Leder

Det destabiliserer tilliden, at Finansiel Stabilitet sjusker sine sager

Roskilde Bank gik ned med et brag i august 2008. Finanskrisen trak tæppet under vilde udlån til ejendomsspekulationer. En række roskildeborgere blev ribbet for alt, fordi banken havde lokket dem til at låne penge til at købe bankaktier for. Og nu er bankens ledelse og revisorer gået fri.

Roskilde Bank gik ned med et brag i august 2008. Finanskrisen trak tæppet under vilde udlån til ejendomsspekulationer. En række roskildeborgere blev ribbet for alt, fordi banken havde lokket dem til at låne penge til at købe bankaktier for. Og nu er bankens ledelse og revisorer gået fri.

Jens Dresling

Debat
9. november 2017

De skyldige blev frifundet. Sådan må en ordentlig avis helst ikke skrive om en domsafsigelse i et demokrati. Alligevel kan det være overordentligt fristende. Især når dommerne siger nogenlunde det samme. Og det er faktisk, hvad de gør i den dom, som Østre Landsret tirsdag afsagde i den erstatningssag, der er anlagt mod Roskilde Banks ledelse og revisorer.

Banken gik ned med et brag i august 2008. Finanskrisen trak tæppet under vilde udlån til ejendomsspekulationer. En række roskildeborgere blev ribbet for alt, fordi banken havde lokket dem til at låne penge til at købe bankaktier for. Efter krakket er banken overtaget af det statslige skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, der med erstatningssagen søgte at indkradse én milliard kr. af de i alt 10 milliarder, der forspildtes ved konkursen.

»Kritisable forhold.« Det har landsretten konstateret i forbindelse med bankens drift. Der står videre i rettens resumé af dommen: »Banken havde desuden i meget væsentlig grad været eksponeret mod den konjunkturfølsomme ejendomsbranche.« Men: »Disse forhold har imidlertid ikke givet retten grundlag for at fastslå, at ledelsen generelt betragtet har drevet banken uforsvarligt.«

Endnu mere påfaldende står der, at banken ikke foretog kreditvurdering, inden den lånte ud til køb af bankens aktier: »Landsretten har anset dette forhold for ansvarspådragende for direktionen og bestyrelsen.« Men, men, sensationelt hedder det videre: »Finansiel Stabilitet har imidlertid ikke kunnet opgøre sit tab i forbindelse hermed, og landsretten har ikke haft det fornødne grundlag for at foretage et skøn over et tab. Derfor er direktionen og bestyrelsen blevet frifundet.«

En rå skandale: Finansiel Stabilitet har ikke kunnet opgøre det tab, som selskabet har anlagt for at få dækket! Hvad er det for en sagsførelse? En sådan forsømmelighed destabiliserer tilliden til Finansiel Stabilitet, der i juni i år heller ikke havde held til at få placeret et erstatningsansvar mod ledelsen for en anden krakket bank, Amagerbanken.

Den dom er siden anket, og det bør frifindelsen af Roskilde Bankledelsen også blive. Under ankesagerne må Finansiel Stabilitet se at få styr på sin bevisførelse.

Sikke tider! Først bankkrak som følge af uduelighed. Dernæst frifindelse af de ansvarlige – som følge af uduelighed. Men alle involverede er fint honoreret undervejs. Ja, altså lige bortset fra aktionærer og kreditorer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Roskilde bank forlangte ved optagelse af lån skulle man købe et passende antal aktier. Det er ikke noget jeg finder på, men kan bevise. Men måske er det bare et led i det komplot der er mod lønmodtagere og pensionister samt mindre erhvervsdrivende, som systematisk bliver malket!

Torben Bruhn Andersen, ulla enevoldsen, Georg Kallehauge, Eva Schwanenflügel, Palle Eghjort og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Business as usual.....

Niki Dan Berthelsen

Er det et politisk ønske at de skal være inkompetente?

Morten Larsen, Ejvind Larsen, ulla enevoldsen, Georg Kallehauge, jørgen djørup, Janus Agerbo, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Ib Christensen, Søren Jensen, Lise Lotte Rahbek og Palle Eghjort anbefalede denne kommentar

Amatører.

@Niki Dan Berthelsen, næh, det mener jeg faktisk ikke, at der er noget belæg for at tro.

Men man kan konstatere, at Henrik Bjerre-Nielsen viste en alarmerende inkompetence i sit job som direktør for Finanstilsynet. Han er uden tvivl den person, der bærer langt det største ansvar for finanskrisen i Danmark (og det er incl. alle de dristige spekulanter og friske bankdirektører).

