisk freeloader på de offentlige kasser, på bekostning af de mennesker, der virkelig har brug for hjælp.

Jan Nielsen, Per Torbensen, Johnny Hedegaard, Troels Brøgger, Tino Rozzo, Steffen Møller, Søren Andersen, Morten Balling, Inger Nilsson, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Dennis Jørgensen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard, Mikkel Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Alternativet er den joke mange af os frygtede. De greb ikke stafetten og stak af, men valgte i stedet at feste videre. Vælgersvigt; men det er vi så vandt til. Find et andet navn inden næste folketingsvalg. I behøver det!

Britta Hansen, Tino Rozzo, Steffen Møller, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Det må dog også være svært at være frontfigur og skulle administrere en beskæftigelsespolitik, som bunder i regeringens asociale lovgivning.

Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

@Anne Schøtt - Nem udlægning. Men du kan måske fortælle os hvorfor København ligge i bunden med tildeling af førtidspension og hjælp til langtidssyge? Det er også regeringens skyld, men så sandelig også en misregeret forvaltning!

Britta Hansen, Jan Damskier, Inger Nilsson, Anne Mette Jørgensen, Flemming Berger, Pia Larsen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

»Vi ønsker, at København skal være en sprudlende kulturel by, der sætter fokus på bæredygtighed, madkultur, kunst og ikke mindst kreative industrier.«

Ej hvor cool altså. Det må fejres med endnu en omgang tortur på Jobcenteret.

Maria Jensen, Britta Hansen, Troels Brøgger, Tino Rozzo, Søren Andersen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Dennis Jørgensen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Anne Schøtt: Det ville have været fint, hvis Niko Grünfeld INDEN valget havde oplyst vælgerne om, at han ikke gider at beskæftige sig med noget, der er svært.

Britta Hansen, Troels Brøgger, Jens Falkenberg, Steffen Møller, Lise Lotte Rahbek, Jan Damskier, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Anne Schøtt, Randi Christiansen, Dennis Jørgensen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nico Grünfeldt og andre alternativister har hele året blogget på Avisen.dk om de forfærdelige forhold i Københavns beskæftigelsesforvaltning, og insisteret på at en ændring var på trapperne med Alternativet som forkæmper. Virkeligheden har indhentet festpartiet, ser vi nu.
Enhedslisten er ikke meget bedre, de har råbt højest af alle. Shame on you !

Maria Jensen, Jan Nielsen, Britta Hansen, Troels Brøgger, Peter Wulff, Lise Lotte Rahbek, Søren Andersen, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Dennis Jørgensen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard, Bo Stefan Nielsen, Mikkel Kristensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Dybt beskæmmende at ingen ønsker at arbejde for øget lighed og solidaritet med de mest dårligt stillede i Københavns beskæftigelsesområde, men tilsyneladende overlader til V at køre misregimentet videre.
Jeg tror på at samfund blomstrer og udvikler sig kulturelt og bæredygtigt ved at kæmpe for størst mulig lighed og solidarisk byrdefordeling. I et sådant samfund vil kulturel udvikling blive hver enkelts eje og ikke kun de segmenter Alternativet åbenbart sigter mod.
Det er beskæmmende at ingen ønsker at gå imod regeltyrraniet men i stedet hypper egne kartofler. Det fører helt sikkert ikke samfundet videre for alle.

Morten Balling, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen, Steffen Gliese, Dennis Jørgensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard: Det var ikke de tanker, Niko Grünfeld gav udtryk for FØR valget. Du kan selv checke hans indlæg på avisen.dk, som Eva også nævner ovenfor.

Torben Skov, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja indlæggene her er relevante og reel kritik, og det er lidt ulækkert at ingen tør få snavsede hænder og nu overlader det til det parti som indirekte er skyldig i at det er gået så galt. Samtidig må man måske undskylde Alternativet med at de er helt nye og måske ikke helt er kvalificerede til et opgør på den effektive beskæftigelsesfront. Socialdemokratiet kunne jo faktisk selv ha taget tørnen omkring den alvorlige problematik. Desværre er et at sælge sig selv sjovere end at stå med ansvaret for tusinders eksistens. Nu kan kommunen som sådan jo ikke gå ud over loven som sådan,og er bundet af centrale regler og ideer om hvordan mennesket kan piskes til effektivitet.

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar

Kim;
Nemt! Tænk , jeg synes det et sværere at sætte sig i ”modpartens” – her alternativets sted end at komme med fordømmelser.

I en indlæg fra den 22. september i år, gør Niko Grünfeld smukt rede for, at problemet på de københavnske jobcentre ikke alene er den centrale lovgivning, men også den lokale administration af denne lovgivning. Han slutter af med følgende løfte:

"Og jeg vil som Alternativet Københavns spidskandidat til kommunalvalget arbejde - for nu at sige det på godt dansk - røven ud af bukserne for, at København fra nu af tager sig sammen og gør noget seriøst for sine mest udsatte borgere."

Det var altså løgn. Her er linket:
https://www.avisen.dk/spidskandidat-jobcentre-er-blevet-til-centre-for-m...

Troels Brøgger, Peter Wulff, Morten Balling, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Steffen Gliese, Dennis Jørgensen, Henrik Bjerre, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Leo, hvorfor skal vi lytte til en mand, der helt åbentlyst har løjet for at blive valgt ind? Med mindre at han siger, at han vil påtage sig posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester, er jeg ikke interesseret i at høre mere fra ham.

Jan Nielsen, Troels Brøgger, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og Anne: Når nogen tager røven på dig for egen vindings skyld, så er det ok at fordømme dem.

Det er ikke rimeligt at kritisere hverken Enhedslisten eller Alternativet, for ikke at tage beskæftigelses­- og integrationsområdet. Disse områder er så styrede af landspolitikken, og af partier med radikalt andre holdninger til syge og arbejdsløse. På beskæftigelses­- og integrationsområdet ville de to partier kun kunne udvirke en minimal forskel, samtidig med at de ville skuffe deres bagland, ved at skulle gennemføre en politik der ikke er deres egen. Ja, måske kunne de hæve procenterne for, hvor mange der fik førtidspension en smule, men det er nok også alt hvad de kan opnå. Spild af kræfter og stemmer.
Miljø og teknik er den tungeste post i København, både ansvarsmæssigt og i forhold til udviklingen af byen. Kultur- og fritidsborgmester posten, har nogle af de samme kvaliteter, nemlig en kæmpe indflydelse på hvordan det er at være borger i København, og med Alternativets tilgang til kultur, tror jeg faktisk at de kommer til at kæmpe hårdt i denne post.
Kampen om pensioner, rettigheder og alt det, skal kæmpes der hvor det tæller - ved folketingsvalget.

Anders Reinholdt, Nike Forsander Lorentsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Desuden: Jeg under virkelig Venstre at tage en nedsmeltning a la Anna Ansvarsløs, hvis de tager beskæftigelses­- og integrationsområdet. De vil blive udstillet på samme måde som hende - som kyniske og ansvarsforflygtigende. For et område hvis politik er dikteret af deres egne. Velbekommen!

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Anne Schøtt, Randi Christiansen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Martin Madsen, som sagt ovenfor, så har Niko Grünfeld specifikt, skriftligt, dokumenterbart, offentligt tilgængeligt på avisen.dk, givet udtryk for, at der kunne gøres en masse for beskæftigelsesområdet lokalt. Og lovet - LOVET - at han ville 'knokle røven ud af bukserne' for at dette skulle ske.

Dagen efter valget kom han så i tanke om, at det vist alligevel ikke kunne betale sig, og at han meget hellere ville være kreativ og kulturel.

Det er et klokkeklart forrædderi. Alternativet står afklædt tilbage, med meget, meget slap pik.

Jan Nielsen, Troels Brøgger, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke skrevet i sten, at Beskæftigelsesforvaltningen skal administrere lovgivningen så stramt som det nu er tilfældet. Den praksis startede man iøvrigt med allerede før lovgivningen så tegnebrættet. Mange andre kommuner administrerer langt mere humant, og har brugt langt flere penge på at løfte deres opgave, som er at hjælpe borgeren - for borgerens skyld.
En ny borgmester ville kunne udfordre forvaltningen, og ansætte andre til at stå i spidsen for at omkalfatre de grufulde jobcentre.
Istedet for at gør det de havde lovet før valget, nemlig arbejde for de syge, nedslidte og udsatte, fortsætter de 'sociale partier' blindt i magtens fodspor.
Så kritikken er velanbragt, for vi er vidne til løftebrud.

Jan Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Pia Larsen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, jens peter hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Maria Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Maria
Måske er det en fordømmende fis i en hornlygte; men noget kunne tyde på at en del af alternativets vælgere består af nogle københavner cafelatterafsoyaer, der tror at de kan bo på landet i byen. Og de skal jo også have noget for deres kryds.

Eva Schwanenflügel

Martin Madsen, så borgerne skal bruges som rambuk til Folketingsvalget, ved at skulle udstå 4 år mere med Venstre i Beskæftigelsesforvaltningen, så det rigtigt bliver udstillet hvor umenneskeligt Venstre opfører sig ?!? Skaffer Enhedslisten og Alternativet flere stemmer på den måde, monstro?
NOT ! Tror ikke nogen vil glemme det svigt, de har været udsat for ved dette valg :-(

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, jens peter hansen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Anne Schøtt: Cafe latte-segmentet har jo lov til at stemme for det parti, de mener bedst varetager deres interesser.

Det, der generer mig mest i denne sag, er, at Alternativet er gået til valg på at de ville forsvare de svage og syge mod jobcentret. Disse mennesker har så stemt på dem i den tro, at partiet ville kæmpe deres sag. Men umiddelbart efter valget fordampede det sociale engagement som dug for solen, og det viste sig, at det eneste, Alternativet har tænkt sig at gøre for de svage, er at lade dem stå og se på mens eliten morer sig med kunst og kultur.

Man har simpelthen narret stemmer ud af de allersvageste borgere under falske løfter. Hvis det ikke kalder på fordømmelse, så ved jeg ikke, hvad der gør.

Jan Nielsen, Troels Brøgger, Anne Mette Jørgensen, Pia Larsen, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke hørt Alternativet sige at de vil ophøre med at kæmpe for de syge og svage? Jeg tror de kan opnå mere ved forhandlingsbordene i kommunen og i udvalgene, end ved en post uden særlig meget råderum. Når nu der er et parti der faktisk siger de vil kæmpe for denne gruppe, skal vi så bede dem om at erodere sig selv, ved at få ansvaret for blå blok og socialdemokratiets politik? Se hvad der skete med SF. Total nedsmeltning.

Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar

PS: jeg stemmer ikke på Alternativet.

Maria
Er egentligt slet ikke uenig og mener at alternativet har været for vidtløftigt, men har her forsøgt at se nogle vinkler i deres ageren.

Når man er borgmester, har man udspillet. Man kan indrette sin forvaltning, man kan bestemme, hvordan der skal prioriteres, man kan bestemme, hvem der skal ansættes. Jeg synes imidlertid, at det er forkert at gå så hårdt efter Alternativet, det er langt værre med Enhedslisten, der for alvor løber fra sine væsentligste opgaver.
Det er kendetegnende, at højrefløjen jo vælger forvaltningsområde efter muligheden for at føre lavintensiv krig imod udsatte borgere, og det bør venstrefløjen jo så tage højde for i sin langt større ansvarlighed.

Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Anne Schøtt, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er sgu da ikke noget alternativt i at tømme lokumsspanden. Det har vi de blå til. Så kan vi døde forarge hverandre i selvfedmens nostalgiske drømmesyn om revolutionens berusende fantasier. Kønt er det ikke

Randi Christiansen

Nå, men så skulle niko inden valget have sagt, at måden, han vil hjælpe de svageste, ihvertfald ikke er som borgmester for det område, han ellers - kan jeg forstå - har promoveret sig på at ville ændre.

Jeg troede, at man i alternativet har indset, at den miljø-og socioøkonomiske omstilling er afgørende, og kommer før ALT andet. Så det bliver spændende at se, hvordan man kan benytte kulturområdet til fremme af den agenda.

Sabine Behrmann, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Randi Christiansen - De har inviteret Zeidler med som festarrangør!

Eva Schwanenflügel

Steffen, du har fuldstændig ret med hensyn til Enhedslistens ansvar, (eller mangel på ansvarlighed).
De har råbt allerhøjest om nødvendigheden af nytænkning i Beskæftigelsesforvaltningen.
Imidlertid har Alternativet lovet det samme, så de fortjener også krabasken! Et af partierne burde have taget handsken op, det kunne de have aftalt på forhånd. Men at begge parter styrter efter poster, der er garanteret til at byde på magt fremfor agt, lader mig vred og skuffet tilbage.

Jan Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Johnny Hedegaard

”Viggo Okholm
24. november, 2017 - 10:13
……… Samtidig må man måske undskylde Alternativet med at de er helt nye og måske ikke helt er kvalificerede til et opgør på den effektive beskæftigelsesfront……..”

Det er på ingen måde nogen undskyldning, at de er helt nye. Hvis de bemandet med lutter uerfarne folk skulle de enten have ventet med at opstille, eller også skulle champagnedrengen Nico Grünfeld ikke have skrevet så bastant om at ville ”…..arbejde røven ud af bukserne…..” for de svage, som han har gjort i Avisen.dk

”Martin Madsen
24. november, 2017 - 10:41
Det er ikke rimeligt at kritisere hverken Enhedslisten eller Alternativet, for ikke at tage beskæftigelses¬- og integrationsområdet. Disse områder er så styrede af landspolitikken, og af partier med radikalt andre holdninger til syge og arbejdsløse……”

Ja, det påstår både Pelle Dragsted og Frank Aaen fra Enhedslisten også. Men sjovt nok mente Champagnedrengen så noget andet før valget.
Og, hvad der er endnu vigtigere: Ulf Baldrian Kudsk Harbo som er blevet genvalgt i Norddjurs for netop Enhedslisten har en helt, helt anden mening og erfaring. Han skriver bl.a. : ”… Der er flere som forsvarer Enhedslistens valg med at man alligevel ikke kan gøre det store på beskæftigelsesområdet, hvilket desværre er en stor løgn som er blevet fortalt igen og igen over hele landet også i Norddjurs kommune tilbage i 2014…..”

Efter en lang og stædig kamp lykkedes det endelig for ham:

”….Efter den omfattende og langvarige omkalfatring har vi i Norddjurs I 2015 og 2016 tilkendt markant flere fleksjob og førtidspensioner end før reformen i 2013 uden at hverken ministeren eller Ankestyrelsen eller andre har været efter os.
Det skyldes at der er vide rammer for at den enkelte kommune kan sagsbehandle, oplyse sager og lave individuelle konkrete helhedsvurderinger.”

Læs selv hele hans forklaring hér:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2408573722701400&id=10...

Jan Nielsen, Inger Nilsson, Anne Mette Jørgensen, Maria Jensen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Ebbe Overbye, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg tenderer mod at være enig med Martin Madsen i, at posten som beskæftigelsesborgmester er en dødssejler og en selvmordspost under den nuværende regering. Men det er nok fordi jeg har tendens til at tænke taktisk, ligesom politikerne, også selv om jeg ved, at overdrevet taktisk tænkning giver anledning til mistillid og politikerlede hos dem (os), det går ud over, som det jo tydeligt fremgår af kommentarerne her i tråden.

Der er jo ingen som ønsker at være de soldater der er udset til at blive sårede og dø i den lokale kamp på den front, som skrivebordsgeneralernes overvejelser har udset til at lide taktisk nederlag, for at det strategiske slag kan vindes på en anden front. Især ikke, når det er "kulturen", der anses som en vindersag, så er der trods alt lidt mere substans i miljø og teknik!

Men når det er sagt, kræver det en stærk og karismatisk person at stå i spidsen for en forvaltning, som er så topstyret fra Christiansborg. Det kræver hår på brystet og mod at gå til kanten af lovgivningen og samtidig gå imod den vedtagne politiske takt og tone ved åbent at anklage regeringen for den åbenlyse misrøgt af borgerne. Medierne gider jo ikke skrive om det - bortset fra avisen.dk og Arbejderen, og en sjælden gang Information.

Anna Mee havde ikke denne styrke og karisma, Niko Grünfeld har den tydeligvis heller ikke, tør jeg godt sige på forhånd, så i virkeligheden skuffer det mig mest, at Ninna Hedeager Olsen valgte at blive teknikborgmester. Hun virker på mig til at have styrken, og måske også den nødvendige karisma (jeg har aldrig oplevet hende live, så jeg ved det ikke) - så at hun (og gruppen) faktisk fravalgte beskæftigelsesforvaltningen for i stedet at vælge teknik og miljø, må være et udslag af taktiske overvejelser. Endnu en dunk benzin er blevet hældt på politikerledens bål!

