Kommunalvalget afslører et land, vi ikke har set længe: Det røde Danmark

Det mest bemærkelsesværdige ved kommunalvalget er socialdemokraternes triumf. Her deler partiformand Mette Frederiksen roser ud på valgaftenen i Vordingborg.

Det mest bemærkelsesværdige ved kommunalvalget er socialdemokraternes triumf. Her deler partiformand Mette Frederiksen roser ud på valgaftenen i Vordingborg.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Debat
23. november 2017

Vi tror, vi kender den politiske tendens: De gamle partier taber og de nye går frem, Socialdemokratiet er i krise, og Dansk Folkeparti vinder hver eneste gang. Og det hele skulle være udtryk for ’politikerlede’, mistillid til administrationspartierne og almindelig utilfredshed som politisk stemning. 

Men kommunalvalget tirsdag dementerede de vedtagne tendenser: Socialdemokratiet var det sejrende parti, Dansk Folkeparti tabte, protestpartierne slog ikke igennem, og de gamle partier bevarede det kommunale herredømme.

Alternativet er den positive undtagelse, som ikke bliver belastet af personlige sager og sædelighedsskandaler, men belønnet særligt i København for at forene det progressive eksperiment med konkret engagement. 

Overordnet var tendensen ikke højredrejning, frygtpolitik og brok maskeret som protest, tværtimod. Kommunalvalget afdækker et politisk landskab, som vi ikke har set længe: Det Røde Danmark.

Det mest bemærkelsesværdige er socialdemokraternes triumf: De regerer i landets store byer, og de er gået frem i periferien. De tabte ikke terræn i store byer som København og Aarhus, hvor partiet ellers var belastet af henholdsvis naturslaget om Amager Fælled og den aarhusianske ballade med letbanen. Socialdemokratiet vandt i Odense på et løfte om at øge skatterne for at hæve den kommunale service, og deres fremgang på hele 14 procentpoint i Aalborg kan udlægges som opbakning til deres omdannelse af en industriby til en kultur- og vidensby.

Vi har troet, at partiets landspolitiske alliance med Dansk Folkeparti og offensiv mod det såkaldt ’gule Danmark’ ville blive straffet af tolerante, kosmopolitiske og kulinariske overklasser i de store byer. Men det skete ikke. Deres landsresultat på omkring en tredjedel af stemmerne minder om partiets storhedstid i det tyvende århundrede.

Det andet bemærkelsesværdige er, at Dansk Folkeparti stadig ikke har fået et kommunalpolitisk gennembrud. Partiet er gået frem ved hvert eneste valg siden dannelsen i 1995 bortset fra folketingsvalget efter ti års regering med de borgerlige og opgøret med efterlønnen. Men denne gang gik de tilbage igen.

Landspolitisk er Dansk Folkeparti ved at etablere sig som det tredje store parti, der kan underminere såvel Venstre som Socialdemokratiet, og de havde satset på at omsætte deres nationale dominans til borgmesterposter. Men de tabte den ene, de havde i København, og de vandt ikke i Assens og Guldborgsund, som de havde håbet på. 

Det er ikke uden ironi, at det parti, som hævder at repræsentere den konkrete virkelighed og de nære bekymringer, ikke kan gøre sig gældende lokalt. Borgerne vil ikke overlade dem det konkrete ansvar for deres lokale institutioner, men stemmer angiveligt mere på dem som det nære livs protester på det fjerne Christiansborg. Det er og bliver et markant nederlag for Dansk Folkeparti.

Det tredje bemærkelsesværdige er de etablerede partiets samlede kommunale herredømme. Hvis det seneste folketingsvalg var et opgør med etablissementet, er kommunalvalget en tillidserklæring til de traditionelle partier. Det er tilsyneladende ikke i lokalområdet og livsverden, at utilfredsheden udvikles, og den politiske protest bliver til en kultur.

Kommunalvalget er ikke en mellemtid i forhold til folketingsvalget som facit. Det er et selvstændigt politisk facit, som gør virkelige forskelle, at kommunerne og regionerne er blevet politisk røde.

Forskellen på landspolitik og kommunalpolitik er ikke mindst forsvaret for landets grænser, forholdet til resten af verden og udlændingepolitikken. Valget antyder, at borgerne stoler på pragmatiske humanister i deres dagligdag, men er overvejende bekymrede i opfattelsen af hele landet.

