Leder

Halløj om halal – panikken breder sig fra DF til S

Debat
30. november 2017

Der er gået rav i Region Sjælland. Dansk Folkeparti meddelte tirsdag, at partiet trækker sig fra den konstitueringsaftale mellem S, DF, Enhedslisten og LA, der gør socialdemokraten Heino Knudsen til formand for Regionsrådet.

Årsag: Enhedslistens regionsrådsmedlem Ursula Dieterich-Pedersen har i lørdags erklæret til det vestsjællandske lokalmedie VDOnline, at Enhedlisten vil kæmpe for at udvide mulighederne for halalslagtet kød på de sjællandske sygehuse, arabisk informationsmateriale til patienter, og at regionens råstoffer skal bruges på kollektiv trafik frem for en motorvej til Kalundborg.

Mandag havde Enhedslistens Bruno Jerup ellers forsikret DF’s gruppeformand Peter Jacobsen om, at det ikke var et krav, som Enhedslisten ville have skrevet ind i konstitueringsaftalen. »Det ville vi aldrig drømme om at kræve,« sagde Jerup til sn.dk: »Det ville DF jo aldrig gå med til.«

Trods Jerups forsikring om fredsommelighed udløste Enhedslistens markering stor uro i DF. DF-gruppeformand Jacobsen erklærede tirsdag til sn.dk: »Det har givet kæmpe dønninger i vores bagland

Disse dønninger skal nok ses i sammenhæng med, at DF omkring regionsvalget er sprunget fra et borgerligt samarbejde over mod Socialdemokratiet. Tirsdag sagde Jacobsen til TV-ØST: »Vi har på et politisk møde her i eftermiddag besluttet at melde os ud af konstitueringen.«

Hans begrundelse: »Nogle kradse bemærkninger fra Enhedslisten, som har gjort os usikre på, hvad vi egentlig var i gang med at gøre.«

Men på det tidspunkt havde Socialdemokratiet udsendt en pressemeddelelse, hvori den udpegede regionsrådsformand Heino Knudsen (S) opsagde konstitueringen med Enhedslisten.

Det vidste DF ikke, erklærer DF. Som nu muligvis vil genoptage sin støtte til Heino Knudsen.

Uanset disse forviklingers udfald kan det sørgeligt konstateres, at så humane foranstaltninger som servering af halalkød til islamisk troende patienter og hospitalsinformation på arabisk kan vække panik.

Ikke bare i Dansk Folkeparti, som politisk lever af panik. Men også i Socialdemokratiet, der på landsplan – senest ved sin støtte til dansk afvisning af at modtage FN’s kvoteflygtninge – har tydeliggjort sin vilje til at følge Dansk Folkeparti helt derud, hvor det – måske – kaster magt og herlighed af sig. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hør indslaget i P1s Orientering fra i går "16:16 Region Sjælland: Har DF fået kolde fødder? "
Her fortæller den lokale journalist John Hansen om interviwet og hvorfor han spurgte som han gjorde.
Samt et snak med DFs regionsmedlem.

Ja, det er utroligt. Det handler trods alt om, at syge mennesker trygt kan overgive deres legeme til sundhedsvæsenet uden at sætte deres sjælefred over styr. Det handler også om, at samfundet såvidt muligt til stadighed skal blive mere for flere.

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Henriette Bøhne, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Skal vegetarer så heller ikke længere tilbydes vegetarkost i sundhedsvæsenet?
Totalt barnagtig opførsel...

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Endnu engang svigter socialdemokraterne, hvor de skulle stå fast.
Det parti er til fals for herskende folkestemninger - der jo som bekendt skifter som vinden blæser - det samme gør deres politik.
Det fremmer ikke respekten.

Peer Aagaard, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Gert Romme, Hans Larsen, Katrine Damm, Tue Romanow, Henriette Bøhne, Steffen Gliese og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

Værd nu at dvæle ved vores historie. Det er først med slagteriernes indtog , - og dermed centraliserede slagtninger, - at dyr er blevet aflivet med en pistol for panden.
I tusindvis af år er dyr over hele kloden aflivet ved at blive sprættet op, så blodet kan løbe ud. Og det er stadig sådan i store dele af verden, - uanseet religion.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Katrine Damm, Henriette Bøhne og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Socialdemokraternes dilemma er så glimrende beskrevet af P.H.:

Der blev hvisket i et selskab.
De har hørt det på en trappe.
De var sikkert selv til stede,
da historien blev fortalt dem,
og de leder sand'lig ikke af forbening.
De har længe anet Deres,
men De hader alt om sladder,
De har været loyal og tiet,
men nu går den ikke længere,
under hensyn til den offentlige mening.