Hvorom alting er: Nu er det Venstre, der kommer til at stå for beskæftigelsesforvaltningen, så det burde give mulighed for at skabe endnu større opbakning omkring de aktive protester, der finder sted. Der er da en vis retfærdighed i, at det er de gammelborgerlige, der kommer til at undgælde for de borgerliges egen misrøgt af velfærdssamfundet, og ikke en eller anden nyborgerlig alternativist.

Anders Reinholdt, Morten Balling, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Martin Madsen, Anne Schøtt, Ebbe Overbye, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men skal kampen ikke tages i Folketinget om beskæftigelsesreformer så folk ikke skal dø før de kan få tilkendt en førtidspension?
Finn Sørensen EL gør et godt stykke arbejde i Folketinget - så skal han bare have andre til at kæmpe lige så hårdt. Men spørgsmålet er vel mere om Mette Frederiksen vil ændre sin ide om nyttejob osv. før der kan ske noget rigtigt.

Niels dit ovenstående sidste afsnit, er det et generelt billede på venstrefløjens tilgang til praktisk politik?

jens peter hansen

I København har venstrefløjen et komfortabelt flertal. Der er én borgerlig borgmester ud af 7 mulige + en radikal. Når man ikke vil røre den vanskelige borgmesterpost med begrundelsen at reglerne på forhånd er givet er det det rene hykleri. Det svære orker de ikke. Jeg tør ikke tænke på hvad der ville ske hvis de virkelig fik magt.

Johnny Hedegaard

I mit tidligere indlæg henviste jeg til Ulf Baldrian Kudsk Harbo. Der mangler en del af link'et. Hér er den rigtige og direkte vej til i det mindste eet fornuftigt medlem af Enhedslisten og Kommunalrådet Norddjurs:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2408573722701400&id=10...

Han skriver bl.a.:
"......... der er vide rammer for at den enkelte kommune kan sagsbehandle, oplyse sager og lave individuelle konkrete helhedsvurderinger.
I København har man systematiseret at lave umenneskelig og ulovlig sagsbehandling, hvilket der er behov for at politikerne i København anerkender - for først når man indser at der er et problem kan man jo løse det.I København har man systematiseret at lave umenneskelig og ulovlig sagsbehandling, hvilket der er behov for at politikerne i København anerkender - for først når man indser at der er et problem kan man jo løse det.
Allerede i 2015 lavede man i København en rigtig god bred aftale hvor formålet var en hurtigere afklaring til fleksjob og førtidspension, men kapaciteten bliver ikke brugt og aftalen bliver ikke ført ud i livet........
Så det er praksis og kultur i forvaltningen den er helt gal med."

Bid venligst mærke i den sidste sætning.
Det er altså ikke den tunge opgave i sig selv eller Christiansborg, der er stopklodsen, mener Ulf Harbo.

Anne Mette Jørgensen, Flemming Berger, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Ebbe Overbye, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Peter Bahne, nej, det er bare mig, der i denne situation argumentatinstaktisk vælger at omfavne elendighedsteorien, som jeg almindeligvis af strategiske årsager er modstander af. Men når det nu ikke kan være anderledes...

Johnny Hedegaard

Undskyld jeg forstyrrer igen.
Men nu irriterer det mig, at min kopi af Link stadig ikke er korrekt.
Hér kommer så den manuelle version af link til Ulf Baldrian Kudsk Harbo:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2408573722701400&id=10...

Randi Christiansen

Når de kan på norddjurs, kan de vel også i københavnstrup, eller hvad?

Teknik og miljø er vigtigt - det er kultur også. Men uden mad og drikke .... det for smart og for uvederhæftigt af alternativet. De fatter vist ikke rigtig, at miljø-og socioøkonomien er to sider af den samme sag, som er den grønne omstilling. Det troede jeg ærlig talt, at de havde forstået. Alle kræfter må sættes ind i den miljø-og socioøkonomiske omstilling, om kultur skal give nogen mening overhovedet. Læs dagens monbiot.

Hvis alternativet anvender deres borgmesterpost i den tjeneste, vil den dog give nogen mening. Men de må forstå, at de fattige, som hører under beskæftigelsesborgmesteren, ikke har penge til de daglige fornødenheder, hvordan skulle de så have penge og overskud til kultur? Selv de gratis glæder kræver en god madpakke og et par gode sko, hvis man kun har apostlenes heste. Hvis man er heldig, har man en cykel, og hvis man er rigtig heldig, har man råd til den kollektive transport.

jens peter hansen, Morten Balling, Anne Mette Jørgensen, Maria Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Randi Christiansen - Mangler du basale fornødenhed kan du få skuespil i stedet. Alternativet lever i en Radikal Bobbel!

Per Torbensen, Maria Jensen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Alternativet. 'professionelle lobbyister's parti mest af alt, har siden starten 1989 altid og konsekvent gået efter kultur /propaganda /holdningspåvirknings-midlerne først. Med udsigt til kavalergangen :-) Vid, københavnere, at der er intet nyt der i. .

Kim Folke Knudsen

Først et tillykke til Alternativet med det flotte Kommunalvalg i år 2017. Dernæst et tillykke til Niko Grünfeld med Borgmesterposten indenfor Kultur og Fritid. Debatten her er temmelig sort hvid. Alternativet kan sagtens tale de lediges og førtidspensionisternes sag uden at sidde på en Borgmesterpost. Alternativet har medlemmer i Borgerrepræsentationen og i udvalgene. Her fra vil Alternativet få lejlighed til at vise de ledige og førtidspensionisterne, at de står for en anden politisk linie. Jeg synes der i debatten her er en tendens til, at kritikerne tror, at en borgmester alene kan ændre Beskæftigelsespolitikken. Det kan han eller hun ikke uanset partifarve. Hele området er så detaljereguleret, at en Kommunalbestyrelse ikke kan sætte sig ud over reglerne for ressourceforløb og tildeling af Førtidspension. Hvis kritikerne af Niko Grünfeld vil ændre på tingenes tilstand, så skal de gøre det ved et Folketingsvalg. Det er flertallet af partier bag Førtidspensionsreformen fra år 2013, som har ansvaret for at ressourceforløbene styres så hårdt som de styres nu. Bag dette flertal er V,K,LA,DF,RV,A,SF. Kun Enhedslisten har konsekvent taget afstand fra reformens konsekvenser fra start og indtil nu. Jeg er selv enig i kritikken af, at ressourceforløbene er gået for vidt, når mennesker anbringes i beskæftigelse knap en 1 time om ugen og bliver bedt om at tage en madras med, så de kan restituere på arbejdspladsen. Det har intet med rehabilitering at gøre. Det er ren ydmygelse af syge mennesker, som reelt ikke har en arbejdsevne, der gør, at de kan vende tilbage på arbejdsmarkedet. De skal naturligvis tildeles en Førtidspension og kan så senere prøve efter et frivilligt valg at opnå et skånejob ved siden af pensionen. Jeg har tidligere kommenteret forholdene på Jobcentrene i Københavns kommune i skarpe vendinger. Jeg vil godt her bløde lidt op på dette mit standpunkt, da min beskrivelse meget vel kan være for ensidig. Københavns Kommune har ikke mulighed for at kommentere personsager i pressen på grund af tavshedspligten. Derfor når sagerne ofte pressen som en parts indlæg, medens modparten reelt ikke bliver hørt. Jeg er overbevist om trods dette forbehold, at der er eksempler på urimelig behandling af meget syge mennesker, som tvinges ud i perspektivløse ressourceforløb i årevis. Omvendt tænker jeg, at der også kan være tilfælde, hvor borgere er lidt for hurtige til at afskrive sig selv og erklære sig for uarbejdsdygtige. Førtidspensionen er ikke en borgerløn. Førtidspensionen er en kompensation for varig mistet arbejdsevne. I fortiden har der været en tendens til at anbringe alt for mange borgere på førtidspension, fordi systemet opgav borgeren og valgte den nemme løsning en førtidspension. Det er den tankegang, som Førtidspensionsreformen forsøger at forandre. Men historierne fra virkeligheden tyder på, at bestræbelserne på at tvinge borgere tilbage på arbejdsmarkedet er gået for vidt. Til de borgere som er vrede over den nuværende Beskæftigelsespolitik. Gå ind på Slotspladsen og protester. Mød op i Folketingets udvalg, og giv Jeres stemme til kende. Det er der ændringen skal ske ikke i Københavns Kommune. Velkommen til Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation og Velkommen til Borgmester Niko Grünfeld.