Danmark er godt, men omverden er truende. De hårde skal vogte landets grænser, og de røde skal varetage de lokale institutioner. Og Mette Frederiksens Socialdemokrati vil begge dele: Hun har overtaget de borgerliges hårdhed i udlændingepolitikken, og partiet har vundet borgernes tillid i forvaltningen af det lokale samfund.

Og på trods af den globale kapitalismes utilregnelighed og den alarmerende klimakrise er udlændingepolitik stadig det største tema i landspolitik. Men vi underkender den politiske frihed og åbenhed, hvis vi tror, vi kender den politiske tendens på forhånd. Der er et rødt Danmark derude, det har kommunalvalget vist os. 

Kommunalvalg 2017

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jep, men vel kun i den udstrækning at man anser Socialdemokratiet som værende et rødt parti.
Men jo det kunne da sagtens være gået værre.

Anders Reinholdt, Ulla Søgaard, Christel Gruner-Olesen, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Ole Bach, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Slettet Bruger, Benny Jensen, Anders Lund, Søren Andersen, kjeld jensen, Anne Koed Westergaard, Benny Larsen, Jan Fritsbøger, Peter Nielsen, Henriette Bøhne, Elisabeth Andersen, Frede Jørgensen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

og hvor røde er Alternativet og Det radikale Venstre?

Ulla Søgaard, Ole Bach, Slettet Bruger, Benny Jensen, Anne Koed Westergaard, Benny Larsen, Torben Skov, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

De radikale er ikke særlig røde, deres økonomiske politik er blå.
Alternativet er vel røde i alle andres øjne end lige deres egne;) De stemmer eksempelvis det samme som enhedslisten i, hvis jeg husker rigtigt 84% af tilfældene.

Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Slettet Bruger, kjeld jensen, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Ervin Lazar, Elisabeth Andersen, Lis djørup, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

egne øjne, skulle der have stået.

Eva Schwanenflügel

Et rødt Danmark er trods alt en kende bedre end et blåt :-)

Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, kjeld jensen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Det er en vildfarelse at bruge rød og i blå i kommunalpolitik, som et pejlemærke for landspolitik.

Anders Reinholdt, Bjarne Frederiksen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, Hans Aagaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

I det kvarter i Aarhus, hvor jeg bor, stemmer folk til venstre for midten, de borgerlige har ikke en chance heller ikke landspolitisk. Folk her bor i alment boligbyggeri og de fleste tilhører det, som medierne ellers ikke tror findes og slet ikke i byerne: den røde arbejderklasse. Nogle gange er medierne så forblindet af deres egne ideer om hvordan verden hænger sammen at de ikke kan se andet.

Morten Fals, Ulla Søgaard, Vivi Rindom, Henny Paudel, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Ole Bach, P.G. Olsen, Jakob Trägårdh, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Jørgen Larsen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Nike Forsander Lorentsen, Egon Stich, kjeld jensen, Anne Koed Westergaard, Steffen Gliese, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Martin Madsen, Curt Sørensen og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Meget rammende har artiklen et billede af M. Frederiksen. Den person der om nogen har bedraget til en tsunami af det mest reaktionære nogen regering nogen sinde har ladet hagle ned over befolkningen i sin tid som minister i H. Thornings regering. Skal hun kunne bruges til noget som helst i det fremtidsscenarie, som Rune L selv påpeger er der?

Anders Reinholdt, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, David Zennaro, Janus Agerbo, Ebbe Overbye og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Politiker leden lever stadig i bedste velgående, men jeg stemte bevidst IMOD venste ikke FOR socialdemokratiet. Og ja det er et lokal valg så mindre fikumdik, skræmme kampagner, domemdagsscenarier og økonomisk(tisk) vildledning.

Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det røde Danmark og SF og Socialdemokratiets fremgang er en naturlig følge af protestvalget i 2013 hvor SF gik tilbage og Enhedslisten fik en mandatfremgang fra 9 til 98 mandater - Det ene mandat manifesterede i en del kommuner en ultra rød og højlydt kritik af de udemokratiske koncernstrukturer VKO s reformer havde besat kommunerne med - inklusive gyldne håndtryk til direktøren og konstante topstyrede nedskæringer og udliciteringer der især har kostet på omsorg og ydelser til ældre børn syge handicappede sindslidende nedslidte ulykkesramte -og trukket dyr bureaukratisk topstyring ned over Beskæftigelsesområde og Folkeskolen - SF og Socialdemokraterne vidste godt de var på vildspor i nedskæringer af velfærd og det lokale anstændige Venstre vidste det også - hvis S fik klaps i 2013 har Venstre og DF fået klaps i 2017 og hvem vil overlade styret af en kommune til Enhedslisten så hellere selv finde de røde værdier frem igen stoppe nedskæringer af velfærden og trække kommunen i den socialøkonomiske og grønne retning i Ålborg Frederikshavn Odense Haderslev Norddjurs Randers har røde vagthunde bidt forvaltning og borgmester i haserne efter konstituering 2017 har både Socialdemokrater og Venstre lagt sig i selen for at bevare troværdighed i en helt ny rød og grøn retning - -

Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Alternativet skal i dag med deres valg af borgmesterpost vise om de vil tage den udfordring at forandre København eller bare feste videre

Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Steffen Gliese, Ervin Lazar og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Det samme glæder Enhedslisten, tag nu den integrations- og beskæftigelsesborgmesterpost. Ja det vil blive hårdt arbejde, men vis at I kan og vil noget!
Vælgerne kan godt forstå, at der ikke kan udrettes mirakler under den gældende lovgivning, men der er plads til forbedring.

Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jakob Trägårdh, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Randi Overgård, Alvin Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Werner Gass, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Niki Dan Berthelsen, Ervin Lazar og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Røde partier er kun ALT og EL. De udgør vist tilsammen en tiendedel af det samlede antal stemmer, så det er noget vrøvl at tale om et rødt Danmark.

Per Torbensen, Mads Kjærgård, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Peter Nielsen, Socialdemokratiet er et lyserødt parti, der er blevet farveblindt. Bortset fra det kan det ærgre, at S mange steder, hvor der faktisk er flertal til venstre, alligevel vælger 'en bred konstitutering'.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Jakob Trägårdh, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, kjeld jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg anser sådan set også SF for et rødt parti, uagtet at de bakkede op om blå politik under Thorning, mere eller mindre tvunget af R, jeg er dog ikke i tvivl om at S er et blåt parti, det blev de allerede under Poul Nyrup, og siden da er de blevet mere og mere blå, men forestillingen om et rødt danmark er for mig særdeles attraktiv, tænk hvis politik igen kom til at handle om menneskers trivsel, i stedet for den stupide ide om vækst som et ensidigt gode, vi har slet ikke brug for vækst men for mere retfærdig fordeling,
forestil jer at grådighed med et slag blev kureret fuldstændigt hos ALLE mennesker, og forestil jer hvordan det ville forandre verden.
vi kan alle bidrage til en bedre verden ved at slippe egen grådighed, og stoppe med at beundre de grådigste og tro de er de bedste, for de er jo de værste.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, P.G. Olsen, Jakob Trägårdh, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Skov og Egon Stich anbefalede denne kommentar

fantastisk at se, hvordan Socialdemokratiet kan gå helt fri af den ultra-neoliberalistiske vej den tog med sin regering.
Alt er glemt! Vi kører videre som før!

Per Torbensen, Knud Chr. Pedersen, Ole Bach, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja steffen og landspolitisk insisterer S ligefrem på at give blå blok afgørende indflydelse, ved at tale om at lave politik hen over midten, den slags skrupler har de borgerlige politikere ikke de laver gerne ekstrem fløjpolitik, og lader S deltage så længe der ikke er rød indflydelse i deltagelsen.
jeg tror S kunne blive meget større hvis vælgerne oplevede dem som modspil til den blå politik, vi kunne måske endda få rødt flertal i folketinget igen.

Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Skal vi ikke hellere tale om et grønt Danmark, et virkelig grønt? Det er jo det, det gælder om. Blå og rød er forældede termer, som ingen kan definere.
Og grøn betyder borgerløn, ellers kommer vi ingen vegne.

