Leder

Højesteret har talt: Regeringen løb en risiko – og foreløbig har den vundet

Ministeriet var klar over, at deres minister løb en risiko, da hun fremsatte et lovforslag, der indebærer, at flygtninge fra Syrien efter at have fået ophold i Danmark må vente tre år på at blive sammenført med deres familie.

Ministeriet var klar over, at deres minister løb en risiko, da hun fremsatte et lovforslag, der indebærer, at flygtninge fra Syrien efter at have fået ophold i Danmark må vente tre år på at blive sammenført med deres familie.

Jens Dresling

7. november 2017

Embedsmændene i Udlændinge- og integrationsministeriet var klar over, at deres minister løb en risiko.

Hun fremsatte et lovforslag, der indebærer, at flygtninge fra Syrien efter at have fået ophold i Danmark må vente tre år på at blive sammenført med deres familie.

Det var muligt, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ville nå frem til, at bestemmelsen var et brud på konventionens beskyttelse af retten til familieliv. Det noterede embedsmændene højst usædvanligt i bemærkningerne til lovforslaget. Men de understregede, at bestemmelsen efter regeringens opfattelse holdt sig inden for rammerne af konventionen.

Det var i slutningen af 2015.

To år senere har Højesteret nu i en konkret sag afgjort, at det ikke er i strid med konventionen at lade den syriske læge Mosalam Albaroudi vente tre år, fra han fik såkaldt »midlertidig beskyttelsesstatus« i Danmark, til hans kone fra Syrien kan få lov at komme til landet.

Sagen er principiel. Reelt siger Højesteret, at embedsmændenes risikovurdering var rigtig. Det er ikke et brud på menneskerettighederne at lade syrerne vente tre år på familiesammenføring.

Højesteret har afvejet hensynet til Mosalam Albaroudis familieliv over for hensynet til »de samfundsmæssige interesser«, som regeringen henviser til i loven. Det drejer sig blandt andet om »sammenhængskraften i landet«, der kan blive truet af mange flygtninge.

Dommerne i sagen lægger vægt på, at hindringen af familielivet er midlertidig, når syrere skal vente tre år på familiesammenføring, efter de har ventet på at få ophold. Men Højesteret understreger samtidig, at der ikke er nogen klar praksis fra menneskerettighedsdomstolen i forhold til, hvor lang ventetiden må være.

Det er, som juraprofessor Jens Elo Rytter siger i dagens avis, måske ikke så overraskende, at Højesteret ikke vil tilsidesætte en lov, Folketinget har vedtaget, når menneskerettighedsdomstolen ikke har taget stilling i en tilsvarende sag. Fornuftigt er det derfor, at Mosalam Albaroudi nu vil indbringe sagen for domstolen i Strasbourg.

Mens vi venter på den endelige juridiske afgørelse, må man ærgre sig over, at et politisk flertal på forhånd er fast besluttet på at gå så langt som overhovedet muligt inden for juraens grænser. Selv hvis det indebærer, at børn og ægtefæller til syriske flygtninge skal vente i årevis i deres krigshærgede hjemland eller dets nærområder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Steen Sohn
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, Steen Sohn og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gad vide hvordan det er at være racist og integrationsminister? Det er da noget af et clash. Måske griner hun så mystisk og akavet i ny og næ, fordi hun er ramt af en voldsom ambivalens overfor sig selv, og det job hun faktisk er imod at bestride, selvom det er hendes. Det er jo et misforhold på linje med at invitere en havenisse til at repræsentere Danmark ved OL i svømning: klar, parat, plop, dunk!

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar