Leder

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Debat
1. december 2017
Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid, som både markerer 50-året for ungdomsoprøret og 100-året for Emma Gad. Vi indleder med at anerkende, at Emma Gad var progressiv, og at hun har sagt det først bedst

Ritzau Foto

Vi har i generationer ironiseret over Emma Gad. Hendes bog Takt og Tone bliver draget frem ved konfirmationer, sølvbryllupper, runde fødselsdage og andre mærkedage, hvor livsvejvisende taler er påkrævede. Det er lidt som at tage en stor høj hat på hovedet og klæde sig ud i et kostume fra gamle dage, når vi for et publikum af festgæster læser Emma Gads anvisninger højt. 

Men vores ironiske omgang med Takt og Tone skal ikke forstås som en afvisning. Det er snarere en ironi, som dækker over den velkendte, men sjældent udtalte forlegenhed over, at vi stadig har brug for manualer til det sociale liv. Og den endnu større forlegenhed over, at vi ikke har formået at skabe en fælles forståelse af, hvad man bør gøre, og hvad man ikke bør gøre.

Vi har intelligente telefoner, adskillige køn, elektronisk seksuallegetøj, menneskerettigheder og førerløse biler, men når vi på mærkedage skal foredrage visdom over den ønskelige adfærd mellem myndige mennesker, er vi henvist til en 100 år gammel bog. 

Vi er oplyste, avancerede og moralsk sensitive til hverdag, men på de store dage i livet bliver vi nødt til at tale et andet sprog end vores eget, hvis vil sige noget om tilværelsen. Det er pinligt. 

Det er åbenlyst, at vores epoke er præget af et underskud af sociale koder, som vi genkender og anerkender. Betragt kun det tilfældige møde mellem to voksne på gaden i storbyen: Den ene rækker prøvende armen frem til hilsen, mens den anden tøvende støder overkroppen fremad. Det trivielle spørgsmål om håndtryk eller krammer udvikler sig til pinlige dramaer i det 21. århundrede. Det, der for vores forfædre- og mødre var naturligt og frit, er for os blevet anstrengende og ufrit.

Eller iagttag de verserende diskussioner om samtykke, sexchikane og upassende tilnærmelser på arbejdspladsen. Vi har masser af porno og masser af puritanisme, men vi har intet kodeks for, hvordan man kurtiserer hinanden legitimt. Alle tegn kan misforståes. 

Vi er også hjælpeløse i de situationer, som Søren Kierkegaard kaldte livets ildebrande. Dødsfald, sorg og undergang.  Kan man sige: ’Jeg kondolerer’, uden at lyde som en skuespiller fra en gammel film, og kan man sige: ’Det gør mig ondt’, uden at lyde som en kliché fra en amerikansk popsang? Vi vil sige noget, for vi vil drage omsorg for vores venner, men vi har ikke noget ritualiseret sprog, og vi kan ikke finde på det selv. Og så kan vi ikke trøste hinanden. 

Der er i samtiden to fortvivlede tilgange til denne tilstand: Den ene beklager ’formløshedens tyranni’ og længes efter 1950’erne. Men 50’ernes sociale koder var forankret i en autoritær orden, hvor lærere slog elever, og kvinder skulle tie stille. Den anden beklager tidens ’nypuritanisme’ og længes efter 1970’ernes tillid til det naturlige menneske kendt under sloganet: Det er forbudt at forbyde. Men det er jo børnene af den frigørelse, som i dag går til kurser for at lære at blive forældre, og som ikke ved, hvad man siger til en ven, som lige har mistet sin mor. 

Vi bærer på Information et ikke ubetydeligt ansvar for den sociale forvirring. Vi var organ for det ungdomsoprør, der væltede den gamle orden som tynde teaterkulisser og lod de nøgne mennesker springe ud i deres egen ret som ubundne og frigjorte individer. Men vi forvalter også erkendelsen af, at oprøret skabte en bedre verden. Mindre voldelig, mindre undertrykkende, mere retfærdig og friere.

Vi vil hverken tilbage til det ene eller det andet, vi vil ikke gøre det naturlige menneske til den sociale guddom, og vil ikke ’rydde op’. Men vi vil i december forsøge at vise en vej, så progressive kan rejse sig op til mærkedage og med deres egne ord fortælle, hvordan man skal håndtere de små og store situationer i det sociale liv.

Ingen mennesker kan være frie alene; individualister har brug for fælles koder for at blive frie sammen med andre. Men det gælder også, at ingen mennesker kan behandle hinanden ordentligt, hvis de tvinges til at underkaste sig autoritære regler. Med andre ord: Hvis vi skal være anti-autoritære, skal vi være det sammen.

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid, som både markerer 50-året for ungdomsoprøret og 100-året for Emma Gad. Vi indleder med at anerkende, at Emma Gad var progressiv, og at hun har sagt det først bedst:

Vær ikke snobbet / Vær ikke vigtig / Vær ikke underdanig /

Vær fordringsfuld over for Dem selv, men ikke over for Andre.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

I bogen om DE FIRE LEVEREGLER klarlægger Don Miguel Ruiz de selvbegrænsende holdninger, som berøver os vores glæde og skaber unødvendig lidelse.

DE FIRE LEVEREGLER er baseret på gammel toltekisk visdom, og giver os mulighed for at åbne vores liv for en ny oplevelse af frihed, sand lykke og kærlighed.

Vær ren i dit ord

Tag ikke noget personligt

Lad være med at formode noget

Gør altid dit bedste