Der har jo været skruet godt ned for den racistiske agenda i S' valgkamp. Man har ikke hørt Mette Frederiksen hegle Ali'erne så meget hårdt som hun plejer i november, faktisk nærmest slet ikke. Tesfaye har kun vist sin pæne side. Osv. Uhyrlighederne skete først ved konstitueringsaftalerne, for DF ligner sig selv også i lokalpolitik. Racisme er hvad det handler om. Alt andet er til salg.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er ikke noget rødt eller blåt i lokalpolitik. Det er mennesker, man risikerer at møde lokalt, ikke partier støbt ind i røde eller blå rumdelinger.
I øvrigt har vi i nogle traditionelle landbokommunerne rigtig svært ved at få øje på nye politiske tiltag. Alt er ved det gamle. Også denne gang.

Nille Torsen, Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh, Karsten Lundsby og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar

@lone bording

Hvis ret skal være ret, har Socialdemokratiet med Anders Eldrup i en betydelig rolle, også haft sin solide andel af den bureakratiske topstyring. Det er vel glædeligt, at de fleste indser, at den vej ikke var farbar i længden. Hvor enhedslisten er i denne sag, er vel ikke soleklart. Der var engang noget der hed Centralkomiteen.

Eva Schwanenflügel

Som jeg har kunnet få oplyst, vil Enhedslisten fortsætte med Miljø- og teknikborgmesterposten, mens Niko Grünfeldt fra Alternativet har valgt Kultur- og fritidsborgmesterposten. Så medmindre Socialdemokratiet tager Integrations- og beskæftigelsesborgmesterposten, bliver det Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard, der snupper tjansen.
Så velkommen til 4 more years in Hell, alle i syge og nedslidte i Jobcentrets vold..
Hold kæft, hvor er det skuffende :-(

Torben Skov, Bo Stefan Nielsen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Overgård, Jakob Trägårdh, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Den éneste grund til vi har en blå regering i Danmark skyldes rød bloks forfejlede udlændinge politik. Det er præcis, hvad kommunalvalget viser. Intet andet.

Ja Eva det er også sådan jeg har forstået det :-(
Jeg synes dog det ville klæde Enhedslisten at tage integrations- og beskæftigelsesborgmesterposten, hvor tung og besværlig den end er. Come on, det har I kapacitet til!
Derimod tænker jeg, at Alternativet nok er lige lovlig grønne - her i betydningen uerfarne - nok til så tung en post.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Farvefostoppelse

Må jeg anbefale, at man går bort fra farvebeskrivelserne i dansk politik. Den røde farve repræsentere noget helt andet end, det som kendte i 60'erne eller blot for tyve år siden.

Og den grønne farve svarer måske snarere til grøntvaskergrøn. Jeg var til et vælgermøde i Gladsaxe og måtte opleve, at 8 ud 9 partier præsentere sig som grønne, uanset at deres viden eller viden om natur er fraværende i almindelighed.

Alle taler om vækst og mere friluftsliv og betragter sig som naturen herskere.

Lis djørup, Steffen Gliese, Maria Francisca Torrezão, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Det er svært at begribe at København med 74% røde (af navn om ikke af gavn) stemmer skal administreres så asocialt.

Flemming Berger, Ann Thomsen, Katrine Damm, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jan Weber Fritsbøger, Socialdemokratiet kan trods alt presses til igen at blive et rødt parti - for det er, hvad vælgerne forlanger af dem. Det bliver mere og mere tydeligt, Jens Jonathan Steen af alle har indset det, og snart må resten af partiet følge efter: socialdemokrater ønsker sig en Corbyn, og når det ikke er tydeligere allerede, skyldes det kun, at vi trods alt stadig har en del af det, der allerede er knust i England.

Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Jakob Trägårdh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Katrine, der er mange der mener det samme; at Enhedslisten burde påtage sig beskæftigelsesområdet. Det er trods alt dem, der har råbt allerhøjest om den frygtelige forvaltning.
Men det lader til, at de når det kommer til stykket er ligeså meget til fals for magten som alle andre, og at ideologiske udmeldinger egner sig bedst til valgkampe, og mindre til realpolitik..
Men tror de kommer til at fortryde det ved Folketingsvalget. Der er mange, der raser på de sociale medier allerede :-(

Bjørn Danh, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Maria Francisca Torrezão, Jakob Trägårdh og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Lad os presse dem, de bør fandme (undskyld) træde i karakter. Alt andet er for slapt!