Nike Forsander Lorentsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jo kim, men når vi nu ved, at der er forskel på kommunernes forvaltning af beskæftigelsespolitiken, så holder dit argument jo ikke?

Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Maria Jensen, Kim Houmøller og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Leo, de bliver aldrig voksne. Og nu skal københavnerne finansiere deres beskyttede legestue i de næste fire år, som tak for, at vi troede på deres løgne.

HÅB, my ass.

De er asociale, usolidariske snyltere, glatte som ål, vant til at kunne snakke sig ud af enhver knibe. Gyldne løfter og varm luft, så er der nok ingen, der opdager, at det, de konkret foretager sig, ikke stemmer overens med det, de siger.

Kim Folke Knudsen demonstrerer det så fint ovenfor. De har ordet i deres magt og er vant til at kunne snakke enhver under bordet. Bare hæld flere plusord på indtil alle giver op.

Niko Grünfeld har talt op ad stolper og ned ad vægge i mange måneder om hvor meget hans hjerte bløder for de svage og udsatte, der bliver så dårligt behandlet af systemet. Hvorfor har det været så stort et tema i hans valgkamp, hvis det ikke er noget, der overhovedet kan ændres på af en kommunalpolitiker? Uanset hvor meget, jeg vrider min hjerne, kan jeg ikke komme på anden forklaring end denne: Det er resultatet af en kynisk kalkyle, hvor han simpelthen har regnet ud, reklamemand, som han er, hvad han skal sige, for at få folks stemmer.

Nu, hvor stemmerne er i hus, gælder det, han sagde, ikke længere. Det var jo bare for at bive valgt ind, og nu skal han ikke bruge de syge og svage og arbejdsløse længere, så nu kan de sejle i deres egen sø.

Dermed er Alternativet præcis det, de påstod at være et alternativ til. Og endnu værre, fordi de foregøglede folk, at der var håb. At der fandtes en anden type politiker, som ikke kun var ude på at mele sin egen kage, en, med idealerne i behold.

Nu er vi klogere. Alternativet er mere kyniske end alle de andre til sammen, fordi de udnyttede folks håb om forandring til at tage røven på dem. Og der er intet, vi kan gøre. Løbet er kørt, stemmerne er talt op, Niko kan slappe af og feste i de næste fire år på vores bekostning. Det er tæt på at være uudholdeligt.

Jan Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Inger Nilsson, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen og Johnny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Niko er ikke repræsentativ for alle alternativets kommunalpolitikere, som dog har nogen underlige profiler, bla en bjarke serritslev som er aktiv i transgender bevægelsen, der ønsker at forbyde henvisninger til det biologiske køn - også for børns vedkommende, hvis forældre nægtes at fravælge hormonbehandlinger for deres børn mhp kønsskifte. Det er komplet vanvittigt og sygt. Læs jette anne marie hansens udlægning af denne morbide sag på fb.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har fulgt nikos valgkamp nøje, men marias udlægning er sikkert valid. Og det er bare ikke i orden. Nu må vi så se, om det er muligt at holde liste å fast på både den sociale og miljøomstillingen - vides det, om de har konstitueret sig, eller om de kan nå at ombestemme sig til posten som beskæftigelsesborgmester?

Jeg kan forstå, at niko lægger ud med et forslag om vandposter i byen. Det er da en god ide, og en -
meget - spæd begyndelse og håndsrækning til de fattige. Lol. Det var engang almindeligt, og bare det ikke koster samme exorbitante summer, som morten kabels bycykler.

De socialt udsatte som kæmper med konsekvenserne hver dag, skal ikke vente til folketingsvalget om 2 år på at politikerne ændrer lovene, det er vores og journalisternes ansvar at rette op på socialområdet når demokratiet svigter. Det repræsentative demokrati betyder ikke af politikerne bestemmer hvordan samfundet skal formes, grund ideen er i stedet at politikerne gennemfører det som borgerne ønsker.

