Leder

Beijings laveste klasse smides brutalt ud af byen

I Beijing er en boligblok med migranter blevet bedt om at rømme deres boliger. Det sker som led i en 40 dage lang kampagne mod ulovlige byggerier, iværksat af Beijings partisekretær Cai Qi.

I Beijing er en boligblok med migranter blevet bedt om at rømme deres boliger. Det sker som led i en 40 dage lang kampagne mod ulovlige byggerier, iværksat af Beijings partisekretær Cai Qi.

Ng Han Guan

Debat
29. november 2017

Med én dags varsel blev beboerne i en boligblok i Beijings sydlige Daxing-kvarter i sidste uge bedt om at pakke deres ejendele og forsvinde. Der ville blive lukket for vand og el samme aften, lød det. For langt de fleste indbyggere i området har det betydet afslutningen på deres ophold i hovedstaden.

Rydningen sker som led i den 40 dage lange kampagne mod ulovlige byggerier, iværksat af Beijings partisekretær Cai Qi. En kampagne, der er foranlediget af en dødelig brand i et toetagershus i området i forrige uge.

Mens byen stadig sørgede over den tragiske ulykke, der kostede 19 mennesker livet, blev branden et påskud for at rydde området. Officielt af sikkerhedshensyn. Men i befolkningen bliver det set som en kamp mod byens laveste klasse – migrantarbejderne.

Beijing har sat en øvre grænse på 23 millioner indbyggere og har siden sidste år lukket flere af byens største markeder.

Den moderne storby har ikke plads til de småhandlende, syersker og midlertidige byggeriarbejdere, der i næsten fire årtier er rejst fra landet for at søge lykken i hovedstaden.

Rydningen af Beijing er symbol på samfundets ulighed. Selvom Kina siden slutningen af 1970’erne har løftet 800 millioner ud af fattigdom, så har Kinas Kommunistiske Parti ikke i tilstrækkelig grad formået at ændre de samfundsmæssige strukturer, der er årsagen til, at børn født i landområderne har sværere vilkår end børn født i Beijing. Det handler om basal infrastruktur, om adgang til hospitaler og mulighed for uddannelse.

Hvis der er noget, der kan få mennesker til at flytte flere tusinde kilometer fra deres hjemstavn, så er det håbet om, at de kan give deres børn et bedre liv.

Det ved Kinas Kommunistiske Parti. Med ambitionen om at skabe et moderne socialistisk land med kinesiske særpræg understregede Xi Jinping på sidste måneds partikongres nødvendigheden af at styrke uddannelsessystemet i landområderne.

Det er prisværdigt, men det kan på ingen måde retfærdiggøre den voldsomme udsmidning af de indbyggere, der aldrig helt fik fodfæste i Beijing.

Tendensen mod mere homogene byer kender vi fra Danmark. Også her er lavindkomstgrupper og arbejdsløse blevet presset ud af centrum. Forskellen er bare, at vi nøjes med at lade markedskræfterne bestemme, hvem der har råd til at bo hvor, mens Kinas Kommunistiske Parti bruger urimelige tidsfrister og brutal magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det brutale kinesiske k-parti kunne selvfølgelig bare lade dem blivende boende i ulovlige brandfælder som i London eller Bangladesh. De er ikke humanister - de grumme kommunister.