Leder

Borgerne får mindre service, borgmestrene får mere i løn

Enhedslisten på Christiansborg har forslået, at borgmestre og regionrådsformænds lønstigning på 31,4 procent skal modregnes de vederlag, som de indkasserer ved at sidde i diverse bestyrelser, hvor de repræsenterer kommunen.

Enhedslisten på Christiansborg har forslået, at borgmestre og regionrådsformænds lønstigning på 31,4 procent skal modregnes de vederlag, som de indkasserer ved at sidde i diverse bestyrelser, hvor de repræsenterer kommunen.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
8. november 2017

Der går ikke en dag i Velfærdsdanmark, hvor offentlige besparelser og konsekvenserne af dem ikke bliver diskuteret. De ældre får færre hjemmebesøg, daginstitutionerne mangler pædagoghænder, og på skolerne rammer besparelser undervisningen. Andre oplever, at reformer reelt bliver til nedskæringer.

Et sted mærkes besparelserne dog ikke. Det er blandt borgmestre, regionsformænd og kommunale topdirektører rundt om på landets rådhuse.

For nylig afdækkede DR lønforholdene på direktørgangene blandt offentlige topchefer, som modtager både gyldne håndtryk på flere års løn samt fratrædelsesgodtgørelser i millionklassen uden reelt at fratræde. 

Nu fremsætter Enhedslisten på Christiansborg et forslag om, at borgmestre og regionrådsformænds nylige lønstigning på 31,4 procent skal modregnes de vederlag på flere hundrede tusinde kroner, som de indkasserer ved at sidde i diverse bestyrelser, hvor de – som en del af deres arbejde – repræsenterer kommunen. 

Årsagen til lønstigningen er den generelle lønudvikling på det regionale og kommunale arbejdsmarked. Men et flertal på Christiansborg valgte at gå imod Vederlagskommissionens anbefaling om, at bestyrelseshonorarerne blev modregnet lønstigningen. Det betyder, at fire borgmestre og en regionsformand nu tjener mere end statsministeren.

Hverken S eller V ønsker at støtte Enhedslistens forslag. Der er imidlertid opstået en oplevelse i befolkningen af uretfærdighed i de senere år, når det gælder private topchefers lønninger og bonusser. Den uretfærdighedsfølelse kan også ramme politikere. Måske skulle de tænke lidt over det på Christiansborg.

Det er ikke til at sige, om det er det, socialdemokraterne i Esbjerg har gjort. Men de har i hvert fald tænkt sig at støtte lignende forslag fra Enhedslistens i Esbjerg Byråd, skriver Jydske Vestkysten.

I byrådene kan man nemlig selv beslutte at modregne borgmesterens bestyrelsesvederlag. Og Socialdemokratiets borgmesterkandidat, John Snedker, ser ingen grund til, at han skal aflønnes to gange.

Det komiske er, at Venstres borgmesterkandidat, Jesper Frost Rasmussen, betegner fornemmelsen for borgernes retfærdighedsfølelse som »et populistisk paradeforslag«. Nu er det heldigvis op til borgerne selv at bestemme, hvem de er mest enige med. Det kunne være velgørende, hvis flere byråd gjorde borgmestre og regionsformænds aflønninger til en del af valgkampen. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Jeg brækker mig ud over det hele!

Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Toke Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er underligt, når folk bliver ledige, syge osv. så skal alt modregnes før de kan få glæde af "vores" berømte sikkerhedsnet ,der dog er blevet stærkt forringet og hullet.
Hvorfor ikke modregning til politikere, hvis de får til delt en bestyrelsespost osv. Tidligere var mange af disse områder en del af kommunen mv. Men er i virksomhedsånden, der kom ind i det offentlige under Schlüter blevet de udskilt, som selvstændige områder med egen bestyrelse osv.

Jacob Mathiasen, Morten Larsen, ulla enevoldsen, Karen-Margrete Frederiksen, Mads Berg, Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu er det ikke mere ben, de gnaver i, men store lunser flæsk af lønslavernes tvangsudskrevne skatter, der så også lige financierer alle de private virksomheder, der vælger at sende deres indtjeninger, genereret af lønslaverne, i skatteparadis.

"Det er et nedrigt land
det står med lede love
ved valen østerstrand, ved valen østerstrand,
det bugter sig i bakkedal
omkring vor fælles venner
der er i skattely, der er i skattely".

Morten Larsen, ulla enevoldsen, Mads Berg, Anne Mette Jørgensen, Johnny Winther Ronnenberg, Susse Jønsson og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg synes det direkte mærkeligt, at Socialdemokratiet, som historisk har befundet sig på venstrefløjen og stadig gør sig til talsmand for almindelige mennesker, ikke er med på et oprør.

Per Torbensen, Morten Larsen, ulla enevoldsen, Karen-Margrete Frederiksen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Hvilket socialdemokrati det det røde eller det grønne eller det blå???????? kamæleonen på slotholmen skifter hurtigt farve transparens søges!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Morten Larsen, ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

De burde skamme sig de skamløse socialdemokrater. De skal finde den klædedragt, der fitter deres egentlige mål, som er magt og grådighed.

Egon Stich, ulla enevoldsen, Mads Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Hvis kontanthjælpen blev sat ned på niveau med integrationsydelsen kunne borgmestrene tildele sig slev en endnu bedre løn - Det er på vej.