Steffen Gliese, Steen K Petersen, Jakob Trägårdh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Håb og ønsketænkning, der fører til fejlfortolkning, er hvad jeg læser i lederartiklen her, hvilket Rune Lykkeberg især får udtrykt i følgende:

"Overordnet var tendensen ikke højredrejning, frygtpolitik og brok maskeret som protest, tværtimod. Kommunalvalget afdækker et politisk landskab, som vi ikke har set længe: Det Røde Danmark."

Danskerne er ikke blevet rødere end de var ved folketingsvalget for to år siden, men mange har uafvidende reageret med en form for rekyl-effekt ved kommunalvalget. Denne bliver lidt lettere at se, hvis man holder op med at se højredrejningen i en traditionel politisk rød/blå opdeling, fordi der er to forskellige højredrejninger med kun et lille overlap og med meget store uenigheder. En der er liberal og kapitalistisk, med stærk fokus på det globale marked, og en der er nationalistisk og primært konservativ, med stærk fokus på kultur og velfærd. Det er kun den ene af disse, der overvejende har tendensen til at stemme efter frygtpolitik.

Disse to højrefløje har i mange år bygget alliancer og indbyrdes kompromisser over den eneste ting, som de er helt enige om, hvilket er; "de røde" vil ødelægge landet, hvis de får magt til det. Her har den liberale fløj anført af Venstre, trukket det lange strå i samtlige aftaler, med den konsekvens at velfærden bliver stadig mere udhulet og ulige, og kulturen mere internationaliseret. På lokalplan er det en meget høj pris for den nationalistiske fløj, fordi det skærer lige ind i deres to centrale begrundelser for en stram og hård udlændingepolitik, så her skabes rekylen.

På lokalplan har den liberalt kapitalistiske drejning skåret i velfærd, service, skoler, kultur og ikke mindst sociale og kriminalitetsforebyggende indsatser. Selv en socialdemokratisk højborg som Aarhus har været præget af det. F.eks. skar man budgettet til den opsøgende ungeindsats med 80% for få år siden og mindre end 20 måneder efter det, eksploderede et steget antal ungdomskriminelle ud i en bandekrig imellem vest og syd-byen. I Aarhus var V-profilen Bünyamin Simsek Rådmand for børn og unge, udover også at være kendt som Jobcenterchef og bestyrelsesmedlem i Letbanen. Det giver ikke ligefrem fanklubber ude på den nationalistiske fløj. Lignende lokale eksempler kan ses over hele landet og de skaber en frygt, der er meget mere nærværende end nationalisternes frygt for indvandringen.

Det flytter stemmer og mange af disse er fravalgsstemmer og frygtstemmer. Disse bliver flyttet til lokale profiler, der på den ene eller anden måde har vist vilje til at lægge arbejde og penge i at løse de lokale problemer. Problemer der i meget høj grad er bundet til velfærd og ulighed. Hvilken politisk fløj har flest profiler til den opgave?

"Det røde Danmark" er ikke tilbage igen. Det er kun stemt ind for at rydde op i problemer som de to højrefløje ikke kan blive enige om at løse. Dette har ikke stoppet højredrejningen, men har åbnet en lille mulighed for at gøre det, meget lille, fordi oprydningen skal have en vis succes for at ændre det politiske landskab, samt at den skal nu foretages af socialister, socialliberale og socialdemokrater på budgetter og vilkår fastsat af den liberale højrefløj.

En af grundene til at den lille mulighed overhovedet er kommet, er at den midtersøgende del af rød blok, og især socialdemokraterne, på nationalt plan har foretaget sin egen indre højredrejning og har adopteret flere ting fra begge sider af højrefløjen. Det har lettet vejen til stemmerne ved kommunalvalget, men man stopper ikke en højredrejning ved at gå med på den, selvom man måske kun gør det for at komme modparten og vælgerne i møde.

Højredrejningen er ikke stoppet, frygtpolitik og brok forklædt som protest er heller ikke stoppet, men kommunalvalget har bremset det nok ned til at det tilbageværende røde Danmark kan trække i arbejdstøjet og bevise at løsningerne ligger hos dem og ikke hos højrefløjen. Det kan måske vinde næste folketingsvalg, men en sejr her vil også kun være en midlertidig bremse, der igen skal bruges på samme måde til at stoppe højredrejningen. Der er lang vej til et reelt vendepunkt, så nu er slet ikke tiden til at ånde lettet op. Facit kommer først meget senere.