Politikerne skal lytter til hvad befolkningen siger, men i stedet benytter de sig af 3 ugers valgkamp til at promovere sig selv, og efter valget fortsætter politikerne med deres egne agenda. Op til valget vrimler det med Social Soufflé Politikere, men dagen efter valget går luften ud af deres sociale engagement. Det blodrøde KL17 Danmarkskort viser tydeligt hvad der sker indenfor politik; det handler om borgmesterposter i millionklassen.

Civil selvforsvar kalder man det når befolkningen rejser os op og siger at nu er nok simpelthen nok. Sociale ændringer af samfundet kommer sig af Borgerstyre - det er grunddefinitionen på ordet demokrati - det er allerede godt i gang, der er dannet mange sociale grupper, f.eks. Jobcentrets Ofre som har flere end 8500 medlemmer samt Næstehjælperne, social retfærdighed er fundamentalt for det sociale arbejde.

Hvor meget har politikerne stjålet fra bunden af befolkningen de sidste 10 år? Vi mangler en beregning omkring hvor mange som er ramt gennem årene, samt hvor meget der i alt er fjernet, og givet til virksomhederne, til middelklassen, samt overklassen. Her er en oversigt over de mange nedskæringer https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Politikerne ødelægger de sociale udsattes velfærd med massive nedskæringer. I år er det over en halv milliard, der tages fra overførselsindkomsterne, dvs. at der er over 2 millioner mennesker som får en mindre procentvis andel af samfundskagen år for år. Regeringen har udsat finanslovforhandlingerne til efter kommunevalget, snart ser vi hvem nedskæringerne rammer, hvilke grupper i samfundet som nu skal nedskæres.

Jan Nielsen, Kim Houmøller, Anne Mette Jørgensen, Inger Nilsson, Johnny Hedegaard, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, Ebbe Overbye og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard, jeg ved ikke, hvor du ser surhed. Jeg har god grund til at føle afmagt, skuffelse og vrede over Niko Grünfeld og Alternativet, og jeg vælger at give udtryk for min mening, netop for ikke at blive sur. Derudover vil jeg anmode dig om, hvis vi skal fortsætte med at debattere, at du forholder dig til indholdet i det, jeg skriver, og afstår fra personangreb.

Før valget blev vi bildt ind, at Alternativet var ægte idealister, der virkelig ønskede at forandre den politiske kultur, og, i modsætning til de traditionelle politikere, ikke var i politik for egen vindings skyld. Efter valget bliver vi forklaret, at den slags politikere selvfølgelig ikke findes i virkeligheden. Ikke alene svigter de deres løfter, de håner os for at have troet på, at de mente det, de sagde.

Det er en kynisme, der går over al forstand. Og massivt hykleri fra et parti, der har merkedført sig med ord som 'håb', 'empati' og 'ydmyghed'.

Og ja, du har sikkert ret i, at alle politikere er sådan. Og netop derfor er det vigtigt at vi husker præcis, hvordan de i virkeligheden er, når de nu om et par år, når folketingsvalget nærmer sig, starter floskelgeneratoren op igen.

Det er vigtigt at vi alle husker, at de ikke repræsenterer nogen form for alternativ.

At håbet var falsk.

At modet svigtede, da det virkelig gjaldt.

At generøsiteten kun rakte til vennerne i kulturindustrien.

At ydmyghed og gennemsigtighed forvandlede sig til topstyring og arrogance.

Og at humoren bestod i en ond joke på bekostning af de svageste borgere i København.

Lad os aldrig glemme det. Lad dette være sidste gang, vi lader dem pisse på os.

Kim Houmøller, Anne Mette Jørgensen, Inger Nilsson, Flemming Berger, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Leo, Alternativets ENESTE eksistensberettigelse er, at være netop det, et alternativ. Nu, hvor vi har set, at det er de ikke, så er der jo ingen grund til, at have dem på kost, hverken i folketinget eller kommunalt.

Jan Nielsen, Kim Houmøller, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Jan Damskier og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Og nu har Alternativet fået en MFer som betragter folketingsarbejdet som et boldspil, muligvis fodbold, en komediant. Så vidt, så skidt.

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Sider