Denne mening er en afgud,
som er helt bekvem at dyrke...
bare aldrig mene noget,
som de andre ikke mener,
altid ryggen fri og hånden klar til stening.
Næst måned vender vinden,
hele horden vender ho'det:
"Gud var rygtet ikke rigtigt?"
og den stenede bli'r hyldet,
af den offentlige vendekåbemening.

Denne offentlige mening...
Det er ikke Dem jeg mener!
Det er ham til højre for Dem,
eller også ham til venstre,
som så prompte ordner stadens forurening.
Høje hellige moralske
fine folk og samfundsstøtter,
brave borgere og venner.
I som altid vasker hænder....
Tag og rend mig i den offentlige mening.

Poul Erik Pedersen, Hans Nielsen, Flemming Berger, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Halal slagtningen handler om mere end at dyret aflives. Der skal betales for en certificering. Min mad skal ikke behæftes med bønner af nogen slags eller religiøst/kulturelt økonomiske krav. Kommer jeg nogensinde på sygehus vil jeg forlange kødfri føde.Jeg vil ikke støtte nogen religion ved indtagelse af kød

Ole Christiansen

Kan muslimerne ikke bare lade være at blive syge ?

Mona Blenstrup, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så er det slut med kylling, hva', Mona Blenstrup?!

Trond Meiring, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hug en hæl og klip en tå - de små sko bliver stadig mindre. Nu kan de nok fås til under 2000 kr. ;-)

Trond Meiring, Daniel Joelsen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Ole Christiansen, Grethe Preisler og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

'Halal' ændrer alt
... altså undtagen produktet
så pas på med det ...

Økologi, dyrevelfærdsmærkning etc. er mere interessant,
og gør faktisk forskel -men ikke på 'alt'

Trond Meiring, Flemming Berger, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mogens Bluhme Nielsen

Det er påfaldende så få der stiller spørgsmålstegn ved begrundelsen for halal-slagtning. Den er én af demest primitive i menneskehedens historie, nemlig at sjælen ligger i blodet. De fleste religioner har forladt den i erkendelse af at det er overtro, ikke religion.

Skal man argumentere for en tradition? Tjaa.. hvis det ikke pådutter andre mennesker pålæg om at handle på en bestemt måde. Gør det det må man kunne forlange rationelt efterprøvelige argumenter.

Traditioner er ofte vaner, som historisk har haft et vist rationale. Drengeomskæring i Mellemøsten skal ses i sammenhæng med knappe adgang til vandresourcer og dermed hygiejne (jeg ser bort fra den helt igennem transcendente pagt med Gud, hvor omskæring er en mildere udgave af Abrahams ofring af sin søn Isak).

Men kan de ikke blive utidige? Enten fordi vi er blevet klogere eller fordi de ikke længere er nødvendige/hensigtsmæssige?

Evolutionsbiologen og ateisten Richard Dawkins har sine egne litterære fortolkninger af hellige tekster fra de tre monoteistiske religioner - han påviser, at Gud i flere af dem opfører sig som psykopat, hævngerrig, utilregnelig og ondskabsfuld - næsten på linie med hovedpersonen i "American Psycho".

Så den der med at traditioner skal respekteres ukritisk holder ikke vand i 2017 - sålænge de, der ikke deler traditionerne, også pålægges frihedsindskrænkninger.

Hov, Mogens Bluhme Nielsen, omskæring er ikke forbundet med ofringen, men med pagten mellem Abraham og hans efterkommere: http://runeberg.org/dkbibel/01_17.html

Så er det slut med kylling, hva’, Mona Blenstrup?!

Vi har alt kød selv både gris lam og fjerkræ af egen avl. af den bedste kvalitet.

Mogens Bluhme Nielsen

Tak for korrektionen, Steffen. Men går man ud over den tekstnære tolkning er spørgsmålet om hvorfor lige omskæringen skulle være et pagtstegn - er det tilfældigt? Det kan man ikke læse ud af kilderne alene. Her finder nogle teologer svaret som et symbolsk kompromis i forbindelse med ofringen, der dog er en tolkning som ikke alle deler.

Er man klar over at der i Koranen beskrives tilfælde, hvor selv en god muslim godt kan undlade at bede eller spise halal m.m.? Nemlig når vedkommende er syg.

En vegetarianer ville måske også kunne spise et eller andet “minimalt dyrisk”, hvis vedkommende var syg og det var det eneste tilgængelige.

Formålet er vel at blive rask. Sådan er der fornuft i det meste. Børn bliver også normalt holdt uden for strenge religiøse krav i de fleste religioner.

Er man klar over at noget medicin også fremstilles af dyr. Skal det også underkastes religiøse fortolkninger? Skal man udvikle ny medicin i flere religiøse udgaver?

Og så er der dem, der slet ikke vil modtage blodtranfusion pga. religion.