Morten Fals, Toke Kåre Wagener, Anders Reinholdt, Ann Thomsen, Niels Duus Nielsen, Jakob Trägårdh, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Beskæftigelsesposten er så varm en kartoffel at ingen fra såkaldt rød blok vil røre ved den. Det er for beskidt og anses ikke for fremmende for den politiske fremgang. Det overlades til V som ikke har de samme forbehold, idet de blot fører deres politik igennem.
Det andet ville medføre forventninger om forbedringer, helt konkrete endog og ikke kun hensigtserklæringer, så det minefelt holder de sig ude af, modet er ikke til stede, beklageligvis.

Knud Chr. Pedersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Maria Francisca Torrezão, Niels Duus Nielsen, Jakob Trägårdh, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Brian W.Andersen, igen en skarp analyse! Tak for det :-)

Eva Schwanenflügel

Bjarne Bisgaard Jensen, tror desværre også du har helt ret i din udlægning :-(

Knud Chr. Pedersen, Niels Duus Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Der er ingen som er så effektive til at øge beskæftigelsen og væksten som Socialdemokratiet. Schlüter efterlod sig en rekord ledighed på 350.000, som Nyrup effektiv fik rettet op på. Under Socialdemokratiets seneste ledelse frem til 2015 steg beskæftigelsen og væksten oven på finanskrisen (udløst af verdens mørkeblå hold) langt mere end der blev fremlagt under valget i 2015, som banede vejen for svindler regeringen. Det glemte regnedrengene i deres statistikker, som først blev offentliggjort måderne efter folketingsvalget i juni 2015. Det banede vejen for svindler regeringen. Med de sande tal på bordet havde Den-Lille-Svindler tabt valget, som han kun vandt med den mindst mulige magen.

Per Torbensen, Ole Henriksen, Henrik Bjerre og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg mener ikke den lille svindler vandt valget. Han fik posten fordi blå blok støttede op, og fordi de såkaldte røde ikke ønskede endnu en tur i karusellen. Sporene skræmte naturligvis fra SF og EL. EL følte sig overset fra Thorning og specielt Margrethe Vestager, og SF kunne ikke tåle mosten specielt omkring DONG, fuldt forståeligt.
Så vandt den lille svindler, nej det gjorde han ikke

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Kære medlemmer af Enhedslisten og Alternativet. Det er NU I skal presse jeres københavnske lokalforeninger til at kæmpe om beskæftigelsesborgmesterposten. Jeres partier er ved at svigte en stor folkelig tillid på det skammeligste!

Jakob Trägårdh, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

At 14 procentpoint flere stemmer til S i Aalborg, kan udlægges som en opbakning til en omdannelse af Aalborg fra industri- til videns- og kulturby er måske sandt. Ikke lige hvad jeg forbinder med S, men fair nok. Jeg stemte personligt dog Lasse Frimand Jensen (S), som bl.a gik op i noget lidt mere nært: Bedre hjælp og muligheder til og mindre dæmonisering af de syge, "svage ledige".

Eva Schwanenflügel og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Aarhus er 70 % rød =
4 år mere med stadig flere overgreb, umyndiggørelse, P-bøder og misbrug af mia. af kr. ...
Suk

Søren Jacobsen

Ja, Niels K. Nielsen. Fri parkering er den eneste løsning. De store SUV'er skal have ret til at parkere oven på de små mini biler. Bliver nogen kvæstet eller mister livet, så skidt med det. Man har vel en forsikring.

Niels K. Nielsen

Søren, de mange P-bøder er blot ekstra skat og har meget lidt med trafikregulering at gøre. Her hvor jeg bor, begynder kommunens P-vagter kl. 5.30 for at kunne nakke dem, der skal på arbejde = dem der skaffer pengene til det røde overforbrug. Den røde kommune har i øvrigt fjernet tusiindvis af P-pladser.

Michael Pedersen

P-bøder har ikke noget skat at gøre. Skatter er noget du som udgangspunkt ikke har indflydelse på. P-bøder og fartbøder er prisen for at træffe et vælg.