Det mest overraskende - efter den fiasko - er, at manden derefter blev ansat som direktør i Finansiel Stabilitet med ansvar for at "rydde op" i den katastrofe, som han kunne have afværget, hvis han havde været kompetent i sit job i Finanstilsynet.

Finansiel Stabilitets håndtering af salget af låneporteføljer (solgt til massiv underkurs til udenlandske spekulanter lokaliseret i skattely) og foretagendets gentagne fiaskoer med at placere et ansvar (strafferetligt og erstatningsretligt) på alle andre end lige netop Finanstilsynets tidligere ledelse vidner om, at Henrik Bjerre-Nielsen fortsat er inkompetent og uden den fornødne dømmekraft.

Det mest utrolige er, at skiftende regeringer og deres rådgivere ikke har gennemskuet blålyset.

jørgen djørup, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Jens Jakobsen anbefalede denne kommentar
ulla enevoldsen

Hvorfor har de ikke gennemskuet blålyset, Henrik Winther? Tænk tanken til ende: det har de ikke, fordi de ikke ønsker oprydning. Hele det nuværende kleptokrati er bygget på samme slags ruin. Tyveri fra almindelige mennesker ved at give banker carte blanche til at hvidvaske, etablere skattely og 'formuepleje', der oftest er en eufemisme for at lægge penge et 'sikkert' sted, hvor skattesnyd ikke bliver opdaget. Disse politikere har også bevidst ødelagt skat, da det jo er den hurtige omvej til at få skattelettelser indført for det øverste segment. De små jagter man for hver en krone. Vi er ikke andet end forsyningskilde for de høje herrer, vores slid overføres på alskens måder til dem. Det nuværende politiske segment, der har rod i den neoliberale ideologi er i stor udstrækning tjenere for kapitalens og de rigestes interesser. Hvor lang tid går der, før det går op for folk. Skal vi reduceres til fattige retsløse i en grad, hvor muligheden for modstand er forbigået os? Er det der vi er? Jeg frygter det.

Morten Larsen, Ejvind Larsen, Toke Andersen, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

@Jens Winther...Det er nu ellers en glimrende argumentation du fremkommer med, for at der faktisk eksisterer et politisk ønske om inkompetance...@Niki Dan Berthelsen

@Ulla Enevoldsen, jeg deler ikke dine luftige konspirationsteorier - jeg kan faktisk ikke se ét eneste argument for, at der skulle være tale om resultatet af et "kleptokratisk" komplot.

Hvidvaskregler og finansiel regulering i det hele taget er blevet strammet massivt gennem de seneste år. Det er muligvis ikke nok - men mere er på vej. Så meget så det at åbne en banal indskudskonto i en bank tager flere dage og kræver papir i læssevis samt kopi af 2-3 identifikationsdokumenter.

Fogh Rasmussen regeringen var den regering i nyere tid, der havde det mest løsagtige forhold til offentlige udgifter. Man pralede ligefrem med hvor meget de offentlige udgifter steg år for år - og det var ikke tom pral, desværre!

Den nuværende borgerlige regering fyrer milliarder af på flere ansatte i SKAT - hvilket faktisk er totalt tåbeligt. De, der er der, burde bare lære at opføre sig ordentligt og tænke sig om.

Du har ret i, at et stort antal af vi borgere, virksomhedsejere og virksomheder efterhånden kun - via SKAT - opfattes og behandles som en forsyningskilde for en såkaldt velfærdsstat, som mest af alt består i at formøble de værdier, det produktive Danmark skaber.

Når man smider penge ud af vinduet, er man ikke kleptoman!

Vi lever ikke i et neo-liberalt kleptokrati - vi lever desværre ikke en gang i et liberalt land!

Vi lever i et samfund, hvor der efterhånden er flere nydere end ydere. Hvor de, der er en belastning for samfundet er flere end de, der bidrager til samfundet. Hvor flertallet er halvdovne lighedsfetishister, der forlyster sig på de arbejdsomme og sparsommeliges regning - et flertal som politikere uanset partifarve lefler for i håb om (gen)valg, alt i mens de fortrænger ideologi, rimelighed og bekymringer for, hvor pengene skal komme fra i den fremtid, hvor man effektivt har berøvet borgerne initiativ og virketrang, fordi enhver egeninteresse er fortrængt af et konfiskatorisk skattesystem.

Desværre, Ulla, kleptomanerne befinder sig ikke på Christiansborg eller i virksomhedernes produktionslokaler og